naturál testépítés

Naturál testépítés

A naturál testépítés állítólag a testépítés gyógyszer nélküli változata. Viszont ettől függetlenül a naturál testépítés gyakran magában foglalhatja a szteroidok-, az inzulin-, és a HGH használatát. De tegyük fel, hogy teljesen gyógyszermentes akarsz lenni. Mit lehet így vajon elérni a testépítésben?

Mindenkinek van genetikai potenciálja, egy bizonyos mennyiségű izomtömeg, amelyet több év alatt felépíthető. Amint ezt a potenciált elérted, a fejlődés gyakorlatilag megtorpan. Egy átlagos 180cm magas férfi, a szakértők szerint maximum 90 kg sovány testtömeget képes felépíteni.

Ebben a cikkben a naturál testépítés fizikai korlátairól fog szó esni, és arról, hogy ezek miért nem változtathatók meg. Említésre kerülnek az életmód korlátai és hogy a naturál testépítés miért okos lépés a legtöbb férfi számára.

Meddig mehet a naturál testépítés?

A legtöbb átlagos testmagasságú férfi számára a sovány testtömeg reális mennyisége 80 kg lehet. A felső határ a szálkás tömegben a szerencsés genetikával rendelkezők számára, 90 kg. Lehetséges ettől nagyobb tömeg felépítése is, de nem az alacsony testzsírszázalék fenntartása mellett.

Minden ember más, és néhányan nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, még akkor is, ha azonos magasságúak, és ugyanazt az étrendet és edzésprogramokat követik. De az az igazság, hogy szteroidok nélkül a genetikai határ hasonló lesz.

A genetikai potenciál elérése azonban nem jelenti a testépítő karrierjének végét, mert évekig tartó tapasztalatokra lehet szükség ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki magából. A testzsír elég alacsony szintje a verseny megnyeréséhez évekig is eltarthat. Aztán kihívás az izomtömeg fenntartása az évek során. A jobb pózolás megtanulása szintén hosszú időt vehet igénybe.

A genetikai potenciál elérésének ideje

Ami a naturál testépítést illeti, Lyle McDonaldot minden bizonnyal példaképnek tekintik. Becslése szerint az életed során maximálisan 18-22 kg izommennyiség építhető fel. Elmondta, hogy körülbelül 4 év tökéletes edzésre és diétára lenne szükség ahhoz, hogy ezt a potenciált elérje. Arra számíthat, hogy ennek felét megszerzi az edzés első évében, majd a többit, a következő három évben.

Ezt követően az izomnövekedés elhanyagolható mértékűre csökken, és inkább az izomtömeg fenntartására kell koncentrálni. Természetesen a legtöbb ember 4 évig nem szokott tökéletesen edzeni és táplálkozni. Ez a megállapítás a naturál testépítő versenyzőkre értendő.

A vicces dolog az egészben, hogy a legtöbb ember, aki úgy gondolja, hogy elérte genetikai potenciálját, gyakran a közelében sincs. Azok a srácok, akik azt állítják, hogy elérték genetikai potenciáljukat, általában nagyon magas véleménnyel vannak a jelenlegi testalkatukról, vagy nagyon alacsony a véleményük a potenciáljukról.

Ne feledd, hogy ez a négyéves cél olyan naturál testépítők számára készült, akik tökéletes edzést és életmódot folytatnak.

Ha elérted a genetikai potenciálodat a naturál testépítés terén

Lehet, hogy elolvasod ezt a cikket, és kissé lehangoltnak érzed magadat. “Ha elértem genetikai potenciálomat, akár fel is adhatom?”. Nos, két kérdés fogalmazódik meg ezzel a kijelentéssel kapcsolatban.

Nem valószínű, hogy pontosan tudod, hogy mikor érted el valódi lehetőségeid határát. A genetikai izompotenciál csak egy kis része a naturál testépítésnek. Még sok mindent meg kell tanulni. Az első pont valószínűleg sok embert ér el, de talán ez a legjobb. Aggódni a genetikai potenciál elérése miatt kissé olyan aggodalomra ad okot, hogy megdönti a 100 méteres síkfutás világrekordját.

A genetikai potenciál elérése jó dolog. Azok akik elérték, úgy találják, hogy valamivel több potenciállal rendelkeznek, mint feltételezték. Nagy valószínűséggel csak sokkal később veszed észre, hogy elérted a genetikai potenciálodat.

Hogyan tovább?

A következő dolog, hogy kitaláljuk, mit tegyünk a genetikánk kiaknázása után. A elért szint megtartása kihívás lesz, de meg kell vizsgálni azt is, hogyan lehet a testzsírt mégjobban csökkenteni a versenyekre. Ezenfelül dolgozhatsz a tested szimmetrikusabbá tételén is.

Minden test képes X mennyiségű izom hordozására. Az elmélet szerint amikor eljutunk erre a pontra, az egyetlen módja annak, hogy bizonyos helyeken tovább építsünk, az az, hogy másutt egyenértékű mennyiséget veszítünk. Ezt „izommigrációs jelenségnek” nevezzük. Ha például a vádlid túl kicsi, de elérte genetikai potenciálját, akkor is fejlesztheted őket, de az a test másik pontján az izomtömeg csökkenéséhez vezethet.

Véleményem szerint túl sok figyelmet fordítanak az emberek a genetikai izompotenciálra. Nagyon fontos, hogy a naturál testépítés végzésekor ezt figyelembe vegyétek. De a legtöbben soha nem leszünk naturál testépítők. Versenyszinten semmiképpen sem.

A legtöbb ember számára nem a genetika szab határt, hanem az életmód. Reálisan meddig tudunk tökéletesen edzeni? Négy év, heti 4-5 nap az edzőteremben biztosan lehetséges, de nem akkor, ha családod van, munkád van, és aktív társadalmi / családi életet élsz. Még ha hetente ötször le is mész az edzőterembe, tökéletes lesz-e a táplálkozásod négy évig? Az alvás minősége is tökéletes lesz? A családdal is lesz időd foglalkozni?