Mit formál a futás

Mit formál a futás

A futás megkezdése megváltoztatja az életedet. Eza mozgásforma nem pusztán edzésforma, hanem közösséghez való csatlakozás is. Mégis a legtöbb futójelölt kérdés: „ Mit formál a futás? ” és „ Milyen hatással van a futás a testre? ”.

A futás többek között javítja a szívműködést, segít csökkenteni a stresszt, javítja a mentális egészséget, és lehetővé teszi a megfelelő éjszakai alvást. Ezen felül jót tesz az erőnlétednek, és segíthet a testsúly csökkentésében. Számíthatsz a testzsír elvesztésére, a test alakjának javulására és az izomtömeg növekedésére.

A testzsír elvesztése

Amikor az emberek tudni akarják, mit tesz a futás a testtel, gyakran a fogyásra gondolnak. Valójában a súlyváltozás a bevitt kalóriák és az elégetett kalóriák közötti egyensúlyról szól, a futás pedig nagyszerű módja annak, hogy kalóriát égessünk el. Véleményem szerint a futás a legjobb módja a fogyásnak. Majdnem kétszer annyi kalóriát éget el, mint a gyaloglás. Nincs drága edzőterem-tagság, a legtöbb ember közvetlenül az ajtótól tud futni, és tényleg csak egy jó futócipőre van szüksége. Alakíts ki rendszeres futási szokást, és fogyni fogsz.

A futók teste

Most pedig megpróbálok a Mit formál a futás kérdésre kimerítő választ adni mindenki számára.

A comb tónusos lesz

Mindig is szerettél volna megszabadulni a belső combod felső részén lévő zsírtól? A futás a válasz. Nehéz olyan rendszeres futót találni, akinek nincs tónusos combja. Ha hosszú távon megy, akkor a lábad nagyszerű edzést biztosít. Fuss rendszeresen, és a combod zsírja már történelem lesz.

A melleid zsugorodnak

Ez egy hátránya. Az igazat megvallva, ez egy hátránya a fogyásnak. A legtöbb nő (és férfi) lefogy a mellkasáról, amikor elkezd futni. Még mindig lehet vonzó dekoltázsod. Csak akkor is viselj sportmelltartót, ha kicsi a melled. Senki sem akar megereszkedett melleket! Ez nem kinézet kérdése. A sportmelltartók nélkülözhetetlenek a női futók számára, hogy megvédjék a Cooper melltartó szalagjait a megnyúlástól.

Vádliizmokat fejleszt

A futás fejleszti a vádli izmait, így formás lábaid lesznek. Van egy hátránya. Nem fogsz többé beleférni a szűk farmerbe, vékony csizmába, vagy bármibe, amihez botvékony lábak szükségesek. Zavarni fog? Kétlem. Túl elfoglalt leszel a futással… A dombokon való futás nagy, erőteljes vádliizmokat épít.

A karjaid zsugorodnak

Ez a fogyás másik hátránya. Ha intenzíven futsz, azok az izmok, amelyeket nem használsz, karcsúsodnak. Ez azt jelenti, hogy kisebb lesz a karod kerülete. Viszont van mód a karok leépülésének a megelőzésére és a felsőtest izomzatának erősítésére. Kombináld a futást jógával, súlyzós edzéssel, vagy bármilyen más súlyzós bicepsz és tricepsz gyakorlattal, amely jó edzést biztosít a karjaidnak.

A valaha volt legjobb feneked lesz

A futás nem csak a lábad tonizálja, hanem mindent, ami a derék alatt van. A futás nagyon megdolgoztatja a farizmokat. Ez irigy feneket jelent anélkül, hogy edzőterembe kellene járnod. Erősítsd meg a farizmaidat hegyi futásokkal, a valaha volt legjobb popsiért!

Jobban fogsz aludni

A futás egyik mentális egészségügyi előnye a jobb alvás. A fizikai gyakorlat megnöveli a mély alvás időtartamát, és segíthet az alvászavar ellen. Az egyetlen feltétel, hogy kerüljük az intenzív tevékenységet a lefekvés előtti órákban. Nincs zsúfolás a futásban késő este, mert elfelejtettél korábban indulni – inkább állítsa be az ébresztőt egy kora reggeli futásra. Fuss korábban a nap folyamán, és érezd az előnyeit, amikor eljött az ideje, hogy becsukd a szemed. Aludj nyugodtan és ébredj fel kipihenten.

Remekül fogod érezni magad

A futástól egyszerűen remekül fogod érezni magad. Növeli az energiaszintet és erősíti az önbizalmat, amivel nyitottabbá válsz. Ha azonban a tested futásból eredő változásairól van szó, az többről szól, mint a fizikai oldalról. Jót tesz a mentális egészségnek, és csodálatos módja a barátkozásnak. Élvezni fogod a fittebb, egészségesebb emberré válás felé vezető utat.

Nem fogsz mindent túlgondolni

A futók magassága nem mítosz. A futás endorfinokat szabadít fel, ezáltal jól érzed magad, mellékhatások nélkül. Lehetnek az endorfinok, vagy csak az edzés előnyei, de a futás pozitív kilátásokat teremt – segít abbahagyni a túlgondolkodást és az apró dolgokon való rágódást. A mentális egészség javulását kutatások támasztják alá. Az élet sokkal jobb, ha rendszeresen futsz.

Jobb lesz a szíved, és tovább élsz

Ez az egyik legjobb ok egy futó program elindítására. A Journal of the American College of Cardiology szerint a rendszeres futás pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. A futóként való részvétel jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Így kisebb a szívroham vagy a stroke kockázata.

Az, hogy mit formál a futás nem csak a külsőben mérhető, mivel jelentős javulást láthatsz az általános egészségi állapotodban, például alacsonyabb vérnyomást és egészségesebb ereket, valamint alacsonyabb nyugalmi pulzusszámot – ezért kezdj el futni!