Milák Kristóf

Milák Kristóf olimpiai bajnok úszó

Név: Milák Kristóf
Született: Budapest, 2000. február 20.
Magassága: 190cm
Úszás versenyszám: pillangó, gyors

Milák Kristóf ifjúsági és felnőtt olimpiai bajnok, továbbá világ- és Európa-bajnok magyar úszó. Jelenleg ő tartja a 200 méteres pillangóúszás világrekordját.

A kezdetek

Szegény családi körülmények között nevelkedett, mivel Milák Kristóf szülei nem dúskáltak az anyagiakban. Édesanyja ápolónőként, míg édesapja vagyonőrként dolgozott. Mindig igyekeztek a lehető legtöbbet megadni fiúknak, így fontosnak tartották, hogy járjon edzésre.

Százhalombattán Egerszegi Krisztina nővére tanította meg úszni, nagy nehézségek árán, de szerencsére Klára kitartó volt. Az első sikerek gyorsan érkeztek, már az első versenyén aranyérmet nyert.

Milák Kristóf pályafutása

Igazi versenyzői pályafutása 2015 nyarán kezdődött, a Tbilisziben megrendezett nyári európai ifjúsági olimpián. Ekkor még a 100 méter pillangó döntőjében a negyedik, míg 200 méter háton a tizenkettedik helyen tudott célba érni.

2016-tól kezdődtek számára az igazi sikerek, a Hódmezővásárhelyen rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol megnyerte a 200 méteres pillangó úszás versenyszámát.

Az izraeli Netánjában 2017 júliusában megrendezett junior úszó-Európa-bajnokságon három aranyérmet (100 és 200 pillangó, 4×200 gyorsváltó) és egy ezüstérmet szerzett 50m pillangó versenyszámban.

A budapesti világbajnokságon 100 méter pillangón ezüstérmes lett új országos rekorddal, mely a junior világrekord is volt egyben.

Milák Kristóf olimpiai bajnok

Az augusztusban Indianapolisban megrendezett junior vb-n négy számban is sikerült aranyérmet szereznie, melyből két egyéni (100m és 200m pillangó) és két csapat siker (4×100 és 4×200 gyors) volt. A négy megszerzett aranyérmével a világbajnokság legeredményesebb férfi úszójává választották.

A 2018 augusztusában rendezett Glasgow-i Európa-bajnokságon 200m pillangó számban EB győztes lett, majd az Argentínában meg rendezett ifjúsági olimpián első helyezést ért el a 200 és a 400 méteres gyorsúszásban, majd 100m pillangóban ezüstérmes lett.

A 2019-es Kvangdzsuban tartott világbajnokságon új világcsúccsal (1:50,73) nyerte meg a 200m pillangó úszás döntőjét. Ez a győzelem azért volt emlékezetes, mivel az úszó legenda Michael Phelps tíz éven át tartott világrekordját döntötte meg.

2021 májusában a budapesti Európa-bajnokságon 100 és 200 méter pillangóúszásban új Európa csúcsot elérve szerzett aranyérmet.

A tokiói olimpián 200 méteres pillangóúszásban Milák Kristóf olimpiai bajnok lett, majd a 100 méteres versenyszámban ezüstérmet nyert Caeleb Dressel mögött.

Hasonló cikkek a témában