Méz kalória tartalma és egészségre gyakorolt hatásai

Méz kalória tartalma és egészségre gyakorolt hatásai

A méz kalória tartalmának 82%-át a szénhidrát alkotja, melyből szinte az egész cukor. A mézet gyakran a hagyományos cukor egészséges alternatívájaként fogyasztják. Ez nagyrészt a vele kapcsolatos számos egészségügyi előnynek és antioxidáns tartalmának köszönhető. Míg azonban egyesek azt állítják, hogy a méz finom és tápláló módja annak, hogy kielégítse édesszájúságát, mások szerint ez alig több, mint egy magas cukortartalmú kényeztetés.

100g méz kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,3g
82,2g
82,1g
0g
0,2g
304

Méz készítése és tulajdonságai

A méz édes, szirupszerű anyag, amelyet a méhek a virágos növények nektárjából állítanak elő. A méhek összegyűjtik a nektárt, majd elfogyasztják, megemésztik és így mézet termelnek. A mézet viasszerű szerkezetekben, úgynevezett méhsejtekben tárolják, amelyeket méhészek gyűjtenek össze.

Sokféle méz kapható, a növényi forrástól, az extrakciós módszertől és attól függően, hogy nyers vagy pasztőrözött-e.

Bár a táplálkozási profil a típustól függően változik, egyetlen evőkanál (21 gramm) méz általában 64 kalóriát és 17 gramm szénhidrátot tartalmaz, minimális zsírral, rosttal és fehérjével.

Számos mikroelemet is tartalmaz nyomokban, például káliumot, vasat és cinket.

Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik

A kiváló minőségű méz számos fontos antioxidánsban gazdag – például fenolsavakban és flavonoidokban –, amelyek támogathatják az egészséget.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek a betegségeket okozó szabad gyökök elleni küzdelemben, ezáltal csökkentik az oxidatív sejtkárosodás kockázatát.

Ezek a vegyületek központi szerepet játszanak az egészségben és a betegségekben – egyes kutatások azt sugallják, hogy védelmet nyújthatnak a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség ellen. Mi több, számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos mézfajták – például hajdinafajta – fogyasztása növelheti a vér antioxidáns állapotát.

Javíthatja a szív egészségét

A normál cukor lecserélése jó minőségű mézre az étrendben javíthatja a szív egészségének különböző aspektusait, mivel kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegség számos kockázati tényezőjét.

Például egy 30 napos tanulmány, amely az asztali cukor és a méz hatását hasonlította össze 55 embernél, azt találta, hogy a méz csökkenti a teljes és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet. A trigliceridszintet egyes esetekben 19%-kal is csökkentette.

Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a méz fogyasztása csökkentheti a szisztolés vérnyomást, ami a szívbetegség másik jelentős kockázati tényezője.

Elősegíti a sebgyógyulást

A hagyományos orvoslás egyes formáiban, mint például az Ayurveda, a mézet közvetlenül a bőrre alkalmazzák a sebgyógyulás elősegítésére.

Ez feltehetően a méz antibakteriális tulajdonságainak és azon képességének köszönhető, hogy csökkenti a fertőzést okozó mikroorganizmusok szaporodását.

Egy kis vizsgálatban a manuka méz közvetlenül a diabéteszes lábfekélyre történő alkalmazása ugyanolyan hatékony volt, mint a hagyományos sebkötözés, és a fekélyek 97%-ánál elősegítette a gyógyulást.

Eközben más kutatások azt bizonyították, hogy a bőrbetegségek, például a pikkelysömör, a dermatitis és a herpesz kezelésére is hasznos lehet.

Jobb, mint a finomított cukor

Bár a méz kalória tartalma magas, még mindig jobb választás, mint a finomított cukor. Míg a normál cukor táplálkozási szempontból semmit nem tartalmaz az édességén kívül, a méz antioxidánsokat tartalmaz – beleértve a fenolsavakat és a flavonoidokat.

Annak ellenére, hogy a méz jobb választás lehet, mint a finomított cukor, mégis mértékkel kell fogyasztani, hogy elkerüljük az egészségre gyakorolt ​​káros hatásokat.

Hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz

Mivel a méz kalória tartalma magas (körülbelül 64 kalóriát tartalmaz egyetlen evőkanál), ami nem tűnik soknak, de napi néhány adag is a kalóriák felhalmozódását okozhatja. Idővel ez súlygyarapodáshoz vezethet – különösen akkor, ha az étrendben nem módosítják ezeket a többletkalóriákat.

A mézben magas a cukortartalom is, amely gyorsan emésztődik, és a vércukorszint megugrását és összeomlását okozhatja, ami fokozott éhségérzetet és potenciálisan hosszú távú súlygyarapodást eredményezhet.

Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a magas cukortartalmú étrend összefüggésbe hozható az elhízással, gyulladásokkal, inzulinrezisztenciával, májproblémákkal és szívbetegségekkel. A túlzott cukorbevitel a depresszió, a demencia és bizonyos ráktípusok magasabb kockázatához is köthető.

A mézzel kapcsolatos potenciális előnyök kihasználásának legjobb módja, ha jó minőségű márkát választunk, és azzal helyettesítjük az egészségtelen édesítőszereket, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot vagy a finomított cukrot. Ennek ellenére mindenképpen mérsékelje bevitelét, és takarékosan használja, hogy minimalizálja az egészségre gyakorolt ​​​​mellékhatások kockázatát.

Segíthet elnyomni a köhögést gyermekeknél

A köhögés gyakori probléma a felső légúti fertőzésben szenvedő gyermekeknél. Ezek a fertőzések mind a gyermekek, mind a szülők alvását és életminőségét befolyásolhatják.

A gyakori köhögés elleni gyógyszerek azonban nem mindig hatékonyak, és mellékhatásaik is lehetnek. Érdekes módon a méz jó alternatíva lehet, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy hatékony kezelési lehetőség.

A mézzel és a gyermekek köhögésével kapcsolatos több tanulmány egyik áttekintése azt találta, hogy a méz hatékonyabbnak tűnik a köhögési tünetek kezelésére, mint a difenhidramin.

Azonban soha ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek a botulizmus veszélye miatt.

Hogyan vásároljunk mézet?

Nem minden méz egyforma. Valójában egyes gyenge minőségű márkákat gyakran kevernek sziruppal a költségek csökkentése és a profit maximalizálása érdekében.

A hagyományos mézzel ellentétben a nyers változatokat nem pasztőrözik, nem szűrik vagy dolgozzák fel, ami lehetővé teszi számukra, hogy megőrizzék potenciális természetes egészségjavító tulajdonságaikat. Sőt, a nyers fajta kiválasztása biztosítja, hogy a méz mentes legyen a hozzáadott szirupoktól vagy olyan extra összetevőktől, amelyek csökkenthetik a lehetséges előnyöket.