másnaposság tünetei

A másnaposság tünetei és enyhítésük

A másnaposság tünetei a heves fejfájástól a gyomorfájdalmon át, a fáradtságig és az ingerlékenységig tarthatnak, amelyek gyakran egy éjszakán át tartó alkoholfogyasztást követnek. Bár a másnaposság tünetei ellen sok gyógymód áll rendelkezésre (például egy pohár savanyúság levét kortyolgasd el, vagy ivás előtt dörzsölj be egy citromot a hónaljba), csak néhányat bizonyítottak tudományosan. Azonban szerencsére igen sok olyan módszer létezik a másnaposság tüneteinek enyhítésére, amelyekkel korlátozható vagy megelőzhető a sok kellemetlenség.

Hányinger és hányás

A másnaposság egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb tünete a hányinger, aminek három fő oka van. Az alkohol mérgező természetű, irritálja a gyomornyálkahártyát, továbbá a szervezet úgy védekezik ellene, hogy teljesen kiüríti. Az alkohol túltermeli a gyomorsavat, ami szintén nyelőcső- és gyomor irritációt okozhat. Az alkoholfogyasztás lassítja az emésztési folyamatot, így az elfogyasztott ételek és italok sokkal tovább maradnak az emésztőrendszerben.

A gyomornak az egyik leghatékonyabb természetes nyugtató a gyömbér, amely a hányingert is enyhítheti. Nemcsak a másnaposság miatt kialakult hányinger ellen kiváló hatású, hanem a kismamák émelygését is csökkentheti.

Dehidratáció

Az alkoholnak vizelethajtó hatása van, mivel csökkenti a szervezet hidratálásáért felelős hormonok termelődését. Fél liter sör elfogyasztása megközelítőleg 2,5 deciliter folyadékveszteséget okoz. Ez alapján kiszámolható, hogy egy teljes éjszakán átnyúló mulatozás mekkora vízhiányt okozhat a szervezetünkben. Sajnos ilyenkor nemcsak a víz, hanem az elektrolitok is távoznak a szervezetből, ami a veséket sokkal keményebb munkára kényszeríti.

A kiszáradás legegyszerűbben a több folyadék fogyasztásával előzhető meg. Tartsuk szem előtt, hogy minden alkoholos ital után igyunk meg egy pohár vizet. Ezzel megőrizhetjük a szervezet hidratáltságát és több idő telik el egy-egy pohár alkoholos ital elfogyasztása között is. Ennek köszönhetően több ideje marad a májnak az alkohol lebontására.

Fejfájás

A gyomorproblémák után a fejfájás a második leggyakoribb a másnaposság tünetei között, amely akár egész álló nap kitarthat. Az erek kitágulnak az alkoholfogyasztás hatására, ezért az arcunk is kipirosodik alkohol fogyasztásakor. Ilyenkor azt érezzük, hogy az egész testünket átmelegíti az alkohol. Ugyanez a hatás játszódik le az agyban lévő érhálózatban is, ami a dehidratációval együtt migrénes fejfájást válthat ki.

A másnaposság tünetei fejfájás formájában való megjelenése könnyen enyhíthetők fájdalomcsillapítókkal, azonban a gyulladáscsökkentő hatású fájdalomcsillapítókkal óvatosan kell bánni. Ezek károsítják a gyomor belső falát védő nyálkahártyát, így növelik a gyomorsav által okozott irritációt. Ezután a fejfájásnak könnyedén gyomorfájdalom lehet a vége.

Feszültség

Az erős italozást követően nemcsak a másnaposság tünetei miatt lehetünk jobban feszültebbek a megszokottnál, mivel az alkoholfogyasztás éppen, hogy nyugtató hatású. Viszont amikor az alkohol távozik a véráramból, az agy hirtelen magához tér a sokkból, és az idegeket feszültebbre hangolva próbálja a fonalat újra felvenni. Ennek okán a másnapos ember érzékenyebben reagál bizonyos dolgokra és feszültebb a megszokottnál.

Az ideg által okozott feszültséget nagyszerűen oldhatja a kamilla- vagy levendulatea, de nagyon hasznos tud lenni egy hosszú séta is a szabad levegőn, mely sok más panaszunkat is enyhítheti.

Fáradtság és izomfájdalom

Nem ritka, hogy egy átmulatott éjszaka után fáradtan és izomfájdalmakkal ébredünk. Egy acetaldehid nevű mérgező anyag keletkezik az alkohol lebontása során, míg a máj extra erővel azon dolgozik, hogy visszaállítsa az elektrolit-egyensúlyt a szervezetben. Ezek könnyedén fáradtságot és izomfájdalmat eredményezhetnek.

Ezt a tünetet csak a mértékletes alkoholfogyasztással tudjuk elkerülni, és ha időt hagyunk a szervezetnek a pihenésre.

Mitől függ, hogy ki mennyire bírja az italt?

Sokaknak egyetlen pohár ital is elég ahhoz, hogy a másnaposság tünetei kiüssék őket. Viszont ez a mennyiség másoknak meg se kottyan. Vajon mitől függhet, hogy valaki mennyire állja a sarat a poharak mellet? Most az esetleges tényezők közül hagyjuk ki a testsúlyt vagy az elfogyasztott ital típusát.

Mint sok más esetben, a genetikai örökségünk itt is hatalmas szerepet játszik. Egyes gének sokkal fogékonyabbá tehetnek az alkohol hatásaira, aminek hatására már kis mennyiség is hányingert, izzadást, esetleg fokozott kézremegést válthat ki.

Egyes kutatásokban az életkor közötti összefüggéseket keresték a másnaposság hatásaira. Néhány szakember szerint a fiatalabb korosztály jobban bírják az italozást, míg más szakemberek éppen az idősebbeket tekintik jobbnak ebben az összehasonlításban. Ennek oka az alkoholfogyasztási szokások változásában is kereshető. Az idősebb korosztály általában hosszabb idő alatt fogyassza el ugyanazt a mennyiséget, és gyakran falatoznak is mellette, ez pedig kevésbé terheli meg a szervezetet.