Tippek másnaposság ellen házilag

Tippek másnaposság ellen házilag

A heves fejfájástól a gyomorfájdalmon át, a fáradtságig és az ingerlékenységig sokan ismerjük a másnaposság tüneteinek hosszú listáját, amelyek gyakran egy éjszakai erős alkoholfogyasztást követnek. Bár a másnaposság ellen házilag létező gyógymódokban nincs hiány (például egy pohár savanyúság elkortyolgatása, vagy ivás előtt citrom dörzsölése a hónaljba), csak néhányat támaszt alá a tudomány. Szerencsére számos módszer létezik a másnaposság tüneteinek enyhítésére, valamint olyan lépésekre, amelyekkel megelőzhető vagy korlátozható.

A másnaposság ellen kerüld el a rokon vegyületeket tartalmazó italokat

A cukrok szén-dioxiddá és etanollá alakulnak az etanolos fermentáció során, melyet alkoholnak nevezünk. A rokon vegyületek mérgező kémiai melléktermékek, amelyek a folyamat során kis mennyiségben képződnek. Ezeket a különböző alkoholos italok változó mennyiségben tartalmazzák.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a magas rokonvegyületeket tartalmazó italok fogyasztása növelheti a másnaposság gyakoriságát és súlyosságát. A rokon vegyületek lelassíthatják az alkohol anyagcseréjét is, ami meghosszabbíthatja a tüneteket.

Az alacsony rokonvegyület-tartalmú italok közé tartozik a gin, a rum és a vodka. Eközben a tequila, a whisky és a konyak magas rokonvegyületeket tartalmaznak, melyek közül a legtöbbet a whisky tartalmazza.

Egy régebbi tanulmányban 95 fiatal felnőtt annyi vodkát vagy bourbont ivott, hogy a lehelet alkoholkoncentrációja elérte a 0,11%-ot. Azok, akik magas vegyülettartalmú bourbont fogyasztottak, kellemetlenebb másnaposság érzetet tapasztaltak, mint azok, akik alacsony vegyülettartalmú vodkát ittak.

Az alacsony rokonvegyület-tartalmú italok kiválasztása elősegítheti az alkohol anyagcseréjének felgyorsítását, és ezáltal csökkentheti a másnaposság előfordulását és súlyosságát. Azonban még mindig szükség van újabb, magas színvonalú tanulmányokra.

Maradj hidratált

Több különböző módon vezethet kiszáradáshoz az alkoholfogyasztás. Először is az alkoholnak vizelethajtó hatása van, vagyis fokozza a vizelettermelést. Ez olyan folyadékok és elektrolitok elvesztéséhez vezethet, amelyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Másodsorban pedig a túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása hányáshoz és hasmenéshez vezethet, ami további folyadék- és elektrolitveszteséget okozhat.

Bár a kiszáradás nem az egyetlen oka a másnaposságnak, számos gyakori másnapos tünethez hozzájárul, beleértve a fokozott szomjúságot, fáradtságot, fejfájást és szédülést. Ennek okán a vízbevitel növelése enyhítheti a másnaposság egyes tüneteit – vagy akár teljesen megelőzheti azokat.

Alkoholfogyasztáskor a legjobb szabály, hogy váltogatunk egy pohár vizet és egy alkoholos italt. Ez nem feltétlenül csökkenti a kiszáradás valószínűségét, de segíthet mérsékelni az alkoholfogyasztást.

Aludj sokat

Az alkohol egyes embereknél alvászavarokat okozhat, továbbá az alvás minőségének és időtartamának romlásával járhat. Igazság szerint az alacsony vagy mérsékelt mennyiségű alkohol kezdetben elősegítheti az alvást. A tanulmányok viszont azt mutatják, hogy a nagyobb mennyiség és a krónikus fogyasztás megzavarhatja az alvási szokásokat. Az olyan tünetek, mint a fáradtság, fejfájás és ingerlékenység súlyosbodhatnak az alváshiány következtében. A jó éjszakai alvás és a szervezet gyógyulásának engedélyezése enyhítheti a tüneteket, és elviselhetőbbé teheti a másnaposságot.

Egyél egy jó reggelit

Egy kiadós reggeli elfogyasztása az egyik legjobb gyógymód a másnaposság ellen házilag. Ennek oka az, hogy egy jó és tápláló egészséges reggeli segíthet az egyenletes vércukorszint fenntartásában. Az alacsony vércukorszint nem kifejezetten oka a másnaposságnak, de gyakran társul hozzá.

Az alacsony vércukorszint bizonyos másnapossági tüneteket is ronthat, beleértve a fáradtságot, az émelygést és a gyengeséget.

Egyes kutatások azt támasztották alá, hogy a megfelelő vércukorszint fenntartása mérsékelheti az alkoholfogyasztás során fellépő testi változásokat, melyek például a sav felhalmozódása a vérben. A túlzott ivás felboríthatja a vérben lévő vegyi anyagok egyensúlyát, ami pedig metabolikus acidózist okozhat, amelyet fokozott savasság jellemez. Gyakran társul olyan tünetekkel, mint a fáradtság, a hányinger és a hányás.

Amellett, hogy kitűnő a másnaposság ellen, az egészséges reggeli fogyasztása fontos vitaminokat és ásványi anyagokat biztosíthat a kimerült szervezetnek.

Bár bizonyos ételek másnapossági tünetekre gyakorolt ​​hatásai eltérőek lehetnek, tanulmányok szerint az L-cisztein – a tojásban, a joghurtban és a zabban található aminosavak egyike – jótékony hatású lehet.

A cinkben gazdag ételek (diófélék, magvak, tojás, tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonák) fogyasztása szintén csökkentheti a másnaposság tüneteit.

Próbálj ki bizonyos kiegészítőket másnaposság ellen

Néhány a témában végzett kutatás azt állítja, hogy bizonyos kiegészítők enyhíthetik a másnaposságot. A következő kiegészítőket vizsgálták a másnaposság tüneteinek mérséklésére:

  • Vörös ginzeng, mely csökkenti a véralkoholszintet és a másnaposság súlyosságát.
  • Fügekaktusz egy kutatásban a felére csökkentette a súlyos tünetek előfordulásának kockázatát.
  • Gyömbér, a barna cukor és a mandarin kivonat javítja bizonyos másnaposság tüneteit, továbbá a gyömbérben található vegyületek az alkohol okozta májkárosodás ellen is védelmet nyújthatnak.
  • Borágó olajjal végzett vizsgálat kimutatta, hogy a résztvevők 88%-ánál csökkentette a másnaposság tüneteit.

Vegyél be fájdalomcsillapítót

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, segíthetnek enyhíteni bizonyos másnapossághoz kapcsolható tüneteket. Valójában az ibuprofént és az aszpirint gyakran használják a fájdalom csökkentésére és a másnaposságot kísérő problémák kezelésére, mint például az izomfájdalmak és fejfájások.

Azonban hányinger vagy gyomorfájdalom esetén ne használd ezeket a gyógyszereket, mert irritálhatják az emésztőrendszert és fokozhatják a tüneteket.

Ezenkívül ne feledd, hogy az acetaminofent is tartalmazó fájdalomcsillapító tabletták, alkohollal kombinálva növelhetik a májkárosodás kockázatát.

Pácolt hering

A hering segít megnyugtatni a háborgó gyomrot és magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően a szervezeted megbillent elektrolit-háztartását is segít helyreállítani. Ezen felül kifejezetten gazdag cinkben, szelénben, valamint A-vitaminban, amelyek megszüntetik a másnaposság bőrre gyakorolt hatását. A hering hatása növelhető csemegeuborkával együtt fogyasztva.

Frissítő zuhany és testmozgás a másnaposság ellen

Egy frissítő tusolásnak és egy kiadós sétának nincs párja, amennyiben a vérkeringés rendbehozatala a cél. Segít a véráram útján az alkoholt gyorsabban eljuttatni a májba, ahol lebomlik. A friss levegőn belélegzett oxigén szintén a regenerálódás segítségére lesz.