Mangó kalória tartalma és fogyasztásának előnyei

Mangó kalória tartalma és fogyasztásának előnyei

A mangó kalória tartalmának szinte teljes egészét a szénhidrát alkotja, mely gyümölcscukor formájában van benne jelen. Amellett, hogy nagyszerű íze van, lenyűgöző táplálkozási profillal is rendelkezik.

A világ egyes részein a mangót a gyümölcsök királyának nevezik. Ez egy csonthéjas gyümölcs, ami azt jelenti, hogy egy nagy mag van a közepén.

A mangó Délkelet-Ázsiában és Indiában őshonos. Ezt a gyümölcsöt az emberek több mint 4000 éve termesztik. Több száz különböző fajtája létezik, melyek közül mindegyiknek megvan a jellegzetes íze, mérete, alakja és színe.

Néhány vizsgálat a mangót és tápanyagait számos egészségügyi előnnyel kapcsolta össze, mint például az emésztőrendszer egészsége és a jobb immunitás. A gyümölcsben megtalálható néhány polifenol, mely csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

100g mangó kalória és tápanyag összetétele

A mangó kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges gyümölcsről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,8g
13,7g
13,7g
0,4g
1,6g
60

A mangó ásványi anyag és vitamin tartalma

Az egyik leglenyűgözőbb tápanyagtartalma az, hogy mindössze 100 gramm friss mangó biztosítja a C-vitamin DV-értékének közel 50%-át. Ez egy vízben oldódó vitamin, mely segíti az immunrendszert-, a vas felszívódását, és elősegíti a sejtnövekedést.

A mangó jó forrása a réznek és folsavnak, melyek különösen fontos ásványi anyagok a terhesség alatt, mivel támogatják a magzat egészséges növekedését és fejlődését.

  • A-vitamin: 1082 IU 36,1%
  • B9-vitamin: 43µg 21,5%
  • C-vitamin: 36,4mg 45,5%
  • Kálium: 168mg 8,4%
  • Réz: 0,111mg 11,1%

Mangó tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a mangó kalória tekintetében rendkívül alacsony, rengeteg vitaminnal és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

A mangó kalória tartalma csekély

A mangó egyik nagy előnye, hogy alacsony a kalóriatartalma és a kalóriasűrűsége, ami azt jelenti, hogy kevés kalóriát tartalmaz a táplálék mennyiségéhez képest.

Valójában a legtöbb friss gyümölcs és zöldség általában alacsony kalóriatartalmú. Egy kutatás kimutatta, hogy a friss mangó fogyasztása az étkezés előtt segíthet elkerülni a túlevést az étkezés folyamán.

Azonban a szárított mangó esetében nem feltétlenül igaz az alacsony kalóriatartalom. A szárított mangó 100 grammja, akár 400 kalóriát is magában foglalhat. Bár a szárított mangó még mindig gazdag tápanyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, a magas kalóriasűrűsége és cukortartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani.

Segíthet megelőzni a cukorbetegséget

A friss mangó más friss gyümölcsökhöz képest viszonylag magas természetes cukortartalommal rendelkezik. Azt gondolhatja, hogy ez aggasztó lehet azok számára, akik anyagcsere-betegségben, például cukorbetegségben szenvednek, vagy azok számára, akik korlátozni próbálják a cukorbevitelüket. Ennek ellenére semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a mangó fogyasztása cukorbetegséget okozna, vagy egészségtelen az ilyen betegségben szenvedő emberek számára.

Valójában sok tanulmány még a friss gyümölcsök magasabb bevitelét is összefüggésbe hozta a cukorbetegség általános kockázatával. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy azok az emberek, akik napi 10 gramm fagyasztva szárított mangót adtak étrendjükhöz 12 héten keresztül, jelentős javulást tapasztaltak a vércukorszintjükben.

Egy másik friss tanulmány azt találta, hogy a magas karotinoid-, és C-vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását. Mindkét tápanyag tartalmában magas a mangó, így hasonló előnyöket okozhat a fogyasztása.

Ennek ellenére, mivel a mangóban magas a természetes cukortartalom, megugorhat a vércukorszintje, ha egyszerre túl sokat fogyaszt belőle. Így továbbra is az a legjobb, ha mértékkel fogyasztja a mangót, amiből egy átlagos adag körülbelül 165 gramm lehet egyszerre. Az is előnyös lehet, ha más, fehérjében és rostban gazdag élelmiszerekkel párosítja, mivel ez segíthet csökkenteni a glikémiás indexet és a vércukorszint kiugrásokat.

Sok egészséges növényi vegyületet tartalmaz

A mangó tele van polifenolokkal, mely növényi vegyületek antioxidánsként védik a szervezetet. Ennél a gyümölcsnél több mint tíz különböző fajtája jelenik meg a héjában, a húsában és még a magjában is. Az antioxidánsok azért olyan fontosak a szervezet számára, mert védik a sejteket a szabad gyökök ellen.

Néhány erre írányúló tanulmány összefüggésbe hozta a szabadgyökök okozta károkat a krónikus betegségekkel és az öregedés jeleivel.