A mangó kalória tartalmának szinte teljes egészét a szénhidrát alkotja, mely gyümölcscukor formájában van benne jelen. Amellett, hogy nagyszerű íze van, lenyűgöző táplálkozási profillal is rendelkezik.
A világ egyes részein a mangót a gyümölcsök királyának nevezik. Ez egy csonthéjas gyümölcs, ami azt jelenti, hogy egy nagy mag van a közepén.
A mangó Délkelet-Ázsiában és Indiában őshonos. Ezt a gyümölcsöt az emberek több mint 4000 éve termesztik. Több száz különböző fajtája létezik, melyek közül mindegyiknek megvan a jellegzetes íze, mérete, alakja és színe.
Néhány vizsgálat a mangót és tápanyagait számos egészségügyi előnnyel kapcsolta össze, mint például az emésztőrendszer egészsége és a jobb immunitás. A gyümölcsben megtalálható néhány polifenol, mely csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.
100g mangó kalória és tápanyag összetétele
A mangó kalória tartalma és tápanyag összetétele megmutatja, hogy rendkívül tápláló és egészséges gyümölcsről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.
A mangó ásványi anyag és vitamin tartalma
Az egyik leglenyűgözőbb tápanyagtartalma az, hogy mindössze 100 gramm friss mangó biztosítja a C-vitamin DV-értékének közel 50%-át. Ez egy vízben oldódó vitamin, mely segíti az immunrendszert-, a vas felszívódását, és elősegíti a sejtnövekedést.
A mangó jó forrása a réznek és folsavnak, melyek különösen fontos ásványi anyagok a terhesség alatt, mivel támogatják a magzat egészséges növekedését és fejlődését.
- A-vitamin: 1082 IU 36,1%
- B9-vitamin: 43µg 21,5%
- C-vitamin: 36,4mg 45,5%
- Kálium: 168mg 8,4%
- Réz: 0,111mg 11,1%
Mangó tulajdonságai és jótékony hatásai
Azon túl, hogy a mangó kalória tekintetében rendkívül alacsony, rengeteg vitaminnal és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.
A mangó kalória tartalma csekély
A mangó egyik nagy előnye, hogy alacsony a kalóriatartalma és a kalóriasűrűsége, ami azt jelenti, hogy kevés kalóriát tartalmaz a táplálék mennyiségéhez képest.
Valójában a legtöbb friss gyümölcs és zöldség általában alacsony kalóriatartalmú. Egy kutatás kimutatta, hogy a friss mangó fogyasztása az étkezés előtt segíthet elkerülni a túlevést az étkezés folyamán.
Azonban a szárított mangó esetében nem feltétlenül igaz az alacsony kalóriatartalom. A szárított mangó 100 grammja, akár 400 kalóriát is magában foglalhat. Bár a szárított mangó még mindig gazdag tápanyagokban, például vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, a magas kalóriasűrűsége és cukortartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani.
Segíthet megelőzni a cukorbetegséget
A friss mangó más friss gyümölcsökhöz képest viszonylag magas természetes cukortartalommal rendelkezik. Azt gondolhatja, hogy ez aggasztó lehet azok számára, akik anyagcsere-betegségben, például cukorbetegségben szenvednek, vagy azok számára, akik korlátozni próbálják a cukorbevitelüket. Ennek ellenére semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a mangó fogyasztása cukorbetegséget okozna, vagy egészségtelen az ilyen betegségben szenvedő emberek számára.
Valójában sok tanulmány még a friss gyümölcsök magasabb bevitelét is összefüggésbe hozta a cukorbetegség általános kockázatával. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy azok az emberek, akik napi 10 gramm fagyasztva szárított mangót adtak étrendjükhöz 12 héten keresztül, jelentős javulást tapasztaltak a vércukorszintjükben.
Egy másik friss tanulmány azt találta, hogy a magas karotinoid-, és C-vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztása segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását. Mindkét tápanyag tartalmában magas a mangó, így hasonló előnyöket okozhat a fogyasztása.
Ennek ellenére, mivel a mangóban magas a természetes cukortartalom, megugorhat a vércukorszintje, ha egyszerre túl sokat fogyaszt belőle. Így továbbra is az a legjobb, ha mértékkel fogyasztja a mangót, amiből egy átlagos adag körülbelül 165 gramm lehet egyszerre. Az is előnyös lehet, ha más, fehérjében és rostban gazdag élelmiszerekkel párosítja, mivel ez segíthet csökkenteni a glikémiás indexet és a vércukorszint kiugrásokat.
Sok egészséges növényi vegyületet tartalmaz
A mangó tele van polifenolokkal, mely növényi vegyületek antioxidánsként védik a szervezetet. Ennél a gyümölcsnél több mint tíz különböző fajtája jelenik meg a héjában, a húsában és még a magjában is. Az antioxidánsok azért olyan fontosak a szervezet számára, mert védik a sejteket a szabad gyökök ellen.
Néhány erre írányúló tanulmány összefüggésbe hozta a szabadgyökök okozta károkat a krónikus betegségekkel és az öregedés jeleivel.