Lisa Carrington olimpiai bajnok kajakos

Lisa Carrington olimpiai bajnok kajakos

Név: Lisa Carrington
Született: Tauranga, Új-Zéland, 1989 június 13.
Magasság: 168cm
Testtömeg: 63kg

Lisa Carrington világ- és olimpiai-bajnok új-zélandi kajakozó. A világ egyik legsikeresebb sportolója a kajak-kenu szakágban. Carrington neve világszerte ismertté és ünnepeltté vált, egy utcát is elneveztek róla szülővárosában, Whakatane-ben, Új-Zéland északi szigetén.

Élete

Az új-zélandi Tauranga városában született, és a Rengeteg-öböl közelében, az Ohope Beachen nevelkedett. Iskoláit a Whakatane High School és a Massey University egyetemen végezte, edzője Gordon Walker volt. Miután testvéreit követte a versenyszerű szörf életmentésben, 2006-ban kajakozásba kezdett, hogy javítsa tudását a szörfben.

Sport karrierje

A nemzetközi mezőnyben először a Szegeden rendezett 2009-es síkvízi kajak-kenu világkupán tűnt fel, Teneale Hattonnal K-2 1000 méteres versenyszámban, melyben bronzérmet szereztek.

2010 májusában ugyanebben a számban aranyérmes lett a Vichyben rendezett regatta világbajnokságon. A Hatton és Carrington páros a 2010-es Óceániai Játékokon három első helyezést szerzett K-2 500 és 1000 m-en, valamint aranyat nyertek a K-4 500 méteres számban is kiegészülve Erin Taylorral és Rachael Dodwellel. Ez év síkvízi kajak-kenu világbajnokságán az ő párosuk kvalifikálta magát az első helyen a világversenyre, azonban Poznańban végül be kellett érniük a 9. hellyel.

A 2011-ben rendezett szegedi síkvízi kajak-kenu vb-n Carrington a K-1 200 méter döntőjében verhetetlen volt. Ezzel a teljesítményével ő lett az első új-zélandi nő, aki a kajak-kenu sportágban világbajnoki címet nyert. Ezért a kiemelkedő teljesítményéért jutalmazták a Senior Sport Woman of the Year díjjal.

A 2012-es Óceániai Játékokon egyesben és párosban is győzni tudott a 200 méteres számokban. A londoni olimpián K1-500-as versenyszámban Erin Taylorral a 7. helyet szerezték meg, míg Lisa Carrington egyéniben 200 méteren első lett, így megszerezte első olimpiai bajnoki címét.

A 2016-os riói olimpián sikerült megvédeni olimnpiai bajnoki címét a K-1 200 méteres versenyében, míg szintén egyéniben 500 méteren bronzérmet szerzett. A záróünnepségen ő volt Új-zéland zászlóvivője.

A 2019-es szegedi világbajnokságon K1 200 méteren és 500 méteren is a dobogó legfelső fokára álhatott.

A koronavírus-járvány miatt 2021 nyarára halasztott tokiói olimpián egymást követő harom alkalommal nem talált legyőzőre Lisa Carrington 200 méter egyéniben. Ezzel a kiemelkedő teljesítményével ő lett a második a kajak-kenu sportág történetében, aki ugyanabban a versenyszámban az élen tudott végezni, sorozatban három olimpián. Ezen nagyszerű siker mellett az 500 méteres számban kajak egyesben és párosban szintén aranyérmet szerzett.

Lisa Carrington életfilozófiája

  • Mi fáj jobban, az edzés hiánya vagy az olimpiai érem hiánya?
  • Bizonyos szempontból kihívást jelent izmosnak lenni, amikor felnősz, mert ez egy sráchoz kötődik, és hogy hogyan kell kinézniük, a lányoknak pedig nem szabad férfiasnak lenniük.
  • A testünk alapvetően az edzésünk és befektetett energiánk eredménye. Én csak erős akarok lenni, és úgy gondolom, hogy az izomzatom azt mutatja, hogy keményen dolgoztam.
  • Kihívást jelent izmosnak és nagynak lenni. Szerintem csak rendben kell lenni önmagaddal, és azt kell tenned, amit szeretsz.
  • Úgy gondolom, hogy a sport lehetővé teszi számunkra, hogy kifejezzük valódi fizikai és szellemi potenciálunkat, szóval bármiről is legyen szó, szerintem mindenki elképesztő abban, amit el akar érni.
  • Nem akarok valaki előtt állni, és azt mondani neki, hogy én vagyok a példaképe, azt akarom, hogy lássák, amit csinálok, és azt mondják: “Valami nagyon klassz dolgot csinál, és ez inspirál.”

Hasonló cikkek kajak témában