Lionel Messi pályafutása

Lionel Messi élete, fizetése és vagyona

Lionel Messi 1987. június 24-én látta meg a napvilágot Argentínában. 2004 óta erősíti a Barcelona első számú csapatát, ahol a jobb szélső támadó szerepét tölti be, de a pálya más területein is bizonyította már tudását. Csapatszinten már minden lehetséges címet elhódított a Barcelona csapatával, míg a válogatottal általában sosem állt mellé a szerencse címek tekintetében. Továbbá talán mi sem írja le jobban, hogy ő a világ egyik legjobb labdarúgója, mivel rekordszámú hat aranylabdával díjazták eddig.

Lionel Messi fiatalkora

Teljes nevén Lionel Andres Messi Cuccittini Rosarióban született. Édesapja Jorge Messi egy acélgyár vezetője volt, míg édesanyja Celia Cuccittini egy mágnesgyárban dolgozott. A négy testvére közül a harmadik gyermek volt akinek szülei életet adtak. Családja nagy foci rajongó volt, így hát nem is volt más út a kis Messi számára mint a labdarúgás. Először a helyi Grandoli csapatában kezdett bele a labdarúgásba, mielőtt egy szinttel feljebb lépett a Newell’s Old Boys csapatához. Azonban Lionel Messi élete már 10 éves korában komoly akadályokkal volt teli. Növekedési hormon hiányt állapították meg nála, melynek a kezelését a családja nem volt képes kifizetni. Végül a szerencse melléjük állt és Messi kapott egy ajánlatot, hogy a Barcelona akadémiáján, a La Masian futballozhasson. Ezentúl azt is megígérték neki, hogy állják az egészségügyi kezelése költségeit is. Messi és családja pedig ezek után indultak is Spanyolországba, ahol új otthonra találtak. Messi hamar átlépdelte a korosztályos csapatokat, így elég gyorsan feljebb került a felnőtt csapatba.

Profi pályafutása

Barcelona

Lionel Messi 16 évesen, 2003-ban mutatkozott be először a felnőtt csapatban egy barátságos mérkőzésen a Porto ellen. A meccsen nyújtott teljesítménye lenyűgözött mindenkit köztük Ronaldinhót is akivel a későbbiekben nagyon jó barátságot ápoltak. Messi egy rövid ideig ezután még csak a Barcelona C és B csapatát erősítette, ahol megmutatta, hogy érdemes lesz rá számítani a jövőben.

2004 októberében azonban már tétmérkőzésen is bemutatkozhatott a Barcelona csapatában az Espanyol ellenében. Első gólját 2005 május 1-én szerezte a Barcelona színeiben egy Albacete ellen vívott tétmérkőzés során, ezzel a klub legfiatalabb gólszerzőjévé előlépve akkoriban. 2005-ben a 18. születésnapján Messi aláírta élete első szerződését profi felnőtt játékosként, amely 2010-ig kötelezte a klubhoz, viszont később kiterjesztették 2014-ig, illetve a kivásárlási árát 150 millió euróban állapították meg.

Lionel Messi Barcelona

Messi 2005-ben megkapta a spanyol állampolgárságot, majd 2006-ban már Bl győztesnek mondhatta magát, bár sajnos a döntőben nem ünnepelhetett a csapattal, mivel már hónapokkal előtte megsérült.

Az argentin támadó fejlődése megkérdőjelezhetetlen volt az évek során, amit mi sem bizonyít jobban mint, hogy 2008-ban a FIFA év játékosa díj szavazásán második helyet ért el, az akkori győztes Cristiano Ronaldo mögött. A következő 2008-2009-es szezonban Lionel klubcsapatával elhódította mind a spanyol bajnokságot, kupát, illetve a Bajnokok ligája trófeáját is, mely sikerekből jócskán kivette a részét 38 lőtt góljával a pályán töltött 51 meccs alatt. Emellett még a FIFA év játékosa díjat is sikerült elhódítania pályafutása során először.

Az első Aranycípő és Aranylabda

A következő szezont 47 góllal zárta, hozzásegítve a Barcelonát a bajnoki címhez, illetve egyénileg Lionel Messi megkapta az Aranycipőt és az Aranylabdát is a 2010-es játékáért. A 2010-11-es szezonban ismét sikerült megnyernie csapatával a bajnokságot és a BL-t, továbbá pedig sorozatban másodjára hódította el az Aranylabdát.

A 2012-es évet tekintve Messi megdöntötte az egy szezonban szerzett legtöbb gól rekordját 91 találattal. Ez a rekord addig Gerd Müller nevéhez volt köthető, aki 85 találatot számlált 1972-ben. Messi lenyűgöző teljesítményének köszönhetően ismét bezsebelte az Aranylabdát sorozatban harmadszor. Érdekesség, hogy 2012 végén Messi kapott egy ajánlatot Oroszországból, az Anzsi Mahacskala csapatától, akik 250 millió eurót fizettek volna a játékjogáért klubcsapatának. Ezen felül Messi fizetése 30 millió euró lett volna évente, azonban az argentin támadó visszautasította az ajánlatot.

2014-ben Messi beállította a Barcelona csapatában szerzett legtöbb gól rekordját 370 találattal, majd át is lépte azt. A 2014-15-ös szezonban továbbá Lionel vezetésével, aki 43 gólt szerzett sikerült ismét a triplázás (bajnoki cím, spanyol kupa, Bajnokok ligája) a csapatnak.

2015-ös futball teljesítményét ismét egy Aranylabdával díjazták. 2016-2019-ig Messiék elhódították 3 alkalommal a bajnoki címet és még 3-al a spanyol kupát. Ez idő alatt az argentin zseni megközelítőleg 190 gólt számlált, illetve 2019-es pályán nyújtott alakításáért egy Aranylabdával is megjutalmazták.

2020 legfőképp mélypont volt az argentinnak. Több információ is szólt arról, hogy elhagyja a katalán klubot, amely elég nagy port kavart körülötte, illetve a pályán sem sikerült maradandót alkotnia csapatával. De persze ez a rosszabb időszak is tartalmazott számára egy rekorddöntést. Sikerült túlszárnyalnia Pelét az egy klubban szerzett legtöbb gólok tekintetében a Real Valladolid ellen, amikor is megszerezte 644-ik gólját a Barcelona színeiben.

Paris Saint-Germain FC

Lionel Messi szerződése 2021. nyarán lejárt a Barcelonával, melyet nem hosszabbítottak meg, mert a Spanyol bajnokságban fizetési limit van érvényben. Továbbá a csapat anyagi kerete sem engedte meg az argentin klasszis szerződésének meghosszabbítását. Hivatalosan 2021. augusztus 10-től a Paris Saint-Germain játékosa lett.

Argentin válogatott

Kettős állampolgárságának ellenére, Lionel Messi az argentin nemzeti csapatot választotta. Első főbb megmérettetése a 2005-ös U20-as világbajnokság volt, amit meg is nyertek. A 2006-os felnőtt világbajnokságon már játszhatott a válogatott színeiben, ezzel Argentína legfiatalabb világbajnokságon pályára lépő játékosa lett.

2008-ban megnyerte az Olimpiát, ahol 2 góllal segítette az alakulatot. A 2010-es Vb-n egy Németország elleni megalázó vereség után a negyeddöntőben kiestek. 2014-ben azonban áttörés történt, Messi a vállán vitte végig a válogatottat egészen a fináléig, amit végül 1-0-ra elbuktak Németország ellen a hosszabbításban. Lionel Messi 4 gólt szerzett a torna során, illetve a Vb legjobbjának járó Aranylabdát is hazavihette.

A 2016-os Copa American az argentin játékos megdöntötte Gabriel Batistua gólrekordját a válogatott színeiben 55. találatát számlálva. Ennek ellenére ez sem volt elég a sikerhez, hiszen a döntőben elvéreztek Chile ellenében. Ez volt Messiék 3. Copa döntőbeli veresége, amely után Messi bejelentette visszavonulását a válogatottól. Mint kiderült ez nem tartott sokáig hiszen két hónappal később már vissza is tért.

2018-ban a világbajnokságon a nyolcaddöntőig sikerült menetelnie a gyengén játszó argentin csapattal, ahol a későbbi győztes Franciaország ellen estek ki. 2019-ben a 3. helyen zárt a nemzeti 11-el a Copa American.

Lionel Messi fizetése és vagyona

Lionel Messi fizetése 92 millió dollár éves szinten, mellyel ő a legjobban kereső futballista a világon. Emellett Lionel Messi fizetése kiegészül szponzori pénzekkel is, amely nagyjából 34 milliónak felel meg dollárban. Legfőbb szponzora az argentin sztárnak az Adidas, akikkel egy hosszú távú szerződést is kötött évekkel később, mely egyes források szerint örök életre szól.

Lionel Messi vagyona

Ezen felül Lionel Messi vagyona megközelítőleg 400 millió dollár, amellyel nem csak a legjobban kereső, de az egyik leggazdagabb labdarúgó is a világon.