Kurkuma hatása a szervezetre

Kurkuma hatása a szervezetre

A kurkuma egy ismert fűszer, mely a létező leghatékonyabb táplálék-kiegészítő lehet. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma hatása jelentős előnyökkel jár a test és az agy számára. Ezen előnyök nagy része a fűszer fő hatóanyagából, a kurkuminból származik. Egyesek szerint a kurkuma kúra hatása a szervezetre és az egészségre fantasztikus.

A kurkuma és a kurkumin

A kurkuma biztosítja a curry sárga színét. Indiában évezredek óta használják gyógynövényként és fűszerként egyaránt. Mostanság a tudomány elkezdte alátámasztani azokat az állításokat, amelyek szerint a kurkuma gyógyhatású vegyületeket tartalmaz, melyeket kurkuminoidoknak nevezzük. Ezek közül a legfontosabb a kurkumin, mely a kurkuma fő hatóanyaga. Nagyon erős antioxidáns és hatásos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

A kurkuma gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező bioaktív vegyületeket tartalmaz

A kurkuma kurkumin tartalma nem olyan jelentős, mivel csak három tömegszázalék körül van. A gyógynövényekkel kapcsolatos legtöbb kutatás kurkumakivonatokat használt, amelyek főként a kurkumint tartalmazták, és az adagok általában meghaladták a napi 1 grammot.

Szinte lehetetlen lenne elérni ezt a dózist, ha a kurkumát fűszerként használnánk az ételekben. Ez az oka annak, hogy egyesek a kiegészítők használatát választják a kurkuma kúra alkalmazásához.

A kurkumin azonban rosszul szívódik fel a véráramba. Ahhoz, hogy a kurkuma hatása előnyökhöz juttathasson bárkit is, javítani kell a biológiai hozzáférhetőségén.

Fogyasztásának hatását segíti a piperint tartalmazó fekete bors. A piperin egy természetes anyag, amely 2000%-kal fokozza a kurkumin felszívódását. Valójában a legjobb ilyen fajta étrend-kiegészítők piperint tartalmaznak, és ez lényegesen hatékonyabbá teszi őket.

A kurkumin zsírban is oldódik, ami azt jelenti, hogy lebomlik és zsírban vagy olajban oldódik. Éppen ezért jó ötlet lehet kiegészítőként bevenni egy magas zsírtartalmú étel mellé.

Gyulladáscsökkentő hatású

A gyulladás hihetetlenül fontos a szervezetnek. Segítségével leküzdhetőek az idegen betolakodók, és szerepet játszik a szervezetben keletkezett károsodásainak helyreállításában.

Bár az akut gyulladás egy bizonyos szintig előnyös, de aggodalomra adhat okot a krónikussá válás esetén, amikor már megtámadja a szervezet saját szöveteit.

A tudósok szerint a krónikus, alacsony szintű gyulladás fontos szerepet játszhat bizonyos betegségekben, melyk az alábbiak lehetnek:

  • metabolikus szindróma;
  • rák;
  • különféle degeneratív állapotok;
  • szívbetegség;
  • Alzheimer kór.

Ennek okán minden, ami segíthet a krónikus gyulladások leküzdésében, fontos ezen egészségügyi állapotok megelőzésében és kezelésében.

A kurkuma hatóanyagával kapcsolatban a legfontosabb dolog, hogy ez egy bioaktív vegyület, amely képes leküzdeni a gyulladást. A kutatási ​​eredmények eléréséhez azonban nagyon nagy dózisok lennének szükségesek.

Klinikai vizsgálat történt egy Colitis ulcerosa nevű, gyulladásos betegség kapcsán. A szokásos terápia mellett, kurkumintartalmú beöntést alkalmaztak a betegeknél. A kezelés gátolta a betegség fellángolását és elősegítette az aktív gyulladás gyógyulását.

A kurkuma hatása növelheti a szervezet antioxidáns kapacitását

Az öregedés és számos betegség egyik mechanizmusa az oxidatív károsodás, mely magában foglalja a szabad gyököket. A szabad gyökök hajlamosak reakcióba lépni olyan fontos szerves anyagokkal, mint például a zsírsavak, a fehérjék vagy DNS.

Az antioxidánsok fő feladata, hogy megvédjék a szervezetet a szabad gyököktől. A kurkuma hatása révén egy erős antioxidáns, amely kémiai összetételének köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket.

Ezenkívül sejtvizsgálatokkal és állatkísérletekkel arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin serkentheti más antioxidánsok hatását és blokkolhatja a szabad gyököket.

A kurkuma hatóanyaga fokozhatja az agyból származó neurotróf faktort

Régebben a tudósok még nem ismerték pontosan az idegsejteket. Azt hitték, hogy az ember kis gyermekkora után
nem képesek szaporodni és osztódni. Azonban manapság már tudják, hogy ez nem igaz.

A neuronok később is képesek új kapcsolatok kialakítására, továbbá az agy egyes területein szaporodásra is képesek. Eme folyamat legfőbb vezérlője az agyból származó neurotróf faktor. Ez egy fehérje létrehozásában résztvevő gén, amely elősegíti a neuronok életét.

A neurotróf faktor fehérje kiemelkedő szerepet játszik a tanulásban és a memóriában. Ezen felül megtalálható az agy olyan területein, amely az étkezésért, az ivásért és a testsúlyért felelős. Sok ismert agyi rendellenesség összefüggésbe hozható ezen fehérje szintjének csökkenésével, beleértve az Alzheimer-kórt és a depressziót.

Állatkísérletekkel sikerült kimutatni, hogy a kurkumin növelheti a fehérje agyi szintjét, mely segítségével hatékonyan késleltethető vagy akár vissza is fordítható számos agyi betegség. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy ezeket a vizsgálatokat állatokon végezték, így nincs rá pontos bizonyíték, hogy mi módon hatnak az emberekre.

A kurkuma hatása csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség a vezető halálok a világon. A szívbetegségek kialakulása rendkívül összetett és bonyolult, melyben számos dolog közrejátszik.

Bizonyítékok vannak rá, hogy a kurkumin segíthet visszafordítani a szívbetegség folyamatának kialakulását. A kurkuma egyik fő előnye a szívbetegség tekintetében, hogy javítja az erek belső falát és az endotélium működését.

A szívbetegségek egyik fő hajtóereje az endothel diszfunkció. Ebben az esetben az endotélium nem tudja szabályozni a véralvadást, a vérnyomást és számos egyéb tényezőt. Továbbá segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidációt, ami szerepet játszhat a szívbetegségekben.

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kurkuma hatása a szív egészségének javulásához vezethet. Ezen felül egy tanulmány azt találta, hogy a menopauza után lévő nőknél csaknem olyan hatékony, mint a testmozgás.

Egy kísérletben 121 koszorúér bypass műtéten átesett embert vizsgáltak. A kutató orvosok placebót vagy napi 4 gramm kurkumint vittek be a résztvevők szervezetébe néhány nappal a műtét előtt és után. A kurkuminos csoportban 65%-kal csökkent a kórházban kialakuló szívroham kockázata.

A rák megelőzésében is segíthet a kurkuma

A rákbetegségre a kontrollálatlan sejtnövekedés jellemző. Számos különböző formája létezik, amelyeket úgy tűnik, hogy a kurkuma-kiegészítők befolyásolnak.

A kurkumint a rákkezelésben tanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy befolyásolja a rák fejlődését és növekedését. Tanulmányok segítségével kimutatták, hogy képes:

  • csökkenti a metasztázisokat (a rák terjedését);
  • hozzájárulni a rákos sejtek pusztulásához;
  • csökkenti az angiogenezist (új erek növekedését a daganatokban).

Azt, hogy a kurkuma hatóanyaga segíthet-e a rák kezelésében, még nem vizsgálták megfelelően. Ellenben bizonyíték van arra, hogy a kialakulását megelőzheti, különösen az emésztőrendszeri rákos megbetegedések formáit.

Az Alzheimer-kór kezelésében is segíthet

A demencia leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, mely a demenciás esetek akár 70%-ához is hozzájárulhat. Míg egyes tünetei kezelés hatására megszüntethetőek, az Alzheimer-kór teljes gyógyítására jelenleg nincs lehetőség. Ezért olyan fontos, hogy megpróbáljuk elkerülni az megjelenését.

Köztudott, hogy az oxidatív károsodás és a gyulladás szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában, melyekre a kurkumin jótékony hatással van.

Az Alzheimer-kór egyik legfontosabb jellemzője a fehérjegubacsok felhalmozódása, melyek amiloid plakk néven ismertek. A kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkuma hatása segíthet eltávolítani ezeket a fehérjegubacsokat.

Az ízületi gyulladásokra gyakorolt hatása

A nyugati országokban az ízületi gyulladás rendkívül gyakori probléma. Arra való tekintettel, hogy a kurkumin erős gyulladáscsökkentő vegyület, segíthet az ízületi gyulladások kezelésében.

Rheumatoid arthritisben szenvedő betegeket vizsgáltak egy kutatás keretében, melyben a kurkuma kúra hatása a szervezetre még egy gyulladáscsökkentő gyógyszernél is nagyobb hatékonyabb volt.