Kötőhártya gyulladás meddig fertőz

Kötőhártya gyulladás meddig fertőz

A kötőhártya gyulladás egy gyakori szemfertőzés, évente körülbelül 17.000 eset fordul elő Magyarországon. A kötőhártya a szemhéj belsejét és a szem fehér részét borító membrán gyulladása. A kötőhártya-gyulladás nagyon fertőző és könnyen terjed. Ha elolvassa a cikket, megtudhatja, hogy meddig tart ez a betegség, hogyan állapítható meg, hogyan kezelhető és hogy a kötőhártya gyulladás meddig fertőz.

A kötőhártya gyulladás okai

A kötőhártya gyulladásnak különböző típusai vannak, a leggyakoribb a vírusos vagy bakteriális fertőzés által okozott rózsaszín szem. A vírusos rózsaszín szem gyakrabban fordul elő, mint a bakteriális kötőhártya-gyulladás. A Staphylococcus aureus, a Streptococcus pneumonia és a Hemophilus influenza néhány olyan organizmus, amely bakteriális kötőhártya gyulladást okozhat.

A betegség egyéb okai közé tartozik a pollen, a fű vagy a por allergia. Az olyan irritáló anyagok, mint a szemsmink vagy a medencevízben lévő klór szintén okozhatnak ilyen problémát.

A kontaktlencsét viselő embereknél nagyobb a kockázata a kötőhártya gyulladás kialakulásának. A felső légúti fertőzés, például a köhögés vagy a megfázás, rózsaszín szemfertőzéshez vezethet. A betegségben szenvedő személlyel való szoros kapcsolat kockázati tényező.

A kötőhártya gyulladás meddig fertőz valójában?

A vírusos kötőhártya-gyulladás már a tünetek megjelenése előtt is fertőző lehet. Erősen fertőző marad 7-14 napig (amíg a tünetek megszűnnek).

A bakteriális kötőhártya-gyulladás a tünetek megjelenése után fertőzővé válik. Addig fertőző marad, amíg a fertőzött szem nem kezd el váladékozni, vagy 24 órával az antibiotikumos kezelés megkezdése után. Az irritáló és allergiás kötőhártya-gyulladás nem fertőző.

A vírusos és bakteriális rózsaszín szem egyaránt fertőző, ha:

  • vörösek vagy rózsaszínek a szemek;
  • duzzanat van a szem körül;
  • vízes váladékozás tapasztalható;
  • viszketnek a szemek;
  • kérgesedés tapasztalható (ragadt szemek alvásból való felébredés után);

A kötőhártya gyulladás tünetei

A fertőzés tünetei közé tartozik a vörös vagy rózsaszín szem, viszketés, égő érzés, könnyezés, sűrű váladék (folyadék) a szemből, amely fehér, sárga vagy zöld, és kéregképződés a szemhéj szélén, ami nehézséget okozhat a szem kinyitásában, miután felébredt az alvásból.

Egyéb szemtünetek közé tartozik a szemhéjak duzzanata, csikorgás (olyan érzés, hogy valami van a szemben), homályos látás, fényérzékenység és egy csomó jelenléte a fül előtt.

Elmúlhat a betegség egyik napról a másikra?

A rózsaszín szem nem múlik el egyik napról a másikra. A bakteriális fertőzés enyhe esetei egy-két héten belül elmúlhatnak. A tünetek általában az antibiotikum-kezelés megkezdése után 3-4 nappal kezdenek enyhülni. A vírusfertőzés miatti rózsaszín szemek súlyos esetei akár két hétig vagy tovább is tarthatnak.

A fertőzés típusától függően az orvos antibiotikumos szemcseppet, kenőcsöt vagy tablettát fog adni a bakteriális gyulladás kezelésére. A bakteriális kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyermekek gyakran fülgyulladással rendelkeznek, amelyet szintén kezelni kell.

A vírusok által okozott fertőzések nem reagálnak az antibiotikumokra. Ez a fajta gyulladás nem igényel speciális kezelést, és általában magától javul. Ha azonban a herpes simplex vírus vagy a varicella zoster vírus (bárányhimlő vírus) okozza, akkor az orvos vírusellenes gyógyszereket írhat fel, mivel ezek a súlyos fertőzések kezelés nélkül hegesedést és látásvesztést okozhatnak.