Kopasz Bálint olimpiai bajnok kajakos

Kopasz Bálint olimpiai bajnok kajakos

Név: Kopasz Bálint
Született: Szeged, Csongrád-Csanád megye, 1997. június 20.
Magassága: 180cm
Testtömeg: 80kg

Sportpályafutása

Kopasz Bálint olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakos. Szülei is kajakozással foglalkoztak, így a családi hagyományokat ő is követni kezdte kilenc évesen. Edzője és egyben édesanyja Demeter Irén. Bálint az Algyői Egyesület egyetlen kajak versenyzője volt.

Tizenöt évesen magyar bajnokságot nyert terepfutásban és kajakban. Két évvel később, 2014-ben harmadik lett a junior Európa-bajnokságon kajak négyesben, míg egyéniben hatodik. 2015-ben kajak egyesben, a portugáliai Montebellóban ifjúsági világbajnoki címet szerzett. Ezzel a győzelmével az evezős szakma számára kétségtelenül megmutatkozott, hogy a királykategória jövőbeni bajnokával állnak szemben.

2016-ban, 19 évesen a moszkvai felnőtt Európa-bajnokságon Kopasz Bálint bronzérmet szerzett, majd a riói olimpián szintén 1000 méteren tizedik helyezést ért el.

2017. május 27-én szülővárosában Szegeden, a kajak-kenu világkupa K1 1000 méteres versenyén aranyérmet szerzett, mely az egyik legnagyobb dicsőség volt számára.

A 2018-as belgrádi Európa-bajnokságon egyéniben, az 1000 méteres versenyszámban ezüstérmet szerzett, majd a gyorsasági-kenu világbajnokságon negyedik helyen végzett.

2019 áprilisában a Győri VSE klubba igazolt, melyről így nyilatkozott:

“A Győr csapatába való igazolásom előrelépés a pályafutásomban. Az ott folyó munkáról, a versenyzőkről és az edzőkről nagyon pozitív véleménnyel vagyok. Bízok benne, hogy a klub méltóképpen fogja képviselni az érdekeimet.” Edzője ettől függetlenül továbbra is édesanyja, Demeter Irén maradt.

A júniusi Európa Játékokon első helyen végzett egyesben 1000 és 5000 méteren. A szegedi világbajnokságon K-1-ben aranyat nyert 1000 méteren, majd az előolimpiai tesztversenyen is győzni tudott.

A 2020-as esztendő csalódással kezdődött számára, mivel Varga Ádám, a KSI tehetséges fiatal versenyzője legyőzte az országos bajnokságon, majd az olimpiai válogatóviadalon is.

Kopasz Bálint Tokió olimpia

Mindkét versenyző kijutott a 2020-as nyári olimpiára, melyet a koronavírus miatt 2021-ben rendeztek meg. Az egyéni 1000m-es versenyszámban Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett. Magyar versenyzőként utoljára Hesz Mihály, az 1968-as nyári olimpián állhatott ebben a számban a dobogó legfelső fokára, aki így nyilatkozott Kopasz Bálint győzelméről:

“Mély benyomást tett rám. Nem véletlen, hogy ezt a számot tekintik a kajakozás királyi kategóriájának. Ennek a királyságnak az uralkodója immáron a második magyar. Számomra különösen értékes, hogy Tokióban megszületett Magyarország második sikere ebben a számban. Tanítanivaló ahogyan kajakozik, Kopasz Bálint nem tartozik az óriások közé, viszont remekül használja ki a hátszelet és nagyon nagy csapásszámot tud elérni. Fantasztikusan érezte, hogy miképpen kell versenyeznie, így egyértelmű, hogy a legokosabb versenyző nyert az olimpia kajakos királyszámában.”

Az tokiói olimpián ugyanezen a távon K-2 versenyszámban, Nádas Bencével a negyedik helyen értek célba.

Kopasz Bálint elismerései és díjai

  • 2015 – Az év legjobb utánpótlás korú sportolója
  • 2016, 2018-2021 – Az év magyar kajakozója
  • 2021 – Algyő díszpolgára
  • 2021 – A Magyar Érdemrend tiszti keresztje