A köles kalória tartalma, jótékony és káros hatásai

A köles kalória tartalma, jótékony és káros hatásai

A köles kalória tartalmának jelentős részét a benne lévő szénhidrát biztosítja, mely miatt a glikémiás indexe (75) a közép-felső kategóriába sorolható.

A köles egy gabonaszem, amely a Poaceae csoportba tartozik, közismert nevén a pázsitfűfélék családjába. Széles körben fogyasztják Afrika és Ázsia fejlődő országaiban. Bár úgy néz ki, mint egy mag, a köles táplálkozási profilja hasonló a cirokhoz és más gabonafélékéhez. A köles azért vált népszerűvé a nyugati országokban, mert gluténmentes, magas fehérje-, antioxidáns- és rost tartalommal büszkélkedhet.

100g köles kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
11g
64,4g
0g
4,2g
8,5g
378

Fontos megjegyezni, hogy a szervezet nem szívja fel a mandula kalória részének 10-15%-át, mert a zsír egy része nem fér hozzá az emésztőenzimekhez.

A köles ásványi anyag és vitamin tartalma

A legtöbb gabonaféléhez hasonlóan a köles is keményítőtartalmú gabona – ami azt jelenti, hogy szénhidrátban gazdag. Nevezetesen számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Kiemelkedően gazdag rézforrásnak számít, mely szerepet játszik az immunitásban, a koleszterin anyagcserében és az idegműködésben.

Valójában a köles több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • B-1 vitamin: 0,421mg 38,3%
  • B-2 vitamin: 0,29mg 20,7%
  • B-9 vitamin: 85µg 42,5%
  • Foszfor: 285mg 40,7%
  • Magnézium: 114mg 30,4%
  • Mangán: 1,632mg 81,6%
  • Réz 0,75mg 75%

A köles tulajdonságai és fajtái

Egy kicsi, kerek teljes kiőrlésű gabona, amelyet ázsiai és afrikai országokban termesztenek. Ősi gabonának tartják, emberi fogyasztásra, állattartásra és madarak takarmányozására egyaránt használják.

Számos előnnyel rendelkezik más hasonló növényekkel szemben, beleértve a kártevőkkel szembeni- és a szárazságtűrő képességét. Kíméletlen környezetben és kevésbé termékeny talajban is képes túlélni. Ezek az előnyök genetikai összetételéből és fizikai szerkezetéből – például kis méretéből és keménységéből – erednek.

Bár minden kölesfajta a Poaceae családba tartozik, színükben, megjelenésükben és fajtájukban különböznek.

A gyöngyköles az egyik legszélesebb körben termelt emberi fogyasztásra szánt fajta. Ettől függetlenül minden típus híres a magas tápértékéről és az egészségügyi előnyeiről.

Antioxidánsokban gazdag

A köles igen gazdag fenolvegyületekben, különösen katekinekben és ferulsavban. Ezen molekulák antioxidánsként védik a szervezetet az oxidatív stressz káros hatásaitól.

A ferulinsavat a bőr védelméhez, a sebek gyorsabb gyógyulásához és gyulladáscsökkentő tulajdonságokhoz kapcsolják. Eközben a katechinek a véráramban lévő nehézfémekhez kötődnek, így megakadályozva a fémmérgezést.

Míg az összes kölesfajta tartalmaz antioxidánsokat, a sötétebb színűek – mint például az ujjas, a proso és a rókafarkú köles – többet tartalmaznak, mint fehér vagy sárga társaik.

Segíthet szabályozni a vércukorszintet

A köles rostokban és nem keményítőtartalmú poliszacharidokban gazdag, kétféle emészthetetlen szénhidrátban, amelyek segítenek szabályozni a vércukorszintet.

Viszonylag magas a köles kalória tartalma a szénhidrátok miatt, de sok rostot is tartalmaz, így elfogadható a glikémiás indexe, ezért nem ugrik meg tőle jelentősen a vércukorszint. Ennek okán a kölest, mértékkel fogyaszthatják a cukorbetegek is.

Vizsgálatot végeztek 105, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember bevonásával, melyben megállapították, hogy a rizs alapú reggeli kölesre cserélése csökkentette a vércukorszintet étkezés után. Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség markere. Akkor fordul elő, amikor szervezete nem reagál az inzulin hormonra, amely segít szabályozni a vércukorszintet.

Tökéletes választás gluténmentes diéta esetén

A köles gluténmentes gabona, így életképes választás lehet a cöliákiában szenvedőknek vagy azoknak, akik gluténmentes diétát követnek.

A glutén olyan fehérje, amely természetesen előfordul olyan gabonákban, mint a búza, árpa és rozs. A cöliákiában vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedőknek kerülniük kell, mert káros emésztési tüneteket vált ki, például hasmenést és tápanyag-felszívódási zavart.

A köles káros hatása

Számos egészségügyi előnye ellenére a köles antinutrienseket is tartalmaz. Ezek olyan vegyületeket, amelyek csökkentik vagy gátolják a szervezetben más tápanyagok felszívódását, és így hiányosság kialakulásához vezethetnek.

Ezen vegyületek egyike a fitinsav, mely megzavarja a kálium-, kalcium-, vas-, cink- és magnézium felszívódását. Azon személyek, akik kiegyensúlyozott étrenddel rendelkeznek, valószínűleg nem tapasztalják meg ezen káros hatásokat.

Más antinutriensek, amelyeket goitrogén polifenoloknak neveznek, károsíthatják a pajzsmirigy működését, és golyvát okozhatnak, mely a pajzsmirigy megnagyobbodása, ami nyakduzzanathoz vezethet. Mindazonáltal ez a hatás csak a túlzott polifenol bevitelhez kapcsolódik.

A csírázás csökkenti az antinutriens-tartalmat. Egyes bioboltok csíráztatott kölest is árulnak, de házilag is csíráztatható. Ehhez az áztatott kölest egy üvegedénybe kell tenni, és lefedni egy gumiszalaggal rögzített ruhával. Az edényt fejjel lefelé kell fordítani és 8-12 óránként leöblíteni, majd 2-3 nap múlva kis hajtások fognak kialakulni rajta.