Kognitív képességek

Kognitív képességek és fejlesztésük

A megismerés ahhoz kapcsolódik, hogy az ember hogyan érti a világot és hogyan cselekszik benne. Olyan mentális képességek vagy folyamatok összessége, amelyek szinte minden emberi cselekvés részét képezik ébren vagyunk. A kognitív képességek agyon alapuló készségek, amelyekre szükségünk van a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig bármilyen feladat elvégzéséhez. Inkább a tanulási, emlékezési, problémamegoldási és odafigyelési mechanizmusokhoz kapcsolódnak, semmint a tényleges tudáshoz. Például a telefonálás magában foglalja az érzékelést (a csengőhang hallását), a döntéshozatalt (válaszolás vagy nem), a motoros készségeket (a kagyló felemelése), a nyelvi készségeket (beszéd és a nyelv megértése), a szociális készségeket (a hangnem értelmezése és a megfelelő interakció). egy másik emberrel).

A kognitív képességeket vagy készségeket specifikus neuronális hálózatok támogatják. Például a memóriakészségek főként a halántéklebeny egyes részein és a homloklebeny egyes részein (a homlok mögött) támaszkodnak. A traumás agysérülést szenvedők alacsonyabb kognitív képességeket tapasztalhatnak, ami a károsodott neuronális régiókhoz és hálózatokhoz kapcsolódik (ezért olyan fontos a neurorehabilitáció).

A kognitív képességek nem rögzítettek

Az életkor előrehaladtával bizonyos kognitív képességek csökkennek, különösen a végrehajtó funkciók és azok a kognitív képességek, amelyeket nem használnak rendszeresen. Szerencsére az egyre növekvő bizonyítékok azt mutatják, hogy a hanyatlás késleltethető, és az alacsonyabb kognitív képességek növelhetők megfelelő életmódbeli lehetőségekkel és gyakorlatokkal.

Észlelés

Érzékszervi ingerek (szaglás, tapintás, hallás…) felismerése és értelmezése.

Figyelem

Képes fenntartani a koncentrációt egy adott tárgyra, cselekvésre vagy gondolatra, és képes kezelni a környezetünkben lévő versengő igényeket.

Memória

Rövid távú/munkamemória (korlátozott tárhely) és hosszú távú memória (korlátlan tárhely).

Motoros készségek

Képes izmainkat és testünket mozgósítani, valamint tárgyakat manipulálni.
Fejtörők: Koppintson a jobb kezével az asztalra. Ezzel egyidejűleg végezzen körkörös mozdulatot a bal kezével (mintha az asztalt takarítaná). Tegye ugyanezt, kezet cserélve.

Nyelv

Készségek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a hangokat szavakká fordítsuk és verbális kimenetet generáljunk.