Kifli kalória és tápanyag tartalma

Kifli kalória és tápanyag tartalma

A fehér búzalisztből készült kifli kalória tartalma a sok gyorsan felszívódó szénhidrát miatt magas, mely a glikémiás indexét (73) is jelentősen megemeli, így fógyókúrázok számára nem kifejezetten ajánlott.

1db (44g) kifli kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
4g
26g
0g
1g
0,9g
130

A kifli vitamin- és ásványi anyag tartalma

Sok más egészséges élelmiszerhez képest (gyümölcsök, zöldségek), a kifli viszonylag kevés minőségi tápanyagot tartalmaz. Igen magas a kifli kalória- és szénhidrát tartalma, viszont kevés benne a fehérje, a zsír, a rost, az ásványi anyag és a vitamin.

A tápanyag összetétel azonban jelentős mértékben eltérhet a különböző típusú összetevőkből készült kiflik között. A teljes kiőrlésű lisztből készült kifli sokkal nagyobb rosttartalommal rendelkezik, és a csírázott gabona béta-karotinban, valamint E- és C-vitaminban sokkal dúsabb.

Glutén érzékenyeknek nem ajánlott

A búzából készült termékek, mint amilyen a kifli, glutént tartalmaznak. Ez egy speciális fehérje, mely elősegíti a tészta kelését és rugalmas textúrát ad neki. Az emberek többsége könnyedén megemészti a glutént, viszont néhányan nem jól tolerálják. A glutén érzékeny embereknél olyan problémákat okoz az ilyen termékek fogyasztása, mint a hasmenés, a puffadás és a gyomorfájdalom. Nekik a búzából készült pékárukat teljesen ki kell hagyni az étrendjükből a negatív mellékhatások megelőzése érdekében.

Magas a szénhidrát tartalma

A kifli kalória tartalma, a sok szénhidrát miatt magas. Az emberi szervezet a szénhidrátokat glükózra bontja le, ami pedig vércukorszint emelkedéséhez vezet.

Az olyna ételek, melyek sok szénhidrátot tartalmaznak, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a metabolikus szindróma jelenősebb kockázatával is összefüggésbe hozhatók. Ezek olyan betegségek, amelyek megnövelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Azonban vannak olyan fajtái a pékáruk, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kifli, amely sok rostot tartalmaz. A rost azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy lassíthatja a cukor felszívódását a véráramban, és segít stabilizálni a vércukorszintet.

Sok tanulmány foglalkozott már ezzel a témával, és arra a következtetésre jutottak, hogy a rostbevitel növelése csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és növeli a széklet gyakoriságát a rendszeresség elősegítése érdekében.

Káros antinutrienseket tartalmaz

A gabonafélék többsége antitápanyagokat tartalmaz, mely vegyületek megakadályozzák a szervezetben bizonyos ásványi anyagok felszívódását. Elsősorban a gabonák rendelkeznek magas fitinsav tartalommal, mely molekula a cinkhez, a vashoz, a magnéziumhoz és kalciumhoz kötődik, és nem engedi hasznosulni őket a szervezetben.

Ugyanakkor a teljes kiőrlésű lisztből készült kifli tápanyagprofil- és rosttartalom szempontjából gazdagabb lehet, viszont jóval több antinutrienst tartalmaz. Azoknak az egyéneknek, akik az egészséges és változatos táplálkozás elkötelezett hívei, az antinutriensek miatt nem kell aggódniuk. Azonban a vegetáriánusok, a vegánok, és azok számára, akik étrendjüket hüvelyesekre és gabonafélékre alapozzák, az antinutriensek súlyos tápanyag hiányokhoz vezethetnek.

Egyszerű és hatékony módszer az antinutriens tartalom csökkentésére és a tápanyagok felszívódásának fokozására, a szemek áztatása és csíráztatása sütés előtt.