A fehér búzalisztből készült kifli kalória tartalma a sok gyorsan felszívódó szénhidrát miatt magas, mely a glikémiás indexét (73) is jelentősen megemeli, így fógyókúrázok számára nem kifejezetten ajánlott.
1db (44g) kifli kalória és tápanyag összetétele
A kifli vitamin- és ásványi anyag tartalma
Sok más egészséges élelmiszerhez képest (gyümölcsök, zöldségek), a kifli viszonylag kevés minőségi tápanyagot tartalmaz. Igen magas a kifli kalória- és szénhidrát tartalma, viszont kevés benne a fehérje, a zsír, a rost, az ásványi anyag és a vitamin.
A tápanyag összetétel azonban jelentős mértékben eltérhet a különböző típusú összetevőkből készült kiflik között. A teljes kiőrlésű lisztből készült kifli sokkal nagyobb rosttartalommal rendelkezik, és a csírázott gabona béta-karotinban, valamint E- és C-vitaminban sokkal dúsabb.
Glutén érzékenyeknek nem ajánlott
A búzából készült termékek, mint amilyen a kifli, glutént tartalmaznak. Ez egy speciális fehérje, mely elősegíti a tészta kelését és rugalmas textúrát ad neki. Az emberek többsége könnyedén megemészti a glutént, viszont néhányan nem jól tolerálják. A glutén érzékeny embereknél olyan problémákat okoz az ilyen termékek fogyasztása, mint a hasmenés, a puffadás és a gyomorfájdalom. Nekik a búzából készült pékárukat teljesen ki kell hagyni az étrendjükből a negatív mellékhatások megelőzése érdekében.
Magas a szénhidrát tartalma
A kifli kalória tartalma, a sok szénhidrát miatt magas. Az emberi szervezet a szénhidrátokat glükózra bontja le, ami pedig vércukorszint emelkedéséhez vezet.
Az olyna ételek, melyek sok szénhidrátot tartalmaznak, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a metabolikus szindróma jelenősebb kockázatával is összefüggésbe hozhatók. Ezek olyan betegségek, amelyek megnövelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Azonban vannak olyan fajtái a pékáruk, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kifli, amely sok rostot tartalmaz. A rost azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy lassíthatja a cukor felszívódását a véráramban, és segít stabilizálni a vércukorszintet.
Sok tanulmány foglalkozott már ezzel a témával, és arra a következtetésre jutottak, hogy a rostbevitel növelése csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, táplálja a hasznos bélbaktériumokat, és növeli a széklet gyakoriságát a rendszeresség elősegítése érdekében.
Káros antinutrienseket tartalmaz
A gabonafélék többsége antitápanyagokat tartalmaz, mely vegyületek megakadályozzák a szervezetben bizonyos ásványi anyagok felszívódását. Elsősorban a gabonák rendelkeznek magas fitinsav tartalommal, mely molekula a cinkhez, a vashoz, a magnéziumhoz és kalciumhoz kötődik, és nem engedi hasznosulni őket a szervezetben.
Ugyanakkor a teljes kiőrlésű lisztből készült kifli tápanyagprofil- és rosttartalom szempontjából gazdagabb lehet, viszont jóval több antinutrienst tartalmaz. Azoknak az egyéneknek, akik az egészséges és változatos táplálkozás elkötelezett hívei, az antinutriensek miatt nem kell aggódniuk. Azonban a vegetáriánusok, a vegánok, és azok számára, akik étrendjüket hüvelyesekre és gabonafélékre alapozzák, az antinutriensek súlyos tápanyag hiányokhoz vezethetnek.
Egyszerű és hatékony módszer az antinutriens tartalom csökkentésére és a tápanyagok felszívódásának fokozására, a szemek áztatása és csíráztatása sütés előtt.