Kialvatlanság tünetei és okai

Kialvatlanság tünetei és okai

Sokan becsületjelként viselik a kialvatlanság tüneteit, büszkék arra, hogy egész éjszakát töltenek fent, vagy öt órát alszanak éjszakánként. De az alvás kihagyását nem szabad az erő vagy a termelékenység jeleként értékelni. A minőségi alvás kulcsfontosságú az általános egészség és jólét szempontjából. Az elégtelen alvásnak káros hatásai lehetnek.

Az alváshiány hihetetlenül gyakori. A magyar felnőttek több mint egyharmada napi hét óránál kevesebbet alszik. Az átlagos ajánlott alvás egy éjszaka a legtöbb felnőtt számára hét-kilenc óra.

És bár az alváshiány bizonyos tünetei – például a napközbeni fáradtság – nyilvánvalóak, másokat nehezebb észrevenni.

Az alváshiány okai

Az alváshiánynak számos oka van. A leggyakoribbak az:

  • Alvászavarok: Ide tartozik az álmatlanság, az alvási apnoe, a narkolepszia és a nyugtalan láb szindróma.
  • Öregedés: ‌ Az alvás az életkorral változik – az idősek általában enyhén és rövidebb ideig alszanak, krónikus egészségügyi problémák és/vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai miatt.
  • Betegség: Az alváshiány gyakrabban fordul elő bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők körében, beleértve a depressziót, a skizofréniát, a krónikus fájdalom szindrómát, a rákot, a stroke-ot és az Alzheimer-kórt.
  • Hirtelen zavarok vagy eltolódások az alvási ütemtervben: Ide tartozik a jet lag, az újszülött vagy a munkaidő közelmúltbeli változása.

Az alváshiány alattomos jelei

A hirtelen fellépő álmosság és nappali álmosság az alváshiány árulkodó jelei. De vannak az alvásmegvonásnak finomabb hatásai is, amelyeket meg kell tanulnod észrevenni.

Kognitív károsodás

Több évtizedes klinikai, kísérleti és epidemiológiai bizonyítékok bizonyítják, hogy az alvás elengedhetetlen a kognitív funkciókhoz.

Ez azt jelenti, hogy az alvásmegvonás számos negatív hatással van az agyra. Például az elégtelen alvás vagy a minőségi alvás rontja az agyműködést, beleértve az emlékezés, a koncentráció és a jó döntések meghozatalának képességét.

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a krónikus alváshiány növeli a kognitív hanyatlás kockázatát az életkor előrehaladtával, beleértve az Alzheimer-kórt is.

A Nature Communications 2021. áprilisi tanulmánya valóban azt találta, hogy azoknál a középkorú embereknél (az 50-es és 60-as éveikben járó), akik hat órát vagy kevesebbet aludtak éjszakánként, 30 százalékkal nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának későbbi életében, mint azoknál, akik aludtak. normál hét órát minden este.

Az American Thoracic Society szerint mindössze egy órával kevesebb alvás hatással lehet a másnapi koncentrációra és reakcióidőre, ami munkahelyi balesetekhez és autóbalesetekhez vezethet.

Valójában a National Highway Traffic Safety Administration jelentése szerint a Cleveland Clinic szerint évente körülbelül 100 000 autóbalesethez (és 1500 halálesethez) vezet az alváshiány. Tehát, ha vezetés közben álmosnak érzi magát, húzódjon le minél hamarabb, és pihenjen az út szélén.

Súlygyarapodás

Ha magyarázat nélkül hízol, az alváshiány lehet a hibás. Ha nem kap minőségi zárt szemet, a hormonjaira is hatással van. Az alváshiány összezavarja az étvágyat és a glükóz lebomlását szabályozó hormonokkal, ami befolyásolhatja a súlygyarapodást.

És csak egy apró megszakításra van szükség a napi alvási rutinjában, hogy érezze a hatását. Mindössze egy éjszakai részleges alvásmegvonás után éhesebbnek, kevésbé telítettnek érezzük magunkat, és jobban vágyunk a kalóriadús, magas cukor- és zsírtartalmú ételek után.

A Journal of Lipid Research 2019. szeptemberi tanulmánya szerint ráadásul az alváshiány megváltoztathatja azt is, hogy a szervezet hogyan tárolja az élelmiszerből származó zsírt. A kutatók felfedezték, hogy azok az emberek, akik mindössze négy éjszaka nem aludtak eléggé, kevesebb zsírt tartottak vissza a véráramban étkezés után.

Más szóval, amikor alváshiányban szenved, a szervezete több zsírt raktároz el. Ennek pedig következményei lehetnek a skálán lévő számra nézve.

Hangulatváltozások

Valószínűleg hallottad már a mondást: „Valaki az ágy rossz oldalán ébredt.” Ez a kifejezés – amelyet arra használnak, hogy leírják, amikor egy személy rosszkedvű vagy savanyú hangulatban van – van némi igazság.

Ez azért van, mert az alvás elengedhetetlen az egészséghez, beleértve a mentális egészséget. A Columbia Egyetem Pszichiátriai Tanszéke szerint az alvás valóban kulcsszerepet játszik bizonyos agyi funkciókban, amelyek szabályozzák az érzelmeket és a viselkedést.

Tehát ha ez hiányzik belőlünk, nagyobb valószínűséggel tapasztalunk hangulati ingadozásokat, vagy depressziósnak, szorongónak vagy ingerlékenynek érezzük magunkat. Valójában a kutatás kimutatta, hogy a nem kielégítő csukott szem felerősítheti a negatív érzelmi reakciókat, csökkentheti a stresszhelyzetekkel való megbirkózási képességünket (még a kisebbek is), és csökkenti a pozitív érzelmeket, a Columbia Egyetem Pszichiátriai Tanszéke szerint.

Csökkent képesség a fertőzések leküzdésére

Az alvásmegvonás is megbetegítheti. Ennek az az oka, hogy alvás közben a test feltöltődik és helyreállítja magát az American Thoracic Society szerint. Az alváshiány hatással van az immunrendszerre. Alvás közben szervezete megnövekedett számú citokint (fehérjét) termel, amelyek gyulladásos reakciót váltanak ki, és a Mayo Clinic szerint segíthetnek felépülni beteg, fertőzések vagy sérülések esetén.

A ‌ Sleep ‌ 2015. szeptemberi tanulmánya azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik kevesebb, mint hat órát alszanak éjszakánként, hajlamosabbak a megfázásra. Ugyanígy az alvásmegvonás is befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy bőséges ellenanyag-választ hozzon létre a védőoltásokra.

Tekintettel a COVID-19 és más oltások fontosságára, sokan meglepődnek azon, hogy ha nem alszanak jól éjszaka, az oltások kevésbé hatékonyak lehetnek. Tudomány támasztja alá ezt: a Yale arra a következtetésre jutott, hogy a jó éjszakai alvás támogathatja az immunválaszt az oltás után.

A nem megfelelő alvás nemcsak az immunrendszer azon képességét akadályozhatja meg, hogy rövid távon kivédje a fertőzéseket, hanem a krónikus alváshiány olyan hosszú távú egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint a szívbetegség, vesebetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, szélütés. és az elhízás a National Heart, Lung and Blood Institute szerint.

Mikor kell orvoshoz fordulni az alváshiány miatt

Ha a fenti tünetek bármelyikével együtt nappali álmosságot tapasztal, forduljon orvosához, aki alvásszakértőhöz irányíthatja Önt. A diagnózis segítése érdekében írjon alvási naplót néhány hétre, hogy nyomon tudja követni alvási szokásait.

Hogyan kezelik az alváshiányt?

Bár nyilvánvaló, az alvásmegvonás orvoslásának egyetlen módja az, ha több pihentető órát tölt az ágyban.

Mégis, az alvásmegvonás kezelése attól függ, hogy mi akadályozza meg a sodródást és az alvást. Az alvászavarok kizárása után gyakran a rossz alváshigiénia (azaz az alacsonyabb rendű alvási szokások, mint a késői lefekvés) okozza az emberek alvászavarait.

A mai rohanó világban nehéz lehet prioritást adni az alvásnak a mozgalmas életünk közepette, de az egyszerű tény az, hogy az agyad és a tested hálás lesz érte.