Kézilabda szabályok

Kézilabda szabályok alapjai

A kézilabda eredete a középkorig vezethető vissza, de 1906-ban Dániában fektették le először a modern kézilabda szabályok alapjait. A játék rendkívül népszerű Észak- és Kelet-Európában, de világszerte játsszák.

A játék irányító testülete a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, amely a világbajnokságot is szervezi. Jelenleg körülbelül 19 millió kézilabda játékos él a világon.

A kézilabdát hagyományosan zárt térben játsszák, de léteznek olyan változatok is, mint például a terepkézilabda és a strandkézilabda, amelyeket a szabadban játszottak, más kézilabda szabályok szerint.

A játék célja

A kézilabda célja több pontot szerezni, mint az ellenfél.

Egy kézilabda meccs 60 percig tart, mely két 30 perces félidőre van osztva. Fiatalabb játékosok esetében ezt az időtartamot 20 percre szokták csökkenteni, a szervezetük terhelésének csökkentése céljából.

Kézilabda pálya bemutatása.

Játékosok és felszerelések

A standard kézilabda szabályok esetén a pálya mindkét oldalán 7 játékos helyezkedik el, melyből egy kapus, a többi hat pedig mezőnyjátékos. Egy csapatnak 7 cserejátékosa van, amelyeket folyamatosan lehet használni, és nem kell értesíteni a játékvezetőt a cseréről.

Minden célterület körül van egy félkör alakú terület, amelyet zónának neveznek. A kaputól 9 méterre található egy szaggatott félkör alakú vonal is, amely a szabaddobás vonala.

A labda bőrből vagy szintetikus anyagból készül, és olyan méretű kell legyen, hogy elférjen a játékos kezében. Ez azt jelenti, hogy a kézilabdának három szabályozási mérete létezik, kerület szerint megadva:

  • 8 év felettieknek 50-52cm;
  • 12 és 16 év közötti nők és férfiak számára 54-56cm;
  • 16 év feletti férfiak számára 58-60cm.

Pontozás

A kézilabdában akkor születik gól, amikor a labdát az ellenfél kapujába dobják. A győzelemhez több gólt kell dobni, mint az ellenfél.

Ha a meccs döntetlenre zárul, akkor 2×5 perc hosszabbítás következik. Ha a pontszámok továbbra is egyenlőek, öt perc szünet után ismét 2×5 perc következik. Amennyiben így sem jutnak dűlőre a csapatok, akkor 5-5db 7 méteres dobásokkal határozzák meg a győztest. Abban az esetben, ha 5 dobás után még mindig döntetlen lenne az állás, addig dobját felváltva a 7 métereseket, míg valamelyik játékos el nem hibázza.

Kézilabda szabályok összefoglalása

  • Egy mérkőzés két, egyenként 30 perces félidőből áll.
  • Minden csapat 7 játékosból áll; egy kapus és 6 mezőnyjátékos.
  • A mezőnyjátékosok bármely térd feletti testrészükkel megérinthetik a labdát.
  • Ha egy játékos megszerezte a labdát, passzolhat, birtokolhatja vagy lőhet.
  • Ha egy játékos birtokolja a labdát, maximum három másodpercig tarthatja és három lépést tehet meg vele.
  • Csak a kapus érintkezhet a kaputér padlójával.
  • A kapusok kiléphetnek a kaputerületről, de nem tarthatják meg a labdát, ha a kaputerületen kívül vannak.

Hasonló cikkek