A kezeletlen pajzsmirigy alulműködés következményei

A kezeletlen pajzsmirigy alulműködés következményei

Az egészséges pajzsmirigy működés károsodása több embert érint, mint gondolnánk. Ráadásul annak ellenére, hogy a kezeletlen pajzsmirigy alulműködés következményei más szervek károsodásához vezethetnek, sokan nem veszik komolyan a szervezet figyelmeztető jeleit, és kezeletlenül hagyják a problémát.

Miért érdemes komolyan venni a pajzsmirigy megbetegedését?

Talán azt nem kell ismertetni, hogy a pajzsmirigy milyen fontos szerepet játszik a szervezetben, de napjainkban a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése sok ember számára vált problémává. Ez más betegségek tünete is lehet, amelyek gyakran kevésbé nyilvánvalóak, és gyakran nem veszik olyan komolyan, mint az enyhébb állapotokat.

A száraz bőrt a szennyezett levegő, a depressziós hangulatot a stresszes életmód, a törékeny hajat a nem megfelelő ápolás, a súlygyarapodást az egészségtelen táplálkozás… Ez bizonyára igaz, de meg kell győződni arról, hogy a száraz bőrt nem egy belső szerv, például a kezeletlen pajzsmirigy alulműködés okozza.

A kezeletlen pajzsmirigy alulműködés ugyanis hosszú távon jelentős hatással lehet az életminőségre.

Az alábbiakban röviden áttekintjük a betegség következményeit

A kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés ronthatja a pajzsmirigy állapotát, és olyan szövődményekhez vezethet, mint pl.

  • Szívbetegségek: A pajzsmirigy alulműködése megemelheti a vér koleszterinszintjét, ami egyenes út a szív- és érrendszeri betegségekhez.
  • Meddőség: Nem véletlen, hogy a meddőség miatt orvoshoz forduló nőknek a pajzsmirigy diagnosztikai vizsgálatát ajánlják. Az inaktív pajzsmirigy ugyanis befolyásolhatja az ovulációt, ami megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a fogamzást.
  • Törések: az egészséges pajzsmirigy elősegíti a sérült szövetek regenerálódását, gyorsítja a törések gyógyulását és optimalizálja a véráramlást, míg az alulműködő pajzsmirigy lassítja a regenerációt.
  • Perifériás neuropátia: a kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés egyik súlyos következménye a perifériás idegek károsodása. Ez zsibbadást, fájdalmat és a végtagok bénulását okozhatja.
  • Mentális és pszichológiai problémák: a túl alacsony pajzsmirigyhormonszint gyenge koncentrációhoz vezethet, a gyakori hangulatingadozások pedig depressziót okozhatnak.
  • Születési rendellenességek: a pajzsmirigybetegségben szenvedő anyáknál fokozott a születési rendellenességek kockázata, és gyermekeiknél akár súlyos fejlődési problémák is kialakulhatnak.

Hogyan tartsa egészségesen a pajzsmirigyét?

Bár a fent felsorolt szövődmények ijesztőek, a jó hír az, hogy a pajzsmirigy-alulműködés megelőzhető és kezelhető. Ez utóbbi esetben azonban nem csupán a pajzsmirigyet erősítő gyógyszerek szedéséről van szó, hanem átfogó kezelésről, amely életmódbeli változtatásokat is magában foglal.

Mivel a pajzsmirigy-alulműködést leggyakrabban az egészségtelen életmód okozza, ennek az elvnek a követése segíthet az állapot kezelésében. A pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormontermeléshez, de a legtöbb ember nem fogyaszt belőle eleget. A jódtartalmú élelmiszerek (pl. himalájai só, tengeri halak) fogyasztása segíthet a helyzet orvoslásában.

Fontos, hogy főként hidegen sajtolt növényi olajokat fogyasszunk, ne pedig finomított napraforgóolajat vagy zsírt. Kerülni kell a finomított szénhidrátokat, a cukrot, a glutént és a feldolgozott élelmiszereket. Gyógyszerek helyett használjunk természetes táplálékkiegészítőket, és semmiképpen se hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást.