Kékszalag útvonal

Kékszalag útvonal a Balaton körül

A Kékszalag vitorlás verseny a balatoni hajózás legnagyobb ünnepe. A verseny résztvevőinek két napon át, egyszerre kell megküzdeni a természeti elemekkel és az ellenfelekkel. A kékszalag útvonal kezdőpontja a balatonfüredi kikötő, mely egyben a cél is. Az indulás iránya az óramutató járásával megegyezik, így Balatonkenese felé indulnak el a versenyzők.

Kékszalag útvonal

Balatonfüredről indul a kékszalag útvonal, Balatonkenese, majd a déli-part irányában. Innen végighalad a verseny a nyugati medencéig, majd visszafordul Füred felé. A verseny távja egyenes vonalban 160 kilométer.

Kékszalag vitorlás verseny útvonala a térképen.

Nyilván a vitorlások nem légvonalban teszik meg az útvonalat. Igyekeznek úgy navigálni, hogy a lehetséges legrövidebb idő alatt teljesítsék a távot.

A verseny rajt- és célvonala a balatonfüredi kikötő előtt van elhelyezve. A pályajelek kezdete északkeleti irányban található, Balatonkenese előtt. Ezt követően a Balaton fővárosa, azaz Siófok felé veszik az írányt a hajósok. Innen a Tihanyi-szorost érintve, Keszthelyt veszik célba, ahonnan visszafordulnak és a balatonfüredi cél felé hajóznak.

A verseny eredete és története

Réges-régen a tengereken a kék-szalagot a leggyorsabb vitorlás tűzhette ki az árbócára. 1934­től ezt a hagyományt a Hungária Yacht Club szerette volna továbbvinni a Balatonon, a kékszalag verseny kiírásával. Ettől kezdve minden évben megrendezik a versenyt és leggyorsabb hajó viselheti a kék szalagot.

Az 1942-es évig kétévente rendezték meg a versenyt, aztán a háború miatt néhány év kimaradt. 1947-től a hagyomány újraéledt és egyre népszerűbbé vált.

A versenyt 2001 óta már évente rendezik meg és időközben Európa legnagyobb vitorlás tókerülő versenye lett. Minden évben legalább hatszáz hajó indul a kékszalag versenyen.

Hagyományosan a versenyt mindig azon a júliusi hétvégén tartják, amely a holdtöltéhez a legközelebb van. A rajtot évekig péntek reggel tartották, az utóbbi években azonban áthelyezték csütörtök reggel kilenc órára.

A kékszalag verseny első éveiben nem korlátozták a célbaérés idejét, de később 48 órás időlimitet határoztak meg.

A versenyzők többsége teljesíti a távot, mely komoly pszichológiai és fizikai megterhelést jelent számukra. Ezen felül nem elég hogy egész nap versenyeznek, de a megmérettetésen az éjszakai vitorlázás is kihívást jelent, az időjárási viszontagságokról nem is beszélve.

A teljes Kékszalag útvonal teljesítése negyvennyolc órán belül, hatalmas sportteljesítmény a csapatok számára.