A karalábé kalória tartalma és jótékony hatásai

A karalábé kalória tartalma és jótékony hatásai

A karalábé kalória tartalmának jelentős részét a benne lévő szénhidrát és fehérje biztosítja. A glikémiás index tekintetében az alacsony kategóriába sorolható, tehár fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A karalábé, más néven német fehérrépa, a káposztafélék családjába tartozó keresztes virágú zöldség. Másodlagos neve ellenére a karalábé nem gyökérzöldség, és nem a fehérrépa családjába tartozik. Hosszú leveles szára és egy kerek hagymája van, amely általában lila, halványzöld vagy fehér. A karalábé állaga és íze hasonló a káposztához és a brokkoli szárához, kissé édesebb változatban.

Ázsiában és Európában széles körben fogyasztják, így világszerte népszerűvé vált. Egészségügyi előnyei és kulináris felhasználása nagyon sokféle. Kiemelkedő C-vitamin és rost forrás. A karalábé fogyasztható nyersen vagy sütve, továbbá hozzáadható salátákhoz, szeletekhez és sült krumplihoz.

100g karalábé kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
1,7g
2,6g
2,6g
0,1g
3,6g
27

A karalábé ásványi anyag és vitamin tartalma

A zöldség kiváló C-vitamin forrás, egy antioxidáns, amely megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és szerepet játszik a sebgyógyulásban, a kollagén szintézisben, a vas felszívódásában és az immunrendszer egészségében.

Ezenkívül jó forrása a B6-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszer egészségét, a fehérje anyagcserét és a vörösvérsejt-termelést.

Ezenkívül jó káliumforrás, amely fontos a szív egészségéhez és a folyadékegyensúlyhoz.

Valójában a karalábé több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

Vitaminok:

  • B1: 0,005mg 4,5%
  • B6: 0,15mg 10,7%
  • B9: 16µg 8%
  • C: 62mg 77,5%

Ásványi anyagok:

  • Foszfor: 46mg 6,6%
  • Kálium: 350mg 17,5%
  • Magnézium: 19mg 5,1%
  • Mangán: 0,139mg 7%
  • Réz: 0,129mg 12,9%
  • Szelén: 0,7µg 1,3%

A karalábé egészségügyi előnyei

A karalábé kimagasló módon tápláló és sokféle egészségügyi előnyöt kínál.

Magas antioxidáns tartalmú

A karalábé számos antioxidánst tartalmaz, mint például a C-vitamin, antocianinok, izotiocianátok és glükozinolátok. Ezek a növényi vegyületek megvédik sejtjeit a szabad gyökök által okozott károktól, amelyek egyébként növelhetik a betegségek kockázatát.

Az antioxidánsokban gazdag zöldségekben, például a karalábéban gazdag étrend csökkenti a cukorbetegség, az anyagcsere-betegségek és a korai halálozás kockázatát.

A lila karalábé héja különösen magas az antocianinokban, egy olyan flavonoidban, amely a zöldségeknek és gyümölcsöknek piros, lila vagy kék színt ad. Az antocianinok magas bevitele összefüggésben áll a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, és az agyműködést is javíthatja.

A karalábé minden színű fajtája magas izotiocianát- és glükozinolát-tartalommal rendelkezik, amelyek erős antioxidánsok, amelyek alacsonyabb kockázatot jelentenek bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és gyulladások kialakulásában.

Elősegíti az egészséges bélműködést

A karalábé jeleskedik oldható és oldhatatlan rostokban. Előbbi vízben oldódik, és segít fenntartani az egészséges koleszterinszin- és vércukorszintet. Másrészt az oldhatatlan rostok nem bomlanak le a bélrendszerben, így hozzájárulnak a széklet tömegének növeléséhez, és elősegítik a rendszeres székletürítést.

Sőt, a rost az egészséges bélbaktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok fő tüzelőanyaga. Ezek a baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket, és védelmet nyújthatnak a szívbetegségek és az elhízás ellen.

Ezenkívül az egészséges bélmikrobióm egészségesebb immunrendszerrel, valamint az elhízás és a bélbetegségek alacsonyabb kockázatával járhat együtt.