A karalábé kalória tartalmának jelentős részét a benne lévő szénhidrát és fehérje biztosítja. A glikémiás index tekintetében az alacsony kategóriába sorolható, tehár fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
A karalábé, más néven német fehérrépa, a káposztafélék családjába tartozó keresztes virágú zöldség. Másodlagos neve ellenére a karalábé nem gyökérzöldség, és nem a fehérrépa családjába tartozik. Hosszú leveles szára és egy kerek hagymája van, amely általában lila, halványzöld vagy fehér. A karalábé állaga és íze hasonló a káposztához és a brokkoli szárához, kissé édesebb változatban.
Ázsiában és Európában széles körben fogyasztják, így világszerte népszerűvé vált. Egészségügyi előnyei és kulináris felhasználása nagyon sokféle. Kiemelkedő C-vitamin és rost forrás. A karalábé fogyasztható nyersen vagy sütve, továbbá hozzáadható salátákhoz, szeletekhez és sült krumplihoz.
100g karalábé kalória és tápanyag összetétele
A karalábé ásványi anyag és vitamin tartalma
A zöldség kiváló C-vitamin forrás, egy antioxidáns, amely megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és szerepet játszik a sebgyógyulásban, a kollagén szintézisben, a vas felszívódásában és az immunrendszer egészségében.
Ezenkívül jó forrása a B6-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszer egészségét, a fehérje anyagcserét és a vörösvérsejt-termelést.
Ezenkívül jó káliumforrás, amely fontos a szív egészségéhez és a folyadékegyensúlyhoz.
Valójában a karalábé több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:
Vitaminok:
- B1: 0,005mg 4,5%
- B6: 0,15mg 10,7%
- B9: 16µg 8%
- C: 62mg 77,5%
Ásványi anyagok:
- Foszfor: 46mg 6,6%
- Kálium: 350mg 17,5%
- Magnézium: 19mg 5,1%
- Mangán: 0,139mg 7%
- Réz: 0,129mg 12,9%
- Szelén: 0,7µg 1,3%
A karalábé egészségügyi előnyei
A karalábé kimagasló módon tápláló és sokféle egészségügyi előnyöt kínál.
Magas antioxidáns tartalmú
A karalábé számos antioxidánst tartalmaz, mint például a C-vitamin, antocianinok, izotiocianátok és glükozinolátok. Ezek a növényi vegyületek megvédik sejtjeit a szabad gyökök által okozott károktól, amelyek egyébként növelhetik a betegségek kockázatát.
Az antioxidánsokban gazdag zöldségekben, például a karalábéban gazdag étrend csökkenti a cukorbetegség, az anyagcsere-betegségek és a korai halálozás kockázatát.
A lila karalábé héja különösen magas az antocianinokban, egy olyan flavonoidban, amely a zöldségeknek és gyümölcsöknek piros, lila vagy kék színt ad. Az antocianinok magas bevitele összefüggésben áll a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, és az agyműködést is javíthatja.
A karalábé minden színű fajtája magas izotiocianát- és glükozinolát-tartalommal rendelkezik, amelyek erős antioxidánsok, amelyek alacsonyabb kockázatot jelentenek bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és gyulladások kialakulásában.
Elősegíti az egészséges bélműködést
A karalábé jeleskedik oldható és oldhatatlan rostokban. Előbbi vízben oldódik, és segít fenntartani az egészséges koleszterinszin- és vércukorszintet. Másrészt az oldhatatlan rostok nem bomlanak le a bélrendszerben, így hozzájárulnak a széklet tömegének növeléséhez, és elősegítik a rendszeres székletürítést.
Sőt, a rost az egészséges bélbaktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok fő tüzelőanyaga. Ezek a baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket, és védelmet nyújthatnak a szívbetegségek és az elhízás ellen.
Ezenkívül az egészséges bélmikrobióm egészségesebb immunrendszerrel, valamint az elhízás és a bélbetegségek alacsonyabb kockázatával járhat együtt.