Julianus kilátó túra a Börzsönyben

Julianus kilátó túra a Börzsönyben

A Julianus kilátó a Hegyes-tető 482 méteres magasságában emelkedik, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elénk a Dunára, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre.

Akár Zebegényből, akár Nagymarosról indulunk, és felküzdjük magunkat a Hegyes-tető emelkedőjén, mintegy négy kilométernyi séta után elérjük a kilátót. Az itt járókat garantáltan lenyűgözi az első találkozás, mivel a Duna látványa 270 fokos panorámában tárul elénk. Nyugaton Szlovákia, délen Dömös és a Visegrádi-hegység, keleten Visegrád és Vác irányába láthatunk. Előttünk magasodik a túlparti Prédikálószékről méltóságteljesen terpeszkedő Szent Mihály-hegy csúcsa. A szemközti oldalon a Salamon-torony és Visegrád fellegvárának látványa vonzza tekintetünket. Északi irányba a Börzsöny legmagasabb csúcsai mellett a Csóványos megmagasított kilátója is kivehető a távolban, ha az időjárás engedi.

Az épület középső szintjén kialakítottak egy fedett helyiséget, ahol menedéket találhatunk a szél és az eső elől. Egy kerek asztal invitál minket elemózsiánk elfogyasztására vagy egy baráti csevejre, miközben tovább gyönyörködünk az ablakon keresztül nyíló kilátásban. Ha az időjárás engedi, akár a kilátó melletti padoknál is letelepedhetünk piknikezni.

A Julianus barát toronyt 1938-ban építette és adta át a nagy múltú Encián Turista Egyesület. A bástyára emlékeztető, kétemeletes kilátó Ázsiában kutató szerzetesről kapta nevét. Ekkoriban a Szent Mihály-hegy területe turisztikai mintaterületként szolgált, ahol a természetjárók relatív szabadságban élvezhették a turistautakat, és számos pihenőhely állt rendelkezésükre.

2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. felújította a tornyot, így biztonságosan látogatható. A csigalépcső meredek és keskeny, de a látvány és a kilátás kárpótol mindenkit.

A kilátót Törökmezővel a Törökmező tanösvény köti össze. Ha szeretnénk felfedezni a Dél-Börzsöny élővilágát, betekintést nyerni az erdészek munkájába, és időutazást tenni a múltba, érdemes végigjárni ezt a kényelmes terepen haladó, látványos és informatív útvonalat a ZT jelzéseken.

A Julianus kilátó egész évben szabadon látogatható és ingyenes.