Jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás

Jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás

A jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás tünetegyüttes több okból kifolyólag is jelentkezhet.

Vakbélgyulladás

A vakbél egy kis nyúlvány, amely a vastagbélhez kapcsolódik, és a test jobb alsó részén helyezkedik el. Az emberek körülbelül 5 százalékánál, általában 10 és 30 éves kor között begyullad és elfertőződik. Ezt vakbélgyulladásnak nevezik.

Ez a fajta fertőzés a vakbél megduzzadását okozza. Előfordulhat, hogy teltség érzet van a hasban, amely a köldök közelében kezdődik, és fokozatosan a jobb oldalra terjed. A fájdalom gyakran fokozódik mozgással vagy az érzékeny területek megnyomásával. A fájdalom kiterjedhet a hátra, derékra vagy az ágyékra is.

Egyéb tünetek is kísérhetik ezt a betegséget, mint a hányinger és a hányás.

Ha a vakbélgyulladás bármely tünete jelentkezik, azonnal orvosi segítséget kell kérni. Amennyiben a vakbél továbbra is be van gyulladva, végül kifakadhat, és a fertőzött tartalom az egész hasban szétterjedhet, életveszélyes helyzetet teremtve ezzel.

A hagyományos kezelés a vakbél műtéti eltávolításából áll. Ezt appendectomiának nevezik, és komplikációmentes esetekben minimálisan invazív laparoszkópos műtéttel is elvégezhető. Egyes esetekben lehetséges, hogy a vakbélgyulladást önmagában antibiotikumokkal kezeljük, ami azt jelenti, hogy nem lesz szükség műtétre. Egy tanulmány szerint majdnem az emberek háromnegyedénél nem volt szükség műtétre, akik antibiotikumos kezelést kaptak.

Veseproblémák

A vesék a gerinc két oldalán, a bordaív alatt helyezkednek el. A jobb vese kissé lejjebb lóg, mint a bal, így még nagyobb valószínűséggel okoz derékfájást, ha fertőzött, irritált vagy gyulladt. A gyakori veseproblémák közé tartozik a vesekő és a vesefertőzés.

A vesekövek szilárd, kavicsszerű struktúrák, amelyek a vizeletben általában megtalálható felesleges ásványi anyagokból és sókból állnak. Amikor ezek a kövek megtapadnak az ureterben, éles, görcsös fájdalmat okozhatnak a hát, az alsó has és az ágyék mentén. Az ureter egy cső, amely a vizeletet a veséből a hólyagba szállítja.

A vesekő esetében a fájdalom jön és elmúlik, ahogy a kő mozog. Egyéb tünetek közé tartozik a fájdalmas vagy sürgető vizelés. A hólyag teljes kiürítése is nehézségekbe ütközhet, vagy vizelés közben csak kis mennyiségű vizelet képződik. A vizelet véres is lehet az éles szélű kőmetsző szövet miatt, ahogy az ureteren halad.

Másik veseprobléma a fertőzés, például az E. coli, amely a bélben él, aztán az ureteren keresztül a hólyagba és a vesékbe jut. A tünetek hasonlóak más húgyúti fertőzésekhez, melyek a következők:

  • égő vizeletürítés;
  • sürgős vizelési szükségletet érez;
  • zavaros, sötét vagy bűzös vizelet;
  • jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás, továbbá hátfájás.

Vesefertőzés esetén a rossz közérzet is jellemző, melyet láz, hidegrázás, hányinger és hányás is kísérhet. A kezeletlen fertőzés tartós vesekárosodást és életveszélyes vérfertőzést okozhat, ezért azonnal orvoshoz kell fordulni ilyen tünetekkel.

Endometriózis

Ez az ok kizárólag nőknél fordulhat elő. Az endometriózis egy krónikus állapot, amelyben a méh nyálkahártyájára emlékeztető sejtek, az úgynevezett endometriumsejtek, a méhen kívül nőnek. Általánosságban elmondható, hogy tíz nőből egy érintett a betegségeben.

Ha a szövet a jobb petefészekben vagy a petevezetéken nő, irritálhatja a szervezetet és a környező szöveteket, és görcsös fájdalmat okozhat. Ez a fájdalom a test elejétől és oldalától hátra sugározhat, mely jobb oldali alhasi fájdalom és derékfájás tüneteit okozhatja.

A kezelés hormonkezelésből vagy laparoszkópos műtétből áll. A hormonterápia, például az alacsony dózisú fogamzásgátló tabletták segíthetnek a növekedés csökkentésében. A növedékeket műtéttel lehet eltávolítani.