Időszakos böjt

Az időszakos böjt hatása a szervezetre

Az időszakos böjt jelenleg a világ egyik legnépszerűbb egészségügyi és fitnesz irányzata. Az emberek fogyásra, egészségük javítására és életmódjuk egyszerűsítésére használják. Sok tanulmány kimutatja, hogy erőteljes hatással lehet a testre és az agyra, és akár hosszabb életet is elősegíthet.

A böjtölés kialakulása

Ez egy étkezési minta, amely a böjt és az evés periódusai között változik. Nem azt határozza meg, hogy mely ételeket kell fogyasztani, hanem azt, hogy mikor érdemes.

Ebből a szempontból ez nem hagyományos értelemben vett étrend, hanem pontosabban étkezési szokásként írható le. A gyakori időszakos böjtölési módszerek napi 16 órás böjtölést vagy 24 órás böjtölést tartalmaznak hetente kétszer.

A böjt az emberi evolúció során gyakorlat volt. Az ősi vadászó-gyűjtögetőknek egész évben nem volt szupermarketük, hűtőszekrényük vagy élelmük. Néha nem találtak enni valót. Ennek eredményeképpen az emberek úgy fejlődtek, hogy hosszú ideig képesek legyenek élelem nélkül élni. Valójában az időszakos böjt természetesebb, mint folyamatosan napi 3-4 (vagy több) étkezést tartani.

A böjtölést gyakran vallási vagy lelki okokból is végzik, többek között az iszlámban, a kereszténységben, a judaizmusban és a buddhizmusban.

Időszakos böjt módszerek

Az időszakos böjtölésnek többféle módja van – mindez magában foglalja a nap vagy a hét felosztását étkezési és böjti időszakokra. A böjti időszakokban vagy nagyon kevés élelmiszert szabad fogyasztani, vagy semmit. Lássuk a legnépszerűbb módszereket:

 • 16/8-as módszer: Leangains protokollnak is nevezik, és magában foglalja a reggeli kihagyását és a napi étkezési időszak 8 órára, például 13–21 órára való korlátozását, melyet 16 óra böjt követ.
 • Eat-Stop-Eat: Ez magában foglalja a 24 órás böjtölést, hetente egyszer vagy kétszer, például úgy, hogy egyik nap nem fogyasztunk táplálékot vacsorától másnap vacsoráig.
 • 5:2 diéta: Ezzel a módszerrel a hét két egymást követő napján csak 500–600 kalóriát lehet fogyasztani, de a maradék 5 napon normális étkezést kell folytatni.

A kalória bevitel csökkentésével mindezek a módszerek súlycsökkenést okozhatnak mindaddig, amíg nem kompenzáljuk azzal, hogy sokkal többet eszünk az étkezési időszakokban. Sokan a 16/8 módszert találják a legegyszerűbbnek, legfenntarthatóbbnak és a legkönnyebben betarthatónak. Emiatt ez a módszer a legnépszerűbb.

Befolyásolja a sejteket és a hormonokat

Böjtölés alatt számos dolog történik a testben a sejtek és a molekulák szintjén. Például a szervezet beállítja a hormonszintet, hogy hozzáférhetőbbé tegye a tárolt testzsírt. A sejtek szintén fontos javítási folyamatokat indítanak el, és megváltoztatják a gének expresszióját. Íme néhány változás, ami böjtöléskor jelentkezik a szervezetben:

 • A növekedési hormon szintje az egekbe szökik, akár ötszörösére nő. Ennek előnyei vannak a zsírégetéshez és az izomtömeg növeléshez, hogy csak néhányat említsünk.
 • Az inzulinérzékenység javul, és az inzulinszint drámaian csökken. Az alacsonyabb inzulinszint hozzáférhetőbbé teszi a tárolt testzsírt.
 • Koplaláskor a sejtek sejtszintű javítási folyamatokat kezdeményeznek. Ide tartozik az autofágia, amikor a sejtek megemésztik és eltávolítják a sejtek belsejében felhalmozódó régi és diszfunkcionális fehérjéket.
 • A gének működésében változások következnek be a hosszú élettartamhoz és a betegségek elleni védelemhez.
 • A hormonszintek, a sejtműködés és a génexpresszió ezen változásai felelősek az időszakos böjt egészségügyi előnyeiért.

Nagyon hatékony fogyókúrás eszköz

A fogyás a leggyakoribb oka annak, hogy az emberek időszakos böjtölést próbálnak ki. A kevesebb étkezés miatt, automatikusan csökken a kalóriabevitel. Ezenkívül az időszakos böjt megváltoztatja a hormonszintet, hogy megkönnyítse a fogyást. Amellett, hogy csökkenti az inzulint és növeli a növekedési hormon szintjét, növeli a norepinefrin (noradrenalin) zsírégető hormon felszabadulását. A hormonok ezen változásai miatt a rövid távú böjt 3,6–14%-kal növelheti az anyagcserét. Azáltal, hogy segít kevesebbnek enni és több kalóriát égetni, a szakaszos böjt súlycsökkenést okoz a kalóriaegyenlet mindkét oldalának megváltoztatásával.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az időszakos böjt nagyon hatékony fogyókúrás eszköz lehet.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy ez az étkezési szokás 3–8 hét alatt 3–8%-os súlycsökkenést okozhat, ami jelentős mennyiség, a legtöbb súlycsökkentési vizsgálathoz képest. Továbbá az emberek a derékbőségük 4–7%-át is elvesztették, ami a káros hasi zsír jelentős csökkenését jelzi, amely felhalmozódik a szervek körül és betegségeket okoz.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az időszakos böjt kevesebb izomvesztést okoz, mint a standard kalóriabevitel csökkentés.

Ne szabad elfelejteni azonban, hogy a siker fő oka az, hogy a hosszabb táplálék nélküli időszak beiktatása összességében kevesebb kalóriabevitelt jelent. Viszont ha nagy mennyiségű étel kerül elfogyasztásra a böjtmentes időszakban, akkor a fogyás nem fog megvalósulni.

Az időszakos büjt egészségügyi előnyei

Számos tanulmány készült az időszakos böjtölésről, állatokon és embereken egyaránt. Ezek kimutatták, hogy erőteljes előnyökkel járhat a súlykontroll, valamint a test és az agy egészségének szempontjából. Még az is lehet, hogy hosszabb életet biztosít. Íme a szakaszos böjt legfontosabb egészségügyi előnyei:

 • Fogyás: Amint fentebb említettük, az időszakos böjt segíthet a fogyásban és a hasi zsír eltüntetésében, anélkül, hogy tudatosan korlátozni kellene a kalóriafogyasztást.
 • Inzulinrezisztencia: Az időszakos böjtölés csökkentheti az inzulinrezisztenciát, 3–6% -kal csökkenti a vércukorszintet és 20–31%-kal az éhgyomri inzulinszintet, ami védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
 • Gyulladás: Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy csökkentek a gyulladás markerei, amelyek számos krónikus betegség kulcsfontosságú hajtóerejét jelentik.
 • Szív-egészség: Az időszakos böjt csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterintjét, a vér trigliceridjeit, a gyulladásos markereket, a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát, melyek a szívbetegségek kockázati tényezői.
 • Rák: Állatkísérletek azt sugallják, hogy az időszakos böjt megakadályozhatja némely típusú rák kialakulását.
 • Agyi egészség: Az időszakos böjt növeli a BDNF agyhormont, és elősegítheti az új idegsejtek növekedését, mely az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújthat.
 • Öregedésgátló: Az időszakos böjt meghosszabbította a patkányok élettartamát. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az éheztetett patkányok 36–83%-kal tovább éltek társaiknál.

Ne szabad elfeledni, hogy a kutatások még a kezdeti szakaszban vannak. Sok tanulmány kicsi volt, rövid távú vagy állatokon végezték. Sok kérdésre még nem sikerült válaszolni a magasabb színvonalú humán tanulmányokban.

Egyszerűbbé teszi az egészséges életmódot

Az egészséges táplálkozás egyszerű, de hihetetlenül nehéz fenntartani. Az egyik fő akadály az egészséges ételek megtervezéséhez és elkészítéséhez szükséges összes munka.

Az időszakos böjt megkönnyítheti a dolgokat, mivel nem kell tervezni, főzni vagy mosogatni annyi étkezés után, mint korábban. Emiatt a szakaszos böjt nagyon népszerű az emberek körében, mivel javítja az egészségét, ugyanakkor leegyszerűsíti az életet.

Nem mindenkinek egészséges az időszakos böjt

Az időszakos böjt biztosan nem mindenkinek való. Aki erőssen túlsúlyos, vagy kórelőzményében étkezési rendellenességek szerepelnek, ne böjtöljön anélkül, hogy előzetesen konzultálna orvosával. Ezekben az esetekben kifejezetten káros lehet az éhezés.

Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy az időszakos böjtölés nem olyan előnyös a nők számára, mint a férfiaknak.

Egy tanulmány kimutatta, hogy férfiaknál javította az inzulinérzékenységet, nőknél azonban rontotta a vércukorszintet.

Bár a témával kapcsolatos humán eredmények nem állnak rendelkezésre, patkányokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az időszakos böjt a nőstény patkányokat lesoványíthatja, maszkulinizálhatja, meddővé teheti, és menstruációs ciklusok kihagyását okozhatja.

Számos anekdotikus jelentés van azokról a nőkről, akiknél a menstruáció leállt, amikor elkezdték végezni a böjtölést, és visszatértek a normális állapotba, amikor folytatják korábbi étkezési szokásaikat. Ezen okok miatt a nőknek óvatosnak kell lenniük az időszakos böjttel. Külön irányelveket kell követniük, például a gyakorlatba való beavatkozást és azonnali abbahagyást, ha bármilyen problémájuk van.

Lehetséges mellékhatások

Az ételek megvonása általános gyengeséget okozhat, és előfordulhat, hogy az agy nem fog olyan jól teljesíteni, mint korábban. Ez csak ideiglenes állapot lehet, mivel eltarthat egy ideig, amíg a szervezet alkalmazkodik az új étrendhez.

Gyakran ismételt kérdések

Ihatok folyadékot a böjt alatt?
Igen. Víz, kávé, tea és más kalória tartalom nélküli italok megfelelőek. Cukrot nem szabad adni hozzájuk. Kis mennyiségű tej vagy tejszín nem árt. A kávé különösen hasznos lehet a böjt alatt, mivel tompítja az éhséget.

Vehetek e étrend -kiegészítőket böjt alatt?
Igen. Ne feledje azonban, hogy egyes kiegészítők, például a zsírban oldódó vitaminok jobban működhetnek étkezés közben.

Tudok edzeni böjtölés közben?
Igen, az éheztetett edzések rendben vannak. Vannak, akik azt javasolják, hogy az elágazó láncú aminosavakat (BCAA) vegyenek be böjti edzés előtt.

A böjt izomvesztést okoz?
Minden fogyókúrás módszer izomvesztést okozhat, ezért fontos a súlyemelés és a magas fehérjebevitel. Egy tanulmány kimutatta, hogy az időszakos böjt kevesebb izomvesztést okoz, mint a csökkentett, de rendszeres kalória bevitel.

Lassítja -e az éhezés az anyagcserémet?
Nem. A rövid távú böjtök valójában fokozzák az anyagcserét. A hosszabb, három vagy több napos éhezés azonban lassíthatja az anyagcserét.

A gyerekeknek jó ha böjtölnek?
A gyermek böjtölésének engedélyezése valószínűleg rossz ötlet.