húzódzkodás széles fogással

Húzódzkodás széles fogással

A húzódzkodás széles fogással a legjobb gyakorlat a hát szélességének a növelésére, így nem véletlenül nevezik a hátizom gyakorlatok királyának. A hangsúlyt a hát külső részére helyezi, amely megadja a kívánt “V” alakú hátat. Ez az egyik legnehezebb hátgyakorlat, ha széles fogással végzed, ezért javasoljuk hogy az edzés elején hajtsd végre a legjobb eredmény elérése érdekében. Nagy előnye, hogy a húzódzkodás otthon is könnyedén végezhető.

A húzódzkodás széles fogással való végrehajtása

Fogd meg a felső rudat (a tenyér előre nézzen) és a kezed lényegesen szélesebben legyen, mint egy vállszélesség. Lógjon hajlított állásban a térd és tedd keresztbe a lábaidat. Lélegezz be, nézz a mennyezet felé és húzd fel a tested, míg a mellkasod el nem éri a rudat.

Széles fogású húzódzkodás Húzódzkodás széles fogással

A gyakorlat kivitelezése során a felső rész elérésekor tartsd magad egy másodpercig az összehúzódás végett és ezután lassan engedd le magad a kiindulási helyzetbe. Kezd meg a következő ismétlést.

Ajánlások a helyes kivitelezéshez

A húzódzkodás széles fogással gyakorlat végezhető a nyak elé-, és a nyak mögé húzással. Néhány testépítő a változatosság kedvéért szereti váltogatni a kétféle húzódzkodást, hogy a hátizmokat több szögből is megdolgoztassák. Az ajánlások szerint mindkét verzió hasznos a széles hátizom fejlesztése szempontjából, viszont a mellhez történő húzás sokkal jobban kíméli a vállízületeket.

A húzódzkodás hatása

Ez a mozgásforma az egész hát erősítésére szolgál, de nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy nagyszerű bicepszgyakorlat is egyben. A húzódzkodás hatása, hogy erősíti az egész felsőtestet, stabilizálja a vállakat és javítja a szorítóerőt. A mozgásban résztvevő izmok:

  • trapézizom
  • húzóizom
  • széles hátizom
  • rombuszizom
  • hátsó deltaizom
  • bicepsz