Hagyma kalória tartalma és jótékony hatása

Hagyma kalória tartalma és jótékony hatása

A hagyma kalória tartalma rendkívül alacsony, mivel 89%-át víz-, 9%-át szénhidrát alkotja.

A vöröshagyma egy föld alatt növekvő zöldség, melyet világszerte termesztenek. Közeli rokonságban áll a metélőhagymával, fokhagymával, újhagymával és póréhagymával. Az ízesítőként vagy köretként használt hagyma számos konyhában alapvető élelmiszer.

100g hagyma kalória és tápanyag összetétele

A hagyma kalória tartalma alacsony és mellette még egy nagyon egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
1,1g
7,6g
4,2g
0,1g
1,7g
40

A hagyma ásványi anyag és vitamin tartalma

A hagymában található ásványi anyagok, antioxidánsok és rostok megvédhetik a szív egészségét, javíthatják a szervezet vércukorszint szabályozását és támogathatják az erős csontozatot.

Ez vöröshagymában különösen magas a C-vitamin tartalom, amely az immunrendszer egészségének szabályozásában, a szövetek helyreállításában, a kollagéntermelésben és a vas felszívódásában játszik szerepet. Ezen felül antioxidánsként is működik a szervezetben, megvédve a sejteket az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök által okozott károsodásoktól.

  • C-vitamin: 7,4mg 9,3%
  • B6-vitamin: 0,12mg 8,6%
  • B9-vitamin: 19µg 9,5%
  • Foszfor: 29mg 4,1%
  • Mangán: 0,129mg 6,5%
  • Réz: 0,039mg 3,9%

A hagyma tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a hagyma kalória tekintetében alacsony, számos vitaminnal- és az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

A hagymának számos egészségügyi előnye lehet, elsősorban magas antioxidáns- és kéntartalmú vegyülettartalmának köszönhetően. Antioxidáns és gyulladásgátló hatásuk van, ezért összefüggésbe hozható a rák kockázatának csökkenésével, az alacsonyabb vércukorszinttel és a csontok egészségének fenntartásával.

Vércukor szabályozás

A 2-es típusú cukorbetegség egy igen gyakori egészségügyi probléma, amelyet elsősorban a magas vércukorszint jellemez. Először állatkísérletekkel bizonyították, hogy a hagyma csökkentheti a vércukorszintet, melyet később emberekkel is igazoltak. Egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 90 gramm nyers hagyma elfogyasztása jelentősen csökkenti a vércukorszintet.

A csontok egészsége

Különösen a posztmenopauzás nőknél gyakori egészségügyi probléma az oszteoporózis. Az egészséges táplálkozás az egyik fő megelőző intézkedése. A hagyma védelmet nyújt a csontromlás ellen, sőt növelheti a csontsűrűséget is.

A rák kockázatának csökkentése

A rák egy gyakori betegség, amelyre jellemző a kontrollálatlan sejtnövekedés. Ez a világ egyik vezető haláloka. Megfigyelési tanulmányok összefüggésbe hozták a megnövekedett hagymafogyasztást a különböző típusú rákbetegségek, például a gyomor-, mell-, vastagbél- és prosztatarák kockázatának csökkenésével.

A hagyma fogyasztásának lehetséges hátrányai

Akár rossz lehelethez és kellemetlen testszaghoz vezethet a hagyma fogyasztása. Számos egyéb hátránya miatt ez alkalmatlan lehet néhány ember számára.

Hagyma intolerancia és allergia

A hagyma allergia viszonylag ritka, de a nyers fajtákkal szembeni intolerancia meglehetősen gyakori. Az intoleranciájának tünetei közé tartoznak az emésztési zavarok, például gyomorpanaszok, gyomorégés és gázképződés. Egyes emberek allergiás reakciókat tapasztalhatnak a hagyma érintése miatt, függetlenül attól, hogy allergiásak az elfogyasztására vagy sem.

FODMAP

A hagyma FODMAP-okat tartalmaz, amelyek a szénhidrátok és rostok egy kategóriája. Ezeket sokak szervezete nem tolerálja. Kellemetlen emésztési tüneteket, például puffadást, gázképződést, görcsöket és hasmenést okozhatnak. Az IBS-ben szenvedő egyének gyakran intoleránsak a FODMAP-okkal szemben, így nekik érdemes elkerülni a hagymát.

Szem és száj irritációja

A hagyma előkészítésének és darabolásának leggyakoribb problémája a szemirritáció és a könnytermelés. Vágáskor a hagyma sejtjei könnyezési faktornak nevezett gázt bocsátanak ki. A gáz aktiválja a neuronokat a szemben, amelyek szúró érzést okoznak, majd könnyek keletkeznek, amelyek kiöblítik az irritáló anyagot.

Ha a gyökérvéget vágás közben érintetlenül hagyjuk, az csökkentheti az irritációt, mivel a hagyma alapjában nagyobb koncentrációban vannak ezek az anyagok. Amennyiben folyó víz alatt vágjuk fel a hagymát, az is megakadályozhatja, hogy ez a gáz feloldódjon a levegőben. Ugyanezen gáz felelős a szájban keletkező égő érzésért is, amikor a hagymát nyersen fogyasztjuk. Főzéssel csökken vagy megszűnik az égő érzés.

Veszélyes háziállatokra

Míg a hagyma az emberi étrend egészséges összetevője, egyes állatok számára halálos lehet, beleértve a kutyákat, macskákat, lovakat és majmokat.

A fő bűnösök a szulfoxidok és szulfidok, amelyek a Heinz-testvérszegénységnek nevezett betegséget válthatnak ki. Ezt a betegséget az állatok vörösvérsejtjeinek károsodása jellemzi, ami vérszegénységhez vezet.