Görög dinnye kalória tartalma és fogyasztásának előnyei

Görög dinnye kalória tartalma és fogyasztásának előnyei

A dinnye kalória tartalma szinte jelentéktelennek mondható, mivel nagyrészben vízből áll. Ennek ellenére számos tápanyagban gazdag, beleértve a rostokat, az A-vitamint, a C-vitamint, a lipokint és a káliumot.

A görögdinnye édes húsa jellemzően piros, héja zöld tónusú. Világszerte kapható, önmagában is fogyasztható, de desszertekhez, salátákhoz, harapnivalókhoz és levesekhez is felhasználható. Bár ezt a dinnye fajtát leginkább az íze miatt szeretik, mivel kalória tekintetében csekély, ám számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása.

100g dinnye kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,6g
7,2g
6,2g
0,2g
0,4g
30

A görög dinnye ásványi anyag és vitamin tartalma

Valójában a dinnye sok szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • A-vitamin: 569IU 19%
  • C-vitamin: 8,1mg 10,1%
  • Likopin: 4532µg 45,3%
  • Kálium: 112mg 5,6%

Segíthet csökkenteni a vérnyomást

Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.

Pontosabban, jól bevált, hogy az alacsony nátriumtartalmú étrend és a megfelelő káliumbevitel pozitívan befolyásolhatja a vérnyomás szabályozását. Mivel a dinnye alacsony nátrium- és káliumtartalmú gyümölcs, segíthet fenntartani az egészséges vérnyomásszintet.

A csontok egészségéhez létfontosságú tápanyagokat tartalmaz

A dinnye számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek létfontosságúak az erős csontok megtartásához és helyreállításához, beleértve a folsavat, a K-vitamint és a magnéziumot.

A folsav nélkülözhetetlen a homocisztein lebontásához – melynek emelkedett szintje az idő múlásával csökkent csont ásványianyag-sűrűséggel függ össze.

Bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy végleges következtetéseket vonhassunk le a folsav és a csontok egészsége közötti kapcsolatról, a folátot tartalmazó élelmiszerek, például a dinnye fogyasztása elősegítheti a csontok egészségét azáltal, hogy biztosítja a homociszteinszintet a normál tartományon belül.

Magnéziumra van szükségük a csontszövet felépítéséért és lebontásáért felelős sejteknek a megfelelő működéshez. Így a magnézium is egy olyan tápanyag, amely létfontosságú a csontok egészségéhez.

Javíthatja a vércukorszint szabályozását

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a gyümölcsök, például a dinnye rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges vércukorszintet.

Egy közelmúltban, félmillió ember bevonásával végzett hétéves tanulmány kimutatta, hogy azok, akik naponta friss gyümölcsöt fogyasztottak, 12%-kal kisebb eséllyel alakult ki cukorbetegség, összehasonlítva azokkal, akik ritkán ettek gyümölcsöt. Azoknál a résztvevőknél, akik a vizsgálat kezdetén már cukorbetegségben szenvedtek, a heti legalább háromszori gyümölcsfogyasztás 13-28%-kal csökkentette a cukorbetegséggel összefüggő egészségügyi szövődmények-, valamint 17%-kal a korai halálozás kockázatát.

Bár a dinnye kalória tartalma alacsonynak mondható, de szénhidrátokat tartalmaz, amelyek átmenetileg megemelhetik a vércukorszintet. Rostot és más tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek idővel viszont javíthatják a vércukorszint szabályozását.

Elektrolitokban és vízben gazdag

Amennyiben a hidratálásra gondolunk, az első dolog ami ehez szükséges, az a víz. A megfelelő és hatékony hidratáláshoz azonban a szervezetnek elektrolitokra is szüksége van.

A dinnye körülbelül 90%-a víz, és elektrolitokat, például káliumot, magnéziumot, nátriumot és kalciumot tartalmaz. A víz és a tápanyagok ezen kombinációja a dinnyét kiválóan alkalmassá teszi az edzés utáni hidratálásra.

Támogathatja az egészséges bőrt

A görög dinnye fogyasztása elősegítheti az egészséges bőr fenntartását a C-vitamin tartalma miatt. A folyamatos C-vitamin bevitel elengedhetetlen a kollagén megfelelő termeléséhez, amely létfontosságú a bőrszövetek helyreállításához és fenntartásához.

Ezen túlmenően, mivel a C-vitamin egy extra erős antioxidáns, egyes kutatások azt bizonyították, hogy megvédheti a bőrt a napsugárzástól.

Bár sokféle élelmiszerből és gyümölcsből beszerezhető a C-vitamin, a dinnye fogyasztása egyszerű módja annak, hogy gyorsan feltöltésre kerüljön a szervezet, mely elősegíti az egészséges bőrt.