Függőség hazánkban

Függőség hazánkban

Igyekszünk utánajárni, mi a hosszú élet titka, melyek az egészséges életmód alappillérei. Korábban vizsgáltuk a táplálkozásunkat, mozogtunk egy kicsit, majd álomra hajtottuk a fejünket, és megpróbáltuk magunk mögött hagyni a stresszt. Utóbbit sokan valamilyen káros szenvedéllyel igyekeznek tompítani, ezért is döntöttünk úgy, hogy a most a függőségekre helyezzük a hangsúlyt.

Az embert érő jelentősebb stresszhatások mindegyike érzelmi eredetű, sőt a legnagyobb stresszt az okozza, ha másokká próbálunk válni, mint akik valójában vagyunk. Ez az egyik fő oka a betegségek kialakulásának.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ellentmondás van a két gondolat között, valójában egymásból következnek. Amennyiben látszólagos megoldásképpen megpróbálunk mások lenni – akár valamilyen szerrel vagy anélkül –, az stresszt eredményez, ami pedig többek között olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a függőség.

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódik Bérczes Ádám mentálhigiénés segítő véleménye, miszerint az önfelvállalás hiánya mellett problémát jelent a szerelmi, és a családi kapcsolatok minősége is. Mint fogalmazott: sokan csak egymás mellett élnek, mélyebb érzelmi kötődés, és őszinteség nélkül, így nincs meg az a közeg, amelyben a stressztünetek és az azokat mélyen okozó traumák gyógyulni képesek.

A függőség mögött mindig a szenvedés van jelen. A rövid bevezetés, gondolatébresztés után itt az ideje rátérni a függőségre.

A magyar társadalom körülbelül 10 százaléka küzd szerhasználati problémával. Kevés olyan család van, ahol egy-két generáción belül nem lelünk fel legalább egy szenvedélybeteget. A számok alapján kimondható, hogy a függőség népbetegség. Ennek ellenére nem vesszük elég komolyan a problémát, átitatja életünket a szerhasználat. Az egyes függőségek idehaza különböző mértékben vannak jelen.

Addikció

Magyarországon az addikció legismertebb, leglátványosabb formája az alkoholizmus. Az illegális szerhasználat jellegéből fakadóan rejtettebben jelenik meg, míg a viselkedési addikciók nehezen felismerhetőek, gondoljunk itt például a munkaalkoholistákra – akiket a munkahelyek sokszor még jutalmaznak is – vagy a kodependens, kényszeres segítői viselkedésre.

Tipikus esete ennek a nyugdíjas korban jelentkező alkoholprobléma, amely akár egy egész életet átívelő munkaalkoholista karrier végstádiuma is lehet. A pécsi INDIT Közalapítvány, a KERT Addiktológiai Gondozójának vezetője arra a kérdésre, hogy mi áll a függőségek hátterében, kijelentette: a függőség mögött mindig szenvedés van. Hasonló véleményen van a kanadai-magyar orvos, Máté Gábor is, aki több művében és előadásában is kiemelte: nem az a kérdés, miért van függőség, hanem az, hogy miért van fájdalom.