Fucsovics Márton

Fucsovics Márton eredményei, vagyona és párja

Név: Fucsovics Márton
Született: Níregyháza, 1992. február 08.
Magassága: 188cm
Versenysúly: 80kg

Magyar hivatásos teniszező. Kétszeres junior Grand Slam-bajnok, junior világelső (2010). Nyolcszoros magyar bajnok, csapatban Európa bajnok. Junior Prima díjjal tüntették ki 2010-ben.

Tenisz karrier kezdete

Fucsovics Márton öt évesen ismerkedett meg a tenisszel, első edzője, Gyuricsku Enikő volt. Nagyon alacsony termettel rendelkezett, ezért el akarták küldeni a nyíregyházi tenisz klubtól, mondván, hogy 1-2 év múlva jöjjön vissza és majd akkor belefér a kezdő csoportba. Ám egyik edző felfigyelt rá és közölte a szüleivel, hogy szívesen foglalkozna vele. Nemsokára nyolcévesen már a 12 éves korosztály játékosaival versenyzett és 2000-ben kisebb versenyeken is győzedelmeskedett.

2001-től új edzője lett, Erőss Béla személyében és a harmincharmadik helyre jutott a korosztályos országos ranglistán. 2003-ban megnyerte a korsztályos bajnokságot és a Nike Junior Tour versenyt, ami végett képviselhette Magyarországot a dél-afrikai világdöntőben.

2004-től az útánpótlás-keret tagja lett. Az U14-es világbajnokságon felfigyeltek rá külföldről és a Stuttgarti
First Line Teniszakadémián készülhetett 2007-től.

Fucsovics Márton eredményei és edzője

Felnőtt versenyek

16 évesen már felnőtt nemzetközi versenyen indult és megszerezte élete első ATP pontját és ezzel 2008-ban az 1611. helyen állt a vilgáranglistán.

2009-ben bejutott az 50 legjobb közé a junior ranglistán egy műfűves páylán elért győzelemmel. Ugyanebben az évben ezüstérmes lett a junior EB-n, és megnyerte a tajvani Cseng Peng-el a US Open junior páros versenyét. Ezzel a teljesítménnyel Fucsovics Márton, minden idők legjobb magyar teniszezője lett, aki győzni tudott az amerikai Grand Slam tornán.

Fucsovics Márton a sikerek kapujában

2010-ben az Australian Opennen az elödöntőben szenvedett vereséget. Márciusban egyéniben tudott győzni a zürichi junior versenyen. Szintén ebben az évben sikerült megnyernie a wimbledoni bajnokságot, az ausztrál Benjamin Mitchell ellen, ahol még magyar teniszezőnek sosem sikerült győzni. Megállíthatatlannak tűnt ebben az évben, mivel a juniorok között világelső lett és csaptban U18-ban Európa-bajnok lett. Teljesítménye miatt egy 7000 euró értékű Junior Prim díjjal tüntették ki.

Fucsovics Márton a felnőttek között

2011-ben 19 éves lett és már csak a felnőttek között versenyezhetett. Idei célja a világranglista első kétszáz helyezettje közé való bekerülés volt, melyre új edzője Joó György készítette fel.

Márciusban csapatban megnyerték a Davis Kupát Ciprus ellen. Áprilisban elődöntőig jutott egy kínai 15e dolláros tornán. Ekkor a ranglista 922. helyén állt. A wimbledoni Grand Slam tornán a második fordulóban kiesett, így az 577. helyen zárta az évet.

A 2012-es szezontól a szlovák Jan Solcani edző segítségével készült a versenyekre. Februárban a Davis Kupa sorozatban, csapatban sikerül nyerniük. Áprilisban elsőként tudott bejutni egy ATP-torna főtáblájára Hollnadiába, de az első fordulóban a 70. helyen álló japán Tacuma Itótól vereséget szenvedett.

Az év további részeiben Future tornákon játszott, tapasztalatgyűjtés céljából és két versenyen a döntőig tudta felverekedni magát. A szezon végét a 440. helyen zárta.

Fucsovics a világ legjobb 200 teniszezője között

2013 májusában első felnőtt tornagyőzelmét szerezte meg, melyen 50 ezer dollárt zsebelt be, és a rnaglista 253. helyére került.

Novemberben hatalmas bravurral sikerült győznie az olaszországi Adriában tartott challengertornán. Ezzel a teljesítményével a 180. helyen zárta az évet.

2014-ben döntőig jutott versenyeken, de nem sikerült egyet sem megnyernie, így a 161. helyen abszolválta az évet.

A 2015-ös év egy hullámvölgy volt számára, mindössze két alkalommal jutott főtáblára ATP tornán, így év végére visszaesett a 214. helyre.

Barcelonában 2016-ban ismét főtáblára került és a 2. körig jutott, ahol Viktor Troickitől kapott ki, aki a világranglista 24. helyén állt. Rómában döntőig jutott és Mihail Kukuskin álta útját a győzelemhez.
Ezután következett az US Open, ahol elöszőr jutott a főtáblára a felnőtt korosztályban, de Nicolas Almagrót nem tudta megverni, így kiesett. Az évet a 158. helyezéssel zárta.

A legjobb 100 között

A 2017-es esztendőben Happy Valleyben és Sophia Antipolisban a negyeddöntőig jutott, viszont Budapesten a második helyet szerezte meg. Júniusban Vicenzában, és az Ilkleyben rendezett tornát is megnyerte, mely egyben a wimbledoni verseny kvalifikációja is volt, melyen sajnos a főtábla első körében kikapott a világranglista 26. helyén álló Gilles Müllertől. Ez évi teljesítményével a 85. helyre sikerült kerülnie.

Az első ATP-tornagyőzelem

A 2018-as év elején Canberrában döntőig-, az Australian Openen pedig a nyolcaddöntőig jutott, melyben Roger Federertől kapott ki három játszmában.
Május 25-én a Geneva Open genfi ATP 250-es tornán döntőbe jutott, amit a német Peter Gojowczyk ellen meg is nyert.

2019 januárban az Australian Openen a 2. körben szenvedett vereséget Borna Ćorićtól, míg vegyes párosban Babos Tímeával szintén a második fodulóig jutottak. Februárban a szófiai ATP tornán második lett, míg a rotterdami tornán a negyeddöntőben esett ki. Február 28-án, dubajban ismét összekerült Roger Federerel a negyeddöntőben, de nem sikerült revansot venni és kiesett. Márciusban elérte pályafutása csúcsát a 31. hellyel a világranglistán.

Fucsovics Márton edzője a 2020-as szezonban Jancsó Miklós és Nagy Zoltán, akikhez csatlakozott Vaskó Balázs erőnléti edző is.

Az év első meccsén Katarban a negyeddöntőig jutott, melyben a szerb Kecmanovic ellen kapott ki. Az Autralian Openen a nyolcaddöntőben már harmadszorra is találkozott Roger Federerrel, akivel szemben három játszmában ismét alulmaradt.

Fucsovics Márton vagyona

Pályafutása altt 2018-ban kersete a legtöbbet, mikor a világranglista 37. helyén állt. Abban az évben az egyéni és páros eredményeket is beleszámítva 306 millió forintot keresett. Fucsovics Márton vagyona jobban gyarapodott 2018-as évben mint eddigi pályafutása alatt összesen.

2020-ig összesen 837 millió forintot sikerült összeütögetnie.

Fucsovics Márton barátnője

2016-ban ismerkedett meg Böszörményi Anettel, akit 2017-ben a Maldív szigeteken el is jegyzett. A következő évben akartak összeházasodni, de tenisz karrierje miatt nem jutott rá ideje.

Fucsovics Márton barátnője

A 2020-as évben barátnője féltékenysége miatt szakítás lett a kapcsolat vége, miután Stollár Fanny teniszezőnővel hozták hírbe, aki vegyespárosban is Fucsovics Márton párja volt.