Franco Columbu testépítő

Franco Columbu testépítő élete

Név: Franco Columbu
Született: Szardínia sziget, Olaszország, 1941. augusztus 7.

Magasság: 165cm
Versenysúly: 84kg

Legnagyobb győzelem: IFBB Mr. Olympia 1976, 1981

Francesco Maria Columbu (1941. augusztus 7.- 2019. augusztus 30.) erőemelő, testépítő, színész, producer, és csontkovács. Kezdetben ökölvívásban jeleskedett, de átnyargalt a testépítésre, ahol 1976-ban és 1981-ben megnyerte a Mr. Olympia testépítő verseny összetett kategóriáját. Számos testépítésről szóló könyv írása fűződik a nevéhez. Franco Columbu 2001-es évben bekerült a IFBB Hírességek Csarnokába, továbbá 2009-ben az Arnold Classic életműdíjat is megkapta.

Franco Columbu életrajz

1941. augusztus 7-én született Szardínia suigetén, Olaszországban. Antonio Columbu és Maria Grazia Sedda fia volt, akik juhászatból éltek a szigeten. Franco Columbu pásztorként dolgozott, és ökölvívó edzésekre járt. Bokszkarrierje során 32 meccset nyert. Ennek ellenére viszonylag korán befejezte az ökölvívást, mivel elmondása szerint: “A box nagyon durva sport az arcodnak és a fejednek.” Ezután testépítést és a súlyemelést választotta, mint békésebb sportágakat.

Már fiatalon kiköltözött Németországba, mivel hazájában nem volt munkalehetőség. 1965-ben, Stuttgartban találkozott Arnold Schwarzeneggerrel egy testépítő verseny keretében. Komoly barátság alakult ki kettőjük között, ami később egy életen át tartott. Columbu volt Schwarzenegger násznagya a Maria Shriverrel kötött házasságakor, és felkérték Christina lányuk megkeresztelésére is, amit természetesen elfogadott. Arnold nemrég így nyilatkozott róla: “40 évvel ezelőtt a legjobb edzőtársam volt, és ma is a legjobb edzőtársam és barátom”.

Franco Columbu Arnold Schwarzenegger barátság

Testépítő karrier

Schwarzenegger és Franco Columbu 1968-ban Kaliforniába költözött, hogy Joe Weider felügyelete alatt együtt eddzenek. Weider szállást és heti 80 dollár (mai pénzben, kb 170.000.Ft) készpénzt adott nekik. Ez az összeg kevésnek bizonyult a megélhetésükhöz, és testépítő karrierjük folytatásához, így alapítottak egy téglagyárat, ami igen eredményesen működött.

Franco Columbu 1970-ben megnyerte az IFBB Mr.Europe és Mr.Universe testépítő versenyeket, továbbá 1971-ben az IFBB World címet. 1974-1975 között kétszer is győzött a Mr. Olympia könnyűsúly kategóriájában, mígnem 1976-ban sikerült megnyernie az összetett kategóriát is.

Franco Columbu a világ legerősebb embere versenyen

1977-ben részt vett a világ legerősebb embere versenyen, ahol az ötödik helyet sikerült meszereznie. Mellette szól viszont, hogy minden vetélytársa legalább 45 kilogrammal nehezebb volt nála.

Franco Columbu hatalmas erővel rendelkezett. Fekvenyomásban a rekordja 238kg volt, míg guggolásban 297kg. Bekerült a 78-as Guinness Rekordok Könyvébe, vizes palack fújással, mely hatalmas tüdőkapacitást igényel.

A verseny folyamán, hűtőszekrény cipelés közben eltört a bal térde, mely sérülés komolyan hátráltatta a későbbi testépítő versenyzésben. A sérülés miatt a biztosító 1 millió dolláros kártérítést fizetett neki, ami napjainkban, több mint 1 milliárd forintnak felelne meg.

A sérülés ellenére 1981-ben visszatért, és megnyerte a Mr. Olympia versenyt, majd örökre visszavonult a versenyzéstől.

Színészi pályafutása

Columbu első szerepe az 1977-es Acélizom című dokumentumfilmben volt, melyben önmagát alakította, és a testépítő versenyre való felkészülését mutatta be. Későbbiekben testépítő edzőként is számon tartották. Ő készítette fel Sylvester Stallone-t a Rambo 1-2 filmek főszerepére. Későbbi művei, melyeket írt, és producerük is volt, a Beretta-sziget 1993-ban, valamint az Ősi harcosok 2003-ban. Ezeket a filmeket szülőföldjén, az olaszországi Szardínia szigetén forgatták.

Franco Columbu halála

Az 1970-es években Los Angelesbe költözött és azóta ott is élet. Minden év augusztusában hazalátogatott szülővárosába, a helyi nyár végi ünnepségekre.

2019 Augusztus 30-án, szívrohamot kapott úszás közben San Teodoro Szardínia partjainál, és vízbe fulladt. Próbálták még a mentősök megmenteni az életét, de Franco Columbu halála elkerülhetetlen volt. 23 nappal a 78. születésnapja után elhunyt. Szülőhelyén, Ollolaiban helyezték végső nyugalomra szeptember 3-án. 2019. október 6-án emlékművet avattak tiszteletére Los Angelesben.

Franco Columbu testépítő verseny címek

1970 – IFBB Mr. World, Mr. Universe
1971 – IFBB Mr. World
1974-1976, 1981 – Mr. Olympia