Fokhagyma kalória tartalma és jótékony hatása

Fokhagyma kalória tartalma és jótékony hatása

A fokhagyma kalória tartalma alacsony, így bátran fogyasztható, akár fogyókúra esetében is.

Hippokratész, a híres ókori görög orvos, akit gyakorta neveznek a nyugati orvoslás atyjának, így szólt: „Legyen az orvosság a táplálékod és az étel a gyógyszered.” Valójában fokhagymát írt fel különféle egészségügyi problémák kezelésére. A modern tudomány a közelmúltban számos ilyen jótékony hatást megerősített.

100g fokhagyma kalória és tápanyag összetétele

A fokhagyma kalória tartalma csekélynek mondható és mellette egy nagyon egészséges ételről van szó, melynek rendszeres fogyasztása, mindenki számára ajánlott.

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
6,4g
31g
1g
0,5g
2,1g
149

A fokhagyma ásványi anyag és vitamin tartalma

A fokhagymában található ásványi anyagok, antioxidánsok és rostok megvédhetik a szív egészségét, méregteleníthetik a szervezetet és szabályozhatják a vérnyomást.

A szabad gyökök oxidatív károsodása hozzájárul az öregedési folyamatokhoz. A fokhagyma hatása, hogy jelentős antioxidáns tartalommal rendelkezik, amelyek az oxidatív károsodásokkal szemben támogatják a szervezet védekező mechanizmusait. Tudósok bizonyították, hogy a nagy dózisú fokhagyma-kiegészítők növelik az antioxidáns enzimek szintjét a testben, valamint hatékonyan csökkentik az oxidatív stresszt a magas vérnyomásban szenvedőkben.

A koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentő együttes hatások, valamint az antioxidáns tulajdonságok csökkenthetik az olyan gyakori agyi betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

  • C-vitamin: 31,2mg 39%
  • B6-vitamin: 1,235mg 88,2%
  • Kálcium: 181g 22,6%
  • Mangán: 1,672mg 83,6%
  • Réz: 0,299mg 29,9%
  • Szelén: 14,2µg 25,8%

A fokhagyma tulajdonságai és jótékony hatásai

Azon túl, hogy a fokhagyma kalória tekintetében alacsony, számos vitaminnal- és az egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik.

A fokhagyma segíthet leküzdheti a betegségeket

A fokhagyma-kiegészítőkről ismert, hogy fokozzák az immunrendszer működését. Egy 12 héten át tartó kutatás kimutatta, hogy a napi fokhagyma-kiegészítés 63%-kal csökkentette a megfázások számát a placebóhoz képest. A megfázás alatt a tünetek átlagos időtartama is 70%-kal csökkent. Míg a placebo csoportnál 5 napig tartottak a tünetek hatásai, addig a fokhagymás csoportban mindössze 1,5 napig.

A fokhagyma aktív vegyületei csökkenthetik a vérnyomást

A szív- és érrendszeri betegségek, mint például a szívroham és a szélütés, a világ legveszélyesebb gyilkosai. A magas vérnyomás ezen betegségek egyik legfontosabb hajtóereje.

Embereken végzett vizsgálatok azt állapították meg, hogy a fokhagyma-kiegészítők jelentős hatással vannak a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásának csökkentésére. A vizsgálatban 600-1500 mg érlelt fokhagyma kivonat ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vérnyomást, mint a gyógyszeres kezelés, a 24 hetes időszak alatt.

A kívánt hatás eléréséhez a kiegészítő adagoknak meglehetősen magasnak kell lenniük. A szükséges mennyiség körülbelül négy gerezd fokhagymának felel meg naponta.

Javítja a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A fokhagyma csökkentheti az össz- és az LDL koleszterintet. A magas koleszterinszintű egyéneknél a fokhagyma-kiegészítők körülbelül 10-15%-kal csökkentik az össz- és/vagy LDL-koleszterinszintet.

Kifejezetten az LDL (rossz) és a HDL (jó) koleszterin szintjét tekintve a fokhagyma csökkenti az LDL-szintet, de nincs megbízható hatása a HDL-re.

Javítja a sportteljesítményt

A fokhagyma az egyik legkorábbi teljesítményfokozó anyag volt. Az ókori kultúrákban hagyományosan a munkások munkaképességének javítására és a fáradtság csökkentésére alkalmazták. Leggyakoribb esetben az ókori Görögország olimpiai sportolóinak adták.

Azoknál a szívbetegségben szenvedőknél, akik 6 hétig fokhagymaolajat fogyasztottak, 12%-kal csökkent a legmagasabb pulzus érték, és jobb volt a fizikai kapacitás. Ezen kívűl azt találták, hogy az edzés által kiváltott fáradtság fokhagymával csökkenthető.

Segíthet a szervezetben lévő nehézfémek méregtelenítésében

A fokhagymában lévő kénvegyületekről kimutatták, hogy nagy dózisban megvédenek a nehézfém-toxicitás okozta szervkárosodásoktól.

Egy akkumulátor-gyár dolgozóit négy héten keresztül vizsgálták a túlzott ólomterheléssel kapcsolatban, mely kimutatta, hogy a fokhagyma 19%-kal csökkentette a vér ólomszintjét. Ezen felül az embereknél csökkent a toxicitás számos klinikai tünetét, beleértve a vérnyomást és a fejfájást.

A fokhagyma könnyen beilleszthető az étrendbe

Lássuk az utolsó előnyt, mely nem egészségügyi, de még mindig fontos. A fokhagymát nagyon könnyű beilleszteni az étrendbe. Kiegészíti a legtöbb sós ételt, különösen a leveseket és szószokat. Erős íze az egyébként nyájas recepteket is megerősítheti.

A fokhagyma többféle formában létezik, az egész szegfűszegtől és a sima pasztáktól a porokig és kiegészítőkig, például fokhagymakivonatig és fokhagymaolajig.

Ne feledje azonban, hogy a fokhagymának vannak hátrányos tulajdonságai is, mely például rossz lehelet és az allergia. Amennyiben vérzési rendellenességben szenved, vagy vérhígító gyógyszereket szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt növeli a fokhagyma bevitelét.

A fokhagyma általános felhasználási módja, hogy néhány gerezd friss fokhagymát fokhagymanyomóval nyomunk, majd extra szűz olívaolajjal és egy kis sóval összekeverjük.