fogínygyulladás

Fogínygyulladás tünetei és kezelése házilag

A fogínygyulladás az íny gyulladása, amelyet általában bakteriális fertőzés okoz. Ha nem kezelik, súlyosabb fertőzéssé válhat, amelyet parodontitisnek neveznek. Az ínygyulladás és a parodontitis a fogak elvesztésének egyik fő oka. A fogászati ​​fertőzések összeadódhatnak, melynek mind az egészsége, mind a pénztárcája fogja kárát látni.

Az ínygyulladás és a parodontitis okai

Az íny alacsonyabb ponton kapcsolódik a fogakhoz, mint az általunk látott ínyszélek. Ez egy kis helyet alkot, amelyet sulcusnak neveznek. Az élelmiszer és a lepedék beszorulhat ebbe a térbe, és ínyfertőzést vagy fogínygyulladást okozhat.

A lepedék egy vékony baktériumfilm réteg. Folyamatosan képződik a fogak felületén. A lepedék az idő előrehaladtával megkeményedik és fogkővé válik. Akkor alakulhat ki fertőzés, amikor a lepedék az ínyvonal alatt húzódik.

Ha nem ellenőrzik, az ínygyulladás hatására az íny elválhat a fogaktól. Ez a fogakat tartó lágyrész és csont sérülését okozhatja. A fog lazává és instabillá válhat. Ha a fertőzés előrehalad, végül elveszítheti fogát.

Az ínygyulladás és a parodontitis kockázati tényezői

– dohányzás vagy dohány rágás
– cukorbetegség
– bizonyos gyógyszerek, például orális fogamzásgátlók, szteroidok, görcsoldók, kalciumcsatorna-blokkolók és kemoterápia
– kiesett fogtömések
– terhesség
– genetikai tényezők
– veszélyeztetett immunrendszer, például HIV / AIDS esetén

Az ínygyulladás tünetei

– vörös, gyenge vagy duzzadt íny
– fogmosáskor vérző íny
– íny, amely elhúzódott a fogaktól
– laza fogak
– változás a fogak egymáshoz illesztésében, amikor harap
– genny a fogak és az íny között
– fájdalom rágáskor
– érzékeny fogak
– büdös lehelet, amely nem múlik el a fogmosás után sem

A fogínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás kezeléséhez elsősorban megfelelő szájhigiéniát kell tartania. Csökkentenie kell a dohányzást, ha dohányzik, és kezelnie kell a cukorbetegséget ha ez fennáll önnél. Egyéb kezelések a következők:

– szájhigénia megtartása (fogmosás, fogselyem-, és szájvíz használata)
– antibiotikum gyógyszerek
– sebészet

Ínygyulladás kezelése házilag

Egyes gyógynövények, mint például a zsálya, a gyömbér, az aloé vera és a körömvirág természetes csodaszerek! A zsálya leveleiből készíthetünk szájvizet vagy teát is! Emellett nagyon gazdag antioxidánsokban, és gyulladásgátló tulajdonságai is vannak.
Az aloé vera gél regeneráló, nyugtató hatású, valamint baktérium- és vírusölő hatóanyagainak köszönhetően nagyon ajánlott az ínygyulladás kezelésére! A növény belsejében lévő gélt használhatjuk ecseteléshez vagy fogyaszthatjuk ital formájában.
Az egyszerű só antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik így szintén nagyszerű eszközt jelenthez a fogínygyulladás kezelése során.
Egy pohár langyos vízbe tegyünk egy kiskanál sót és öblögessünk ezzel naponta egyszer, így enyhíthetjük a gyulladást, illetve a fájdalmat! Többek között ezek a gyógymódok állnak rendelkezésre ha az ínygyulladás kezelése házilag történik.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük