Fekete foltok a szem előtt

Fekete foltok a szem előtt

Van valami értelme, hogy többre támaszkodjunk, mint a látásra? Azok számára, akiknek soha nem volt látásromlása, nehéz elképzelni, hogyan éljenek egészséges látás nélkül. Ez az oka annak, hogy a látásromlások olyan sok embert pánikba ejtenek. Ha pánik módban van, mert a fekete foltok a szem előtt lebegnek, nyugodjon meg, nem kell a legrosszabbra gondolni, mivel ennek számos oka lehet.

A jó hír az, hogy ezek a problémák gyakoriak, és a legtöbb esetben ártalmatlanok. Íme egy pillantás a lebegés és a fekete foltok lehetséges okaira.

Fekete foltok a szem előtt lehetséges okai

Sok szemprobléma hasonló tünetekkel jár, mint például a homályos látás, a fényérzékenység és természetesen a lebegés. Nézze meg ezeket a feltételeket, amelyek gyakran okoznak lebegést.

Öregedés

Mondhatják, hogy az 50 az új 40, de a szem nem értette meg a feljegyzést. Változásokon mennek keresztül az élet során, és ahogy eléri a későbbi középkorú éveit, a változások lebegésekhez vezethetnek. A szeme tele van üvegtestnek nevezett anyaggal, amely olyan, mint egy vastag gél. Ahogy öregszik, az üvegtest egyre folyékonyabb lesz. Végül annyira összezsugorodik, hogy eltávolodik a szem szélétől. E folyamat során csomók és szálkás darabok képződnek az üvegtestben. Ezek a húrok és csomók úszóknak tűnnek a látásban. Sok ember fényvillanásokat tapasztal, miközben ez a folyamat zajlik.
Ez egy olyan változás, amelyen mindannyian keresztülmegyünk, ahogy öregszünk. Valójában az emberek 80%-a észrevette ezt az átmenetet, mielőtt elérte volna a 65. életévét. Lehet, hogy ijesztő, de ez természetes és ártalmatlan.

Ha a szem lebegését az öregedés okozza, nem igényel semmilyen kezelést. Azonban mindig az a legjobb, ha az orvos megvizsgálja a szemét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tünetei nem adnak okot aggodalomra.

Más problémákra is figyelnie kell. A változó üvegtest időnként a retina szakadását okozhatja, ami látásvesztéshez vezethet. Ha a fekete foltok számának vagy gyakoriságának hirtelen növekedését észleli, azonnal keresse fel szemorvosát.

Szemsérülések

Mindannyiunknak előfordult már, hogy megsérültünk, és akkor azt hittük, hogy ez semmi. Kicsit később, vagy néhány nap múlva rájövünk, hogy a testünk több kárt szenvedett el, mint gondoltuk volna. Ha ütést mért a szemére, hamarosan úszógumi alakulhat ki. Ebben az esetben az úszót a szem vérzése okozza. Ilyenkor láthatók a tényleges vérsejtek a szemben, amely a fekete foltok a szem előtt megjelenését okozhatja.

Ha gyanítja, hogy a szemébe vérzik, azonnal forduljon orvoshoz. Speciális orvosi felszerelés nélkül nem lehet tudni, milyen súlyos a vérzés. Ne feledje, hogy nem egy egyszerű vérben forgó szemről beszélünk. Ha kipirosodik a szeme fehér része, de nincs egyéb tünet, akkor nem kell aggódnia, hacsak nem múlik el magától. A fekete foltok és más látásváltozások viszont azt jelenthetik, hogy a vérzés súlyosabb.

Szemgyógyszerek

A legtöbb ember számára a fekete foltok nyilvánvaló ok nélkül, váratlanul fejlődnek ki. Ezért szoktak annyira idegtépőek lenni: a semmiből jönnek elő. Bizonyos szembetegségek esetén, az orvos gyógyszert fecskendezhet a szembe. Ezek a gyógyszerek néha légbuborékokat termelnek, amelyek zavaróan hathatnak a látásban. Ez néhány szemműtét után is előfordulhat. A sebészek néha szilikonolajat fecskendeznek a szemekbe a műtét során.

Gyulladás

A gyulladás egyike az egészségügyi hívószavaknak. Úgy tűnik, napról napra egyre több problémát találunk, amit a szisztémás gyulladás okozhat. Ami a szem úszót illeti, akkor ez egy specifikusabb gyulladás, amelyet keresni kell.

A szem felszíne több rétegből áll, és a középső réteget uveának nevezik. Ha gyulladás alakul ki az uveában a szem hátsó részén, a retina közelében, azt posterior uveitisnek nevezik. Ennek egy másik neve choroiditis, mivel az uvea hátsó részét érhártyának is nevezik. Amikor a szemnek ez a része begyullad, törmelékdarabkákat szabadíthat fel. Ez a törmelék elkezd bejutni a szembe, és úgy néz ki, mint ha fekete foltok jelennének meg a látásban.

Egyes esetekben gyulladásos betegség lehet az egész szervezetben. Ez a gyulladás az uvea-ra is kiterjedhet. Az is lehetséges azonban, hogy fertőzése van az uveában. Ez a fertőzés orvosi kezelést igényelhet, ezért pontos diagnózisra van szüksége orvosától.

Diabéteszes retinopátia

A cukorbetegség azon állapotok egyike, amelyeknél a lehetséges szövődményeknek hosszú listája van. Függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, az egyik lehetséges szövődményt diabéteszes retinopátiának nevezik. Ha cukorbetegsége nincs kontroll alatt, idővel károsíthatja az ereket. Amikor a szemében lévő erek elérnek egy bizonyos károsodási szintet, elkezdhetnek szivárogni a szembe. A magas vérnyomáshoz hasonlóan a kiszivárgott vérsejtek fekete foltokként jelennek meg a látásban.

A vérszivárgás csak egy aspektusa a diabéteszes retinopátiának. Az ellenőrizetlen cukorbetegség a retina duzzadását is okozhatja. Ez homályossá vagy zavarossá teszi a látást.

Kifejlődése több évtizedet vesz igénybe, de sok ember évekig cukorbeteg, mire diagnosztizálják. Nem tudhatja, mióta van hatással a szervezetére. Ha azt gyanítja, hogy diabéteszes retinopátiája van, keresse fel szemorvosát. Vannak olyan kezelések, amelyeket a károk csökkentésére végezhetnek. Ha nem kezelik, az állapot látásvesztéshez vezethet.

Magas vérnyomás

Valószínűleg sokat hallott már a magas vérnyomásról vagy a magas vérzésről nyomás. Ez életveszélyes szívbetegséghez vezethet, és a magyar felnőttek csaknem egyharmada magas vérnyomásban szenved. A magas vérnyomás károsítja az ereket az egész testben. A szemben lévők sem kivételek. A károsodás hatására ezek a vérsejtek vért szivároghatnak a szembe. Ne feledje, hogy a magas vérnyomás más módon is károsíthatja a látását. A retinában lévő erek károsodása homályossá teheti a látást.

A magas vérnyomás okozta szemvérzés kezelésében nem szükséges közvetlenül kezelni a vérzést. Ez azonban azt jelzi, hogy ellenőriznie kell a vérnyomását. Egészségi állapotától függően orvosa vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írhat fel. Valószínűleg életmódbeli változtatásokat is javasolnak, például diétás ételeket és gyakoribb testmozgást.