fehérjeporok

Fehérjeporok típusai

A fehérjeporok nagyon népszerűek az egészségtudatos emberek körében. Számos fehérjepor létezik, sokféle forrásból. Mivel nagyon nagy választék áll rendelkezésre, nehéz meghatározni, melyikkel érheted el az optimális eredményt.

Mik azok a fehérjeporok ?

A fehérjeporok koncentrált fehérjeforrások állati vagy növényi élelmiszerekből, például tejből, tojásból, marhahúsból, rizsből vagy borsóból.

A fehérjeporok típusai

Fehérje koncentrátumok
A teljes ételből történő kivonásával állítják elő hő és sav, vagy enzimek felhasználásával. Ezek általában 60-80% fehérjetartalommal rendelkeznek. A fennmaradó 20-40% pedig zsírból és szénhidrátból áll.

Fehérje izolátumok
Egy további szűrési eljárás keretében több zsírt és szénhidrátot távolítanak el, tovább koncentrálva a fehérjét. A fehérje izolátumok körülbelül 90–95% fehérjét tartalmaznak.

Fehérje hidrolizátumok
Savval vagy enzimekkel történő további hevítéssel állítják elő, amely megszakítja az aminosavak közötti kötéseket. A hidrolizátumokat a test és az izmok gyorsabban feldolgozzák. Úgy tűnik, hogy a hidrolizátumok jobban emelik az inzulinszintet, mint a fehérjepor más típusai, ami javíthatja az izomnövekedést az edzés után.

Néhány por vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen kalciummal is dúsított. Azonban nem mindenki élvezi ezeknek a poroknak a pozitív hatását. Ha étrended már gazdag kiváló minőségű fehérjében, akkor valószínűleg nem fogsz sok különbséget tapasztalni a fejlődésedben a fehérjepor használatával.

Ugyanakkor a sportolók és az emberek, akik rendszeresen súlyzós edzést végeznek, azt tapasztalhatják, hogy a fehérjepor használata maximalizálja az izomtömeg-növekedést és a zsírvesztést. A fehérjeporok olyan embereket is segíthetnek, akik nem tudnak elegendő fehérjét bevinni a szükségletük fedezésére. Ilyenek például a betegek, idősebb felnőttek és néhány vegetáriánus vagy vegán ember.

Tejsavó fehérje

A tejsavó fehérje tejből származik. A sajtkészítés során a folyadékot elválasztják az alvadéktól. Magas a fehérjetartalma, de laktózt is tartalmaz, amelyet sok embernek nehéz megemésztenie. Míg a tejsavó fehérje koncentrátum visszatart bizonyos mennyiségű laktózt, az izolátum változat nagyon keveset tartalmaz, mivel ennek a tejcukornak a nagy része elvész a feldolgozás során.

A tejsavó fehérje gyorsan emészthető és elágazó láncú aminosavakban (BCAA) gazdag. A leucin, az egyik ilyen BCAA, fontos szerepet játszik az izomnövekedés és a gyógyulás elősegítésében. Amikor az aminosavakat megemésztik és felszívják a véráramba, elérhetővé válnak az fehérje szintéziséhez (MPS) vagy új izom létrehozásához. A vizsgálatok feltárják, hogy a tejsavó fehérje segíthet az izomtömeg felépítésében és fenntartásában, segíti a sportolókat a súlyzós edzéseket követő izomregenerációban, és növelheti az izomerőt az erőnléti edzésekre adott válaszként.

Egy fiatal férfiakon végzett tanulmány kimutatta, hogy a tejsavó fehérje 31% -kal többet növelte az MPS-t, mint a szójafehérje és 132% -kal többet, mint a kazeinfehérje a rezisztencia gyakorlása után.

Normál testsúlyú, túlsúlyos és elhízott egyének egyéb tanulmányai azt sugallják, hogy a tejsavó fehérje javíthatja a test összetételt a zsírtömeg csökkentésével és a sovány izomtömeg növelésével. Sőt, úgy tűnik, hogy a tejsavó fehérje legalább annyira csökkenti az étvágyat, mint más típusú fehérjék.