A fahéj egy nagyon finom fűszer. Gyógyászati tulajdonságai miatt a fahéj hatása évezredek óta nagyra értékelt. A modern tudomány ma már megerősítette azt, amit az emberek régóta tudtak.
A fahéj hatása a szervezetre
Íme a fahéj egészségügyi előnyei, amelyeket manapság már tudományos kutatások is alátámasztanak.
Erős jótékonny gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik
A fahéj egy fűszer, amelyet a tudományosan Cinnamomum néven ismert fák belső kérgéből állítanak elő. A történelem során összetevőként használták, egészen az ókori Egyiptomig. A régi időkben ritka és értékes növény volt, ezért a királyok ajándékának tekintették. Manapság a fahéj olcsó, minden élelmiszer boltban kapható, és különféle receptek összetevőjeként megtalálható.
A fahéjnak két fő típusa van. Az egyik a ceyloni fahéj, mely igazi fahéjként is ismert. Másik típusa a cassia fahéj, ami a ma elterjedtebb fajta, amelyet az emberek általában hagyományos fahéjként emlegetnek.
A fahéjat fahéjfák szárának kivágásával állítják elő. A kivágás után kivonják a belső kérget, és a fás részeket eltávolítják. Amikor megszárad, csíkokat képez, amelyek tekercsekké göndörödnek, melyeket fahéjrudaknak neveznek. Ezeknek a rudaknak az őrlésével keletkezik a fahéjpor.
A fahéj jellegzetes illata és íze az olajos részének köszönhető, amely nagyon magas a fahéjaldehid vegyületben. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj anyagcserére és egészségre gyakorolt hatásainak nagy részéért.
A fahéj rengeteg antioxidánst tartalmaz
Az antioxidánsok arra hivatottak, hogy megvédjék a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. A fahéj rengeteg antioxidánst tartalmaz, például polifenolokkal. Olyan erős jótékony hatása van, hogy természetes élelmiszer-tartósítószerként is használható.
Egy tanulmányban 26 fűszer antioxidáns hatását hasonlították össze, melyben a fahéj egyértelműen győztesnek bizonyult. Az olyan szuperegészséges ételket is megelőzte, mint az oregánó és a fokhagyma.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak
A gyulladás a szervezet segítségére van a fertőzések leküzdésében és a szövetkárosodások helyreállításában. Akkor jelenthet problémát a gyulladás, ha krónikus, és a szervezet saját szövetei ellen irányul. A fahéj hasznos lehet ebből a szempontból, mivel antioxidánsai erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A fahéj hatása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fahéjat összefüggésbe hozzák a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, amely a világon a korai halálozás egyik leggyakoribb oka.
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél már napi egy gramm fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre.
Csökkenti az összkoleszterin, a rossz LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, miközben a jó HDL-koleszterin stabil marad.
Egy napjainkban befejezett tanulmány szerint, már napi 120 mg-os fahéj bevitele is okozhat kedvező hatásokat a jó HDL-koleszterinszintre és a vérnyomásra.
Ezen tényezők együttesen drasztikusan csökkenthetik a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
A fahéj javíthatja az inzulin hormon érzékenységét
Az inzulin az egyik legfontosabb hormon a szervezetben, amely szabályozza az energiafelhasználást és az anyagcserét. Ezen felül elengedhetetlen a vércukorszintnek a véráramból a sejtekhez való szállításához.
Sokan inzulinrezisztenciában szenvednek, mely betegség miatt a szervezetük ellenállnak az inzulin hatásainak. Ez egy olyan súlyos állapot előjele, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma.
Ezen egyéneknek jó hír, hogy a fahéj drámaian képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát, segítve ennek a fontos hormonnak a munkáját. Ezentúl az inzulinérzékenység növelésének hatására a fahéj csökkentheti a vércukorszintet.
A fahéjról kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után a véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy képes elérni, hogy megzavarja számos emésztőenzim működését, melynek hatására lassul a szénhidrátok lebomlása az emésztőrendszerben. Továbbá a fahéjban lévő vegyület az inzulin utánzásával hathat a sejtekre, mely nagymértékben javítja a sejtek glükózfelvételét, bár az inzulintól sokkal lassabban hat.
Számos embereken végzett vizsgálat megerősítette a fahéj antidiabetikus hatását. Kimutatták, hogy 10-29%-kal csökkentheti az éhomi vércukorszintet. A megfelelő hatás érdekében általában napi 1-6 grammot érdemes fogyasztani.
Jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre
Az agysejtek szerkezetének vagy funkciójának fokozatos elvesztése jellemzi a neurodegeneratív betegségeket. A két leggyakoribb típus, az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Tudósok azt találták, hogy a fahéjban található két vegyület gátolja a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kór egyik előjele.
Parkinson-kórban szenvedő egereket vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fahéj segített megvédeni a neuronokat, normalizálta a neurotranszmitterek szintjét és javította a motoros funkciót.
A fahéj hatása védhet a rák ellen
A rák egy olyan súlyos betegség, amelyet ellenőrizetlen sejtnövekedés jellemez. A fahéjat széles körben tanulmányozták kémcsöves és állatkísérletekben a rák megelőzésében és kezelésében való lehetséges felhasználása miatt.
Azt tapasztalták, hogy a fahéjkivonatok védelmet nyújthatnak a rák ellen. Ezen fűszer csökkenti a rákos sejtek növekedését és a vérerek képződését a daganatokban, továbbá mérgező hatású a rákos sejtekre, sejthalált okozva.
Azt, hogy a fahéj milyen hatással van az emberekre, ellenőrzött vizsgálatokban kell megerősíteni.
Segít a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében
A fahéjaldehid, a fahéj egyik fő hatóanyaga, mely segíthet a különféle fertőzések leküzdésében. A fahéjolajról bebizonyították, hogy hatékonyan kezeli a légúti fertőzéseket, melyeket gombák okoztak. Gátolja továbbá bizonyos baktériumok, köztük a Salmonella és a Listeria növekedését is.
A bizonyítékok azonban korlátozottak annak tekintetében, hogy a fahéj csökkenti a fertőzések előfordulását a szervezet többi részén.
A fahéj hatása a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is segíthet az antimikrobiális tulajdonságai miatt. Ebből a célból gyakran a fahéj tea kerül alkalmazásra, mely az antioxidánsok bevitelének is egy tökéletes változata.