Fahéj hatása a szervezetre

Fahéj hatása a szervezetre

A fahéj egy nagyon finom fűszer. Gyógyászati tulajdonságai miatt a fahéj hatása évezredek óta nagyra értékelt. A modern tudomány ma már megerősítette azt, amit az emberek régóta tudtak.

A fahéj hatása a szervezetre

Íme a fahéj egészségügyi előnyei, amelyeket manapság már tudományos kutatások is alátámasztanak.

Erős jótékonny gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik

A fahéj egy fűszer, amelyet a tudományosan Cinnamomum néven ismert fák belső kérgéből állítanak elő. A történelem során összetevőként használták, egészen az ókori Egyiptomig. A régi időkben ritka és értékes növény volt, ezért a királyok ajándékának tekintették. Manapság a fahéj olcsó, minden élelmiszer boltban kapható, és különféle receptek összetevőjeként megtalálható.

A fahéjnak két fő típusa van. Az egyik a ceyloni fahéj, mely igazi fahéjként is ismert. Másik típusa a cassia fahéj, ami a ma elterjedtebb fajta, amelyet az emberek általában hagyományos fahéjként emlegetnek.

A fahéjat fahéjfák szárának kivágásával állítják elő. A kivágás után kivonják a belső kérget, és a fás részeket eltávolítják. Amikor megszárad, csíkokat képez, amelyek tekercsekké göndörödnek, melyeket fahéjrudaknak neveznek. Ezeknek a rudaknak az őrlésével keletkezik a fahéjpor.

A fahéj jellegzetes illata és íze az olajos részének köszönhető, amely nagyon magas a fahéjaldehid vegyületben. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj anyagcserére és egészségre gyakorolt ​​hatásainak nagy részéért.

A fahéj rengeteg antioxidánst tartalmaz

Az antioxidánsok arra hivatottak, hogy megvédjék a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. A fahéj rengeteg antioxidánst tartalmaz, például polifenolokkal. Olyan erős jótékony hatása van, hogy természetes élelmiszer-tartósítószerként is használható.

Egy tanulmányban 26 fűszer antioxidáns hatását hasonlították össze, melyben a fahéj egyértelműen győztesnek bizonyult. Az olyan szuperegészséges ételket is megelőzte, mint az oregánó és a fokhagyma.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak

A gyulladás a szervezet segítségére van a fertőzések leküzdésében és a szövetkárosodások helyreállításában. Akkor jelenthet problémát a gyulladás, ha krónikus, és a szervezet saját szövetei ellen irányul. A fahéj hasznos lehet ebből a szempontból, mivel antioxidánsai erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fahéj hatása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A fahéjat összefüggésbe hozzák a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, amely a világon a korai halálozás egyik leggyakoribb oka.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél már napi egy gramm fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre.

Csökkenti az összkoleszterin, a rossz LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, miközben a jó HDL-koleszterin stabil marad.

Egy napjainkban befejezett tanulmány szerint, már napi 120 mg-os fahéj bevitele is okozhat kedvező hatásokat a jó HDL-koleszterinszintre és a vérnyomásra.

Ezen tényezők együttesen drasztikusan csökkenthetik a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A fahéj javíthatja az inzulin hormon érzékenységét

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon a szervezetben, amely szabályozza az energiafelhasználást és az anyagcserét. Ezen felül elengedhetetlen a vércukorszintnek a véráramból a sejtekhez való szállításához.

Sokan inzulinrezisztenciában szenvednek, mely betegség miatt a szervezetük ellenállnak az inzulin hatásainak. Ez egy olyan súlyos állapot előjele, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma.

Ezen egyéneknek jó hír, hogy a fahéj drámaian képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát, segítve ennek a fontos hormonnak a munkáját. Ezentúl az inzulinérzékenység növelésének hatására a fahéj csökkentheti a vércukorszintet.

A fahéjról kimutatták, hogy csökkenti az étkezés után a véráramba jutó glükóz mennyiségét. Ezt úgy képes elérni, hogy megzavarja számos emésztőenzim működését, melynek hatására lassul a szénhidrátok lebomlása az emésztőrendszerben. Továbbá a fahéjban lévő vegyület az inzulin utánzásával hathat a sejtekre, mely nagymértékben javítja a sejtek glükózfelvételét, bár az inzulintól sokkal lassabban hat.

Számos embereken végzett vizsgálat megerősítette a fahéj antidiabetikus hatását. Kimutatták, hogy 10-29%-kal csökkentheti az éhomi vércukorszintet. A megfelelő hatás érdekében általában napi 1-6 grammot érdemes fogyasztani.

Jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre

Az agysejtek szerkezetének vagy funkciójának fokozatos elvesztése jellemzi a neurodegeneratív betegségeket. A két leggyakoribb típus, az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Tudósok azt találták, hogy a fahéjban található két vegyület gátolja a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kór egyik előjele.

Parkinson-kórban szenvedő egereket vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fahéj segített megvédeni a neuronokat, normalizálta a neurotranszmitterek szintjét és javította a motoros funkciót.

A fahéj hatása védhet a rák ellen

A rák egy olyan súlyos betegség, amelyet ellenőrizetlen sejtnövekedés jellemez. A fahéjat széles körben tanulmányozták kémcsöves és állatkísérletekben a rák megelőzésében és kezelésében való lehetséges felhasználása miatt.

Azt tapasztalták, hogy a fahéjkivonatok védelmet nyújthatnak a rák ellen. Ezen fűszer csökkenti a rákos sejtek növekedését és a vérerek képződését a daganatokban, továbbá mérgező hatású a rákos sejtekre, sejthalált okozva.

Azt, hogy a fahéj milyen hatással van az emberekre, ellenőrzött vizsgálatokban kell megerősíteni.

Segít a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében

A fahéjaldehid, a fahéj egyik fő hatóanyaga, mely segíthet a különféle fertőzések leküzdésében. A fahéjolajról bebizonyították, hogy hatékonyan kezeli a légúti fertőzéseket, melyeket gombák okoztak. Gátolja továbbá bizonyos baktériumok, köztük a Salmonella és a Listeria növekedését is.

A bizonyítékok azonban korlátozottak annak tekintetében, hogy a fahéj csökkenti a fertőzések előfordulását a szervezet többi részén.

A fahéj hatása a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is segíthet az antimikrobiális tulajdonságai miatt. Ebből a célból gyakran a fahéj tea kerül alkalmazásra, mely az antioxidánsok bevitelének is egy tökéletes változata.