endometriózis kezelése

Endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése történhet gyógyszeres vagy műtéti úton. A megfelelő kezelés kiválasztását egyrészt a betegség jelenlegi állapota határozza meg, másrészt, hogy a páciens kíván e még teherbe esni.

Érthető, hogy gyorsan enyhíteni szeretné a fájdalomtól és az endometriózis egyéb tüneteit. Ez a betegség nagyon megkeserítheti a mindennapjait, ha nem kezelik. Ez a betegség nem gyógyítható, de az endometriózis kezelése által a tünetei csökkenthetőek.

Orvosi és műtéti lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek csökkentésére és az esetleges szövődmények kezelésére. Az orvosok először általában a konzervatív kezeléseket javasolják, majd ha az állapota nem javul, a műtéti eljárások kerülnek szóba.

Frusztráló lehet a diagnózis és a kezelési lehetőségek kiválasztása a betegség korai szakaszában. A termékenységi problémák, és a fájdalom miatt ez a betegség nehezen kezelhető mentálisan.

Az endometriózis kezelése gyógyszerekkel

Fájdalomcsillapítók

Kipróbálhatja a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat a menstruációs görcsök által okozott fájdalom csökkentésére, például az ibuprofent, de ezek nem minden esetben hatékonyak. Ha a fájdalomcsillapító szedésében elérte az ajánlott napi maximum dózist, és nem kellőképpen hatásos, akkor más gyógymódot kell választani.

Hormonterápia

A kiegészítő hormonok szedése néha enyhítheti a fájdalmat és megállíthatja az endometriózis progresszióját. A hormonterápia segíti a testet a havi hormonális változások szabályozásában, amelyek elősegítik a bekövetkező szövetnövekedést.

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók csökkentik a termékenységet azáltal, hogy megakadályozzák az endometrium szövetének havi növekedését és felhalmozódását. A fogamzásgátló tabletták, tapaszok és hüvelygyűrűk csökkenthetik, vagy akár megszüntethetik a fájdalmat kevésbé súlyos endometriózis esetén.

Medroxiprogeszteron

A medroxiprogeszteron (Depo-Provera) injekció szintén hatékonyan megállítja a menstruációt. Megállítja az endometrium implantátumainak növekedését, enyhíti a fájdalmat és az egyéb tüneteket. Az endometriózis kezelése esetén ne ez legyen az első választás, mert komoly mellékhatásai is vannak. Csökkent csonttermelés, nem kívánt súlygyarapodás léphet fel, és egyes esetekben depresszió is kialakulhat.

Gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) agonisták és antagonisták

A nők az úgynevezett gonadotropin-felszabadító hormon (GnRH) agonistákat és antagonistákat szedik, hogy blokkolják a petefészket stimuláló ösztrogéntermelést. Az ösztrogén az a hormon, amely elsősorban a női szexuális jellemzők kialakulásáért felelős. Az ösztrogéntermelés blokkolása megakadályozza a menstruációt és mesterséges menopauzát hoz létre.

A GnRH terápiának vannak mellékhatásai, például hüvelyszárazság és hőhullámok. Kis ösztrogén és progeszteron egyidejű bevétele segíthet korlátozni vagy megelőzni ezeket a tüneteket.

Danazol

A Danazol egy másik gyógyszer, amelyet a menstruáció leállítására és a tünetek csökkentésére használnak. A danazol szedése alatt a betegség tovább haladhat. A Danazolnak lehetnek mellékhatásai, beleértve a pattanásokat és a hirsutizmust (rendellenes szőrnövekedés az arcon és a testen).

Az endometriózis kezelése műtéttel

Konzervatív műtét

A konzervatív műtét azoknak a nőknek szól, akik még teherbe akarnak esni, vagy súlyos fájdalmat tapasztalnak, és akik számára a hormonális kezelések nem működnek. A konzervatív műtét célja az endometrium növekedésének eltávolítása vagy elpusztítása a reproduktív szervek károsítása nélkül.

A laparoszkópiát, a minimálisan invazív műtétet alkalmazzák az endometriózis vizualizálására és diagnosztizálására. Az endometrium szövetének eltávolítására is használják. Egy sebész kis bemetszéseket végez a hasban, hogy műtéti úton eltávolítsa a növekedéseket, vagy megégesse, esetleg elpárologtassa őket. A lézereket manapság általánosságban használják, hogy megsemmisítsék ezt a „helytelen” szövetet.

Méheltávolítás

Ritkán és csak végső megoldásként javasolják az orvosok a teljes méheltávolítást, ha az állapota más endometriózis kezelésekkel nem javul.

A teljes méheltávolítás során egy sebész eltávolítja a méhet és a méhnyakat. Eltávolítják a petefészket is, mivel ezek a szervek ösztrogént termelnek, és az ösztrogén az endometrium szövetének növekedését okozza. Ezenkívül a sebész eltávolítja a látható implantátum elváltozásokat.

A méheltávolítást általában nem tekintik az endometriózis kezelésének vagy gyógyításának. A méheltávolítás után nem lesz képes teherbe esni, ezért kérjen más orvostól is véleményt, mielőtt beleegyezik a műtétbe.

Endometriózis kezelése étkezéssel

Nagyon sok beteg jó eredményeket ért el az állapota javításában az endometriózis diéta követésével, melyről a link alatt olvashat bővebben.