Szteroidok

Mik az anabolikus szteroidok?

Az anabolikus szteroidok a férfi nemi hormon a tesztoszteron szintetikus változata. Ezen vegyületek megfelelő kifejezése az anabolikus androgén szteroidok. Az anabolikus szó az izomépítésre, az androgén szó pedig a megnövekedett férfi nemi tulajdonságokra utal.

Az orvosok szteroidokat írhatnak elő hormonális problémák, például a késleltetett pubertás kezelésére. A szteroidok olyan betegségeket is kezelhetnek, amelyek izomvesztést okoznak, mint például a rák és az AIDS. Egyes sportolók és testépítők azonban visszaélnek ezekkel a gyógyszerekkel annak érdekében, hogy javítsák a teljesítményüket vagy fizikai megjelenésüket.

A szteroidokkal visszaélő emberek többsége 20–30 éveikben járó férfi súlyemelő és testépítő. Az anabolikus szteroidokkal való visszaélés sokkal ritkábban fordul elő nőknél. Az Egyesült Államokban nehéz megmérni a szteroidokkal való visszaélést, mivel sok nemzeti felmérés nem méri azt. A tizenévesek körében azonban a használat általában minimális. A NIDA által finanszírozott, a jövőre vonatkozó tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt években a szteroidokkal való visszaélés az elmúlt években csökkent a 16 és 18 évesek körében, miközben a 20 évesek között erősen növekedett.

Hogyan használják az emberek az anabolikus szteroidokat?

Azok, akik visszaélnek az anabolikus szteroidokkal, általában szájon át veszik be őket, befecskendezik az izmokba, vagy gél, esetleg krém formájában alkalmazzák a bőrre. Ezek az adagok 10–100-szor nagyobbak lehetnek az orvosi problémák kezelésére előírt adagoknál.

A szteroidokkal való visszaélés általános mintái:

kúraszerűen
több adag bevétele egy ideig, egy ideig szüneteltetés, majd ismételten használat
kombinálva
két vagy több különféle szteroid kombinálása és orális és/vagy injektálható típusok keverése
piramis rendszerben
lassan növeli a szteroidok dózisát vagy gyakoriságát, eléri a csúcsot, majd fokozatosan nullára csökken, átfedésben vagy helyettesítve egy másik szteroiddal a tolerancia kialakulásának elkerülése érdekében

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezen gyakorlatok bármelyike ​​csökkentené e gyógyszerek káros egészségügyi következményeit.

Az anabolikus szteroidok használata negatív mentális hatásokhoz vezethet, mint például:

paranoid (szélsőséges, észszerűtlen) féltékenység
extrém ingerlékenység és agresszió (féktelen düh)
téveszmék – hamis hiedelmek vagy ötletek
téves ítélőképesség
depresszió

Milyen egyéb egészségügyi következményei vannak az anabolikus szteroidoknak?

A szellemi hatások mellett a szteroidok használata súlyos pattanásokat okoz. Ez a test duzzanatát is okozza, különösen a kezekben és a lábakban.

Hosszútávú hatások

Az anabolikus szteroidok használata olyan súlyos, még tartós egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például:

vesebetegségek vagy veseelégtelenség
májkárosodás és daganatok
megnövekedett szív, magas vérnyomás és a vér koleszterinszintjének változásai – ezek mindegyike növeli a stroke és a szívroham kockázatát, még fiataloknál is
fokozott vérrögök kialakulásának kockázata

Számos egyéb hatás nemekre és életkorra jellemző:

Férfiaknál:

zsugorodó herék
csökkent spermiumszám
kopaszság
mellek fejlődése
megnövekedett prosztata rák kockázata

Nőkben:

az arcszőr vagy a túlzott testszőr növekedése
csökkent mellméret
férfi mintázatú kopaszság
a menstruációs ciklus megváltozása vagy leállása
megnövekedett csikló
elmélyült hang

Az anabolikus szteroidok okoznak függőséget ?

Anyaghasználati rendellenesség akkor fordul elő, ha az ember továbbra is visszaél a szteroidokkal, annak ellenére, hogy ennek súlyos következményei vannak. Legsúlyosabb formája a függőség. Az emberek továbbra is használhatnak szteroidokat fizikai problémák, a gyógyszerek vásárlásának magas költségei és kapcsolataikra gyakorolt ​​negatív hatásaik ellenére. Ez a viselkedés a szteroidok addiktív potenciálját tükrözi. A kutatások azt is felfedezték, hogy egyes szteroidhasználók más gyógyszerekhez, például opioidokhoz fordulnak, hogy csökkentsék az alvási problémákat és a szteroidok által okozott ingerlékenységet.

A szteroidokkal visszaélő embereknek elmúlnak a tüneteik, amikor abbahagyják a használatot, ideértve:

fáradtság
nyugtalanság
étvágytalanság
alvási problémák
csökkent nemi vágy
szteroid vágy
Az egyik komolyabb elvonási tünet a depresszió, amely időnként öngyilkossági kísérletekhez vezethet.

Hogyan lehet kezelni az embereket anabolikus szteroid függőség miatt?

Néhány ember, aki anabolikus szteroid függőség kezelésére törekszik, hasznosnak találta a viselkedésterápia és a gyógyszerek kombinációját.

A függőség bizonyos eseteiben a betegek gyógyszereket szedtek a megvonás tüneteinek kezelésére. Az orvosok például antidepresszánsokat írtak fel a depresszió kezelésére és a fejfájás, valamint izom- és ízületi fájdalmak kezelésére. Más gyógyszereket is felhasználtak a beteg hormonrendszerének helyreállításához.