Narancs kalória tartalma és jótékony hatásai

Édesburgonya kalória tartalma és jótékony hatásai

Az édesburgonya kalória tartalmának nagy részét a szénhidrát alkotja, melynek 53%-a keményítő. Az édesburgonya glikémiás indexe (GI) 44–66 között helyezkedik el, mely azt mutatja, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint étkezés után. Ez az érték sokkal jobbnak mondható, mint a legtöbb más köret (rizs, tészta) értéke.

Ez a gumós növény, magas rosttartalmú, nagyon laktató és finom. Fogyasztható főzve, sütve, vagy párolva. Az édesburgonya általában narancssárga, de más színekben is megtalálható, például fehér, piros, rózsaszín, ibolya, sárga és lila.

100g édesburgonya kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Rost
Zsír
Kalória
1,5g
17,1g
4,1g
3g
0g
86

Egy adag édesburgonya kalória tartalma nem sok, de mivel csak 1,5 gramm fehérjét tartalmaz, így gyenge fehérjeforrás. Az édesburgonya sporaminokat, egyedi fehérjéket tartalmaz, amelyek teljes fehérjetartalmuk több mint 80%-át teszik ki. Annak ellenére, hogy viszonylag alacsony fehérjetartalmú, számos fejlődő országban fontos forrása ennek a makrotápanyagnak.

Édesburgonya kalória, ásványi anyag és vitamin tartalma

A béta-karotin nevű antioxidánsban gazdag, amely nagyon hatékonyan növeli az A-vitamin szintjét, különösen gyermekeknél. Tehát az édesburgonya kalória tartalma igen alacsony, de emellett fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek közül a jelentősebbek a következők:

  • A-vitamin: 14187IU 473%
  • Béta-karotin: 8509µg
  • B5-vitamin (Pantoténsav): 0.8mg 13.3 %
  • B6-vitamin: 0.209mg 14.9%
  • C-vitamin: 2.4mg 3.0%
  • Kálium: 337mg 16.9%
  • Magnézium: 25mg 6.7%
  • Réz: 0.151mg 15.1%

A édesburgonya jótékony hatásai

Igen sok jótékony hatás érhető el az édesburgonya fogyasztásával, melyek a következők:

Segíti az A-vitamin hiány megelőzésében

Mivel az A-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet helyes működésében, ennek az alapvető tápanyagnak a hiánya számos fejlődő országban komoly közegészségügyi probléma.

Hiánya átmeneti és tartós károsodást okozhat a szemében, sőt vaksághoz is vezethet. Emellett elnyomhatja az immunrendszert és növelheti a halálozást, különösen gyermekek, valamint terhes és szoptató nők körében.

Kiváló forrása a jól felszívódó béta-karotinnak, amelyet a szervezet A-vitaminná tud alakítani. Az édesburgonya sárga vagy narancssárga színének intenzitása közvetlenül összefügg a béta-karotin tartalmával. Kimutatták, hogy a narancs édesburgonya jobban növeli az A-vitamin szintjét a vérben, mint más béta-karotin források, mivel ezek a tápanyagok nagyon jól felszívódnak a szervezetben.

Javítja a vércukorszint szabályozást

A 2-es típusú cukorbetegség fő jellemzői a vércukorszint és az inzulinszekréció egyensúlyhiánya.

Főleg a Caiapo, mely egy fehér héjú és húsú édesburgonya, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek tüneteit. Ez a burgonya fajta nemcsak csökkentheti az éhomi vércukorszintet és az LDL (rossz) koleszterinszintet, hanem növelheti az inzulinérzékenységet.

Csökkenti a sejtek károsodását

A sejtek oxidatív károsodása gyakran összefügg a megnövekedett rák kockázatával, amely akkor következik be, amikor a sejtek ellenőrizetlenül osztódnak. Az antioxidánsokban gazdag étrendek, mint például a karotinoidok, alacsonyabb gyomor-, vese- és emlőrák kockázatával járnak.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az édesburgonya erős antioxidánsai csökkenthetik a rák kockázatát. A lila burgonya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns aktivitással.