dopping a testépítő sportban

Dopping a testépítő sportban

Az anabolikus szteroidok és más teljesítménynövelő szerek szedése elterjedt és mindennapos. Sajnos a dopping a testépítő sportban igencsak elterjedt, de nemcsak a versenyző szintű testépítők körében. Az átlagos, nem versenyző testépítők soha nem érik el azt a szintet, amelyet világsztár példaképeik képviselnek, s mégis nagyon sokan úgy gondolják, hogy a magazinok címlapjain szereplő izmok szinte kizárólag illegális gyógyszerek rendszeres szedésének eredményei.

Dopping a testépítő sportban

Nagy Britanniában folytattak le nemrég egy kutatást azzal a céllal, hogy kiderítsék, melyek a legnépszerűbb doppingszerek, és mi motiválja szedésükre a fogyasztóikat. A kérdőíves és szóbeli megkérdezés 21 edzőteremben történt. Az eredményeket először az International Journal of Sports Medicine című szaklap közölte. A megkérdezettek legtöbbje nem versenyző testépítő volt. Érdekes és eddig elhanyagolt tény, hogy a doppingoló sportolók nagy része más sportágakban versenyez.

Miért doppingolnak a testépítő sportban ?

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy egy nem versenyző testépítő, akinek látszólag semmilyen érdeke nem fűződik a doppingszerek fogyasztásához, miért szed ilyen anyagokat. A válaszadók által megadott indokok valószínűleg megegyeznek a világ összes kokszos testépítőjének motivációjával. A leggyakrabban említett ilyen okok a következők voltak:

  • Nagyobb izomtömeg
  • Könnyebben megy a kemény edzés
  • Megnövekedett erő
  • Jobb teljesítmények
  • Gyorsabb felépülés a sérülésekből

Általában a testépítőket tartják a szteroid szedés bajnokainak, pedig sok más sportág képviselői is gyakran fogyasztják ezeket a szereket. Ami a legszomorúbb, hogy nagyon sokan szedik úgy a szteroidokat, mint egy csodabogyót, amitől jól lehet kinézni.
Ezek az illetők igen nagy téveszme áldozatai. Az anabolikus szteroidok növelik a teljesítményt, de nem elég csak beszedni, vagy belőni őket. A genetikai tényezők, az elkötelezettség, a kitartás, de még a pszchiológiai sajátosságok legalább akkora szerepet játszanak a fejlődésben, mint a doppingszerek.
A felmérésben résztvevők 59%-a válaszolt a kérdésekre. Az 1667 válaszadóból a férfiak 9,1%-a, a nők 2,3%-a szedett már szteroidokat, és 6, illetve 1,4%-uk még mindig fogyaszt ilyen szereket. Ennek a csoportnak 60%-a injekció és tabletta formájában is fogyasztott már szteroidot, 28%-uk csak tablettát szedett, és 12%-uk csak injekció formájában jutott hozzá.

Kik a doppingszerek használói ?

A csoport tagjai a legkülönbözőbb foglalkozási ágakból jöttek: volt köztük kidobóember, diplomata és orvos is A legtöbben (57%), szabadidős testépítőként írták le magukat, akik rendszeresen edzek, de nem indulnak versenyeken. A válaszadók 28%-a aktívan versenyző testépítő volt.

A csoport nagy része (88%) kúraszerűen szedte a szteroidokat, vagyis pár hét szedés után szünetet tartott. Ennek elsősorban egészségügyi okai voltak. A csoportban csak 5 ember szedte folyamatosan a gyógyszereket. A csoport 23%-a számolt be a szteroidok rendszertelen fogyasztásáról.
A megkérdezettek által szedett adagok általában jóval magasabbak voltak, mint szokásos terápiás dózis, különösen a férfiak között. Például a legmagasabb Diánából dózis az orvos által adott adag 34-szerese. volt. Az injekcióban beadható Deca Durabolin legmagasabb adagja 24-szer magasabb volt az általában előírt mennyiségnél.
A férfiak körében a legnépszerűbb doppingszerek a Deca Durabolin injekció és a Diánából tabletta volt. A nők kedvencei az Anavar, a Winstrol-V és a Diánából voltak, ebben a sorrendben. Sokan említették még az emberi korionikus gonadotropint (HCG-amit általában a szteroid kúra után, a természetes tesztoszterontermelés beindításának a hitével használnak), az antiösztrogéneket (például a Nolvanexet), a thyroid gyógyszereket és az emberi növekedési hormont.

A Doppingszerek mellékhatásai

A csoport 15%-a nyilatkozott úgy, hogy nem tapasztalt semmilyen mellékhatást, míg 77%-uk beszámolt néhány mellékhatásról. A férfiak 56%-nak volt tesztikuláris atrópiája (összezsugorodott herék), 52% kapott gynecomastiát (hegyes mellek), 36%-nak megemelkedett a vérnyomása, 56% szenvedett túlzott folyadékvisszatartástól, 26% pedig ínsérülésektől. További 26% rendszeres orrvérzést tapasztalt a szteroid szedése közben, és 16%-nak volt gyakori megfázása. Hat férfinál veseproblémák jelentkeztek, ötnél májbajok. A férfiak 37%-nál jelentkeztek alvászavarok.
A csoport női tagjai sokkal kisebb adagokban szedték a gyógyszereket mit a férfiak, de azért náluk is jelentkeztek mellékhatások. Nyolc nőnél jelentkeztek menstruációs zavarok, további nyolcnál pedig folyadékvisszatartás. Négynek megnőtt a klitorisza, háromnak összement a melle. Két nőnek emelkedett meg a vérnyomása, négynek alvászavarai támadtak. A további panaszok között a szédülés, az ízületi fájdalmak, a szexuális vágy megszűnése, a szer szedése utáni levertség, és a gyakoribb sérülések szerepeltek.

Mindkét nemből 15% tapasztalt maradandó, vagy csak részben visszafordítható tüneteket: pattanásokat, fejfájást, mellnagyobbodást, klitorisz nagyobbodást, mélyebb hangot (nőknél) és a szőrzet sűrűbbé vállasát, illetve hajritkulást.
A csoport fele vallotta be, hogy aggasztják a gyógyszerek okozta mellékhatások. 44% azonnal abbahagyná a szerek szedését, ha a komoly mellékhatásokról (pl.: rák) megbizonyosodnának. Páran (22%) még így is folytatnák a gyógyszerek szedését, míg 35% bizonytalan volt a kérdéssel kapcsolatban.

Következtetés

A felmérésből kiderül: a doppingolást érdemes mérlegelni a mellékhatások fényében. Sok profi sportoló örülne, ha teljesen eltörölnék a doppingot a sportból, de a jelenlegi körülmények között úgy érzik muszáj használniuk a szereket, ha sikeresek akarnak lenni. Bizonyos szempontból ezt meg is lehet érteni, de sportetikailag nem. Ugyanakkor azok, akik csak szabadidejükben, a külsejük érdekében sportolnak, nem hogy teszik helyesen, ha doppingolnak. Szerintünk nem éri meg. Nem árt, ha ti is meggondoljátok.