demencia

Demencia jelei, tünetei és kezelése

A demencia meghatározása

A demencia a kognitív funkció csökkenése. Demenciáról akkor beszélünk, ha a mentális károsodás legalább két agyi funkciót érint.

A demencia befolyásolhatja a memóriát, a gondolkodást, az ítélőképességet, a beszédkészséget és a viselkedést.

A demencia nem betegség. Ennek okai lehetnek különféle betegségek vagy sérülések. A mentális károsodás enyhétől súlyosig terjedhet. Személyiségi változásokat is okozhat.

Néhány demencia progresszív. Ez azt jelenti, hogy idővel rosszabbodnak. Néhány demencia kezelhető vagy akár visszafordítható. Egyes szakértők a demencia kifejezést visszafordíthatatlan mentális romlásra korlátozzák.

Demencia tünetei


– Nem tud megbirkózni a változással. Lehet, hogy nehezen fogadja el az ütemterv vagy a környezet változásait.
– Finom változások a rövid távú memóriában. Úgy emlékezhet a 15 évvel ezelőtti eseményekre, mint ha tegnap történtek volna, de nem emlékszik, mit reggelizett a mai napon.
– Nem jutnak eszébe a megfelelő szavak. A szó felidézése vagy az asszociáció nehezebb lehet.
– Felteheti ugyanazt a kérdést, elvégezheti ugyanazt a feladatot, vagy többször elmondhatja ugyanazt a történetet rövid időn belül.
– Azok a helyek, amelyeket egykor jól ismert, most idegennek tűnhetnek.
– Nem tudja követni, ha egy másik ember például egy történetet mond el.
– A depresszió, a frusztráció és a düh nem ritka a demenciában szenvedőknél.
– Az érdeklődés elvesztése. A demenciában szenvedő embereknél apátia fordulhat elő. Ez magában foglalja az egykor tetszett hobbi vagy tevékenység iránti érdeklődés elvesztését.
– Zavartság. Lehet, hogy nem emlékszik olyanokra, akiket ismer.
– Nehézség a mindennapi feladatok elvégzésében. Nem tudja felidézi, hogyan kell elvégezni a hosszú évek óta napi szinten elvégzett feladatokat.

A memóriaproblémák nem mindig a demencia jelei. Ezek a korai demencia jelei arra utalhatnak, hogy csökken a memória és a szellemi képesség.

A demencia jelei

A legtöbb esetben a demencia jelei progresszívek és idővel súlyosbodnak. A demencia mindenkiben másképp halad előre. Azonban a legtöbb ember a demencia következő szakaszainak tüneteit tapasztalja:

Enyhe kognitív károsodás

Idősebb egyéneknél enyhe kognitív károsodás (MCI) alakulhat ki, de soha nem haladhat demenciává vagy bármilyen más mentális károsodássá. Az MCI-ben szenvedők gyakran felejtést, nehézségeket idéznek fel a szavak felidézésével és rövid távú memóriaproblémákat tapasztalnak.

Enyhe demencia

Ebben a szakaszban az enyhe demenciában szenvedők képesek lehetnek önálló működésre.

Az enyhe demencia jelei és tünetei

– rövid távú memória kiesés
– a személyiség változásai, beleértve a haragot vagy a depressziót
– rosszul elhelyezett dolgok vagy feledékenység
– bonyolult feladatok vagy problémamegoldás nehézségei
– érzelmekkel való küzdelem

Mérsékelt demencia

A demencia ezen szakaszában az érintett embereknek szükségük lehet segítségre egy szeretett személytől vagy gondozótól. Ez azért van, mert a demencia már zavarhatja a napi feladatokat és tevékenységeket.

A mérsékelt demencia tünetei

– rossz ítélőképesség
– fokozódó zavar és frusztráció
– memóriavesztés, amely tovább nyúlik a múltba
– segítségre van szüksége olyan feladatoknál, mint az öltözködés és a fürdés
– jelentős személyiségváltozások

Súlyos demencia

A demencia ezen késői szakaszában az állapot mentális és fizikai tünetei tovább csökkennek.

A súlyos demencia tünetei

– képtelenség fenntartani a testi funkciókat, beleértve a járást, végül a nyelést és a hólyag kontrollálását is
– képtelen kommunikálni
– teljes munkaidős segítséget igényel
– a fertőzések fokozott kockázata

A demenciában szenvedők különböző ütemben haladnak a demencia szakaszaiban. A demencia stádiumainak megértése segíthet a jövőre való felkészülésben.

A demencia okai

A demenciának számos oka van. Általában az idegsejtek (agysejtek) degenerációjából vagy más testrendszerek zavaraiból származik, amelyek befolyásolják az idegsejtek működését.

Számos állapot okozhat demenciát, beleértve az agy betegségeit is. A leggyakoribb ilyen ok az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia.

A neurodegeneratív azt jelenti, hogy az idegsejtek fokozatosan megszűnnek vagy nem megfelelő módon működnek, és végül meghalnak. Ez befolyásolja az idegsejtek közötti kapcsolatokat. Ez a szétkapcsolás számos diszfunkcióhoz vezethet.

A demencia néhány leggyakoribb oka

– Neurodegeneratív betegségek
– Alzheimer kór
– Parkinson-kór demenciával
– vaszkuláris demencia
– gyógyszeres mellékhatások
– krónikus alkoholizmus
– bizonyos daganatok vagy agyi fertőzések

Egy másik ok a frontotemporális lebeny degeneráció, amely egy átfogó kifejezés olyan állapotokra, amelyek károsítják az agy frontális és temporális lebenyét.

A demenciát más körülmények is okozhatják

– strukturális agyi rendellenességek, például normál nyomású hydrocephalus és subduralis haematoma
– anyagcserezavarok, például hypothyreosis , B-12-vitamin hiány , valamint vese- és májbetegségek
– méreganyagok, például ólom

Ezen demenciák némelyike ​​visszafordítható lehet. A demencia ezen kezelhető okai megfordíthatják a tüneteket, ha elég korán tettenérik őket. Ez egyike annak a sok oknak, amiért fontos, hogy keresse fel orvosát, mielött még a tünetek kialakulnak.

A demencia típusai

A demencia legtöbb esetben egy adott betegség tünete. A különböző betegségek különböző típusú demenciát okoznak. A demencia leggyakoribb típusai a következők:

– Alzheimer-kór. A demencia leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór a demencia esetek 60-80 százalékát teszi ki.
– Érbetegség .Ezt a fajta demenciát az agy vérkeringésének csökkenése okozza. Ennek oka lehet az agyba vért tápláló artériák plakk-felhalmozódása vagy agyvérzés.
– Lewy test demencia. Az idegsejtekben található fehérjebetétek megakadályozzák, hogy az agy kémiai jeleket küldjön. Ez elveszett üzeneteket, késleltetett reakciókat és memóriavesztést eredményez.
– Parkinson-kór. Előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő egyéneknél demencia alakulhat ki. Az ilyen típusú demencia tünetei között szerepelnek az érveléssel és megítéléssel kapcsolatos problémák, valamint a fokozott ingerlékenység, paranoia és depresszió.
– Frontotemporális demencia. A demencia több típusa tartozik ebbe a kategóriába. Mindkettőt érinti az agy elülső és oldalsó részének változásai. A tünetek között szerepel a nyelv és a viselkedés nehézsége, valamint a gátlások elvesztése.

Más típusú demencia is létezik. Azonban kevésbé gyakoriak. Valójában egy típusú demencia csak 1 millió embernél fordul elő.

Demencia tesztelése

Egyetlen teszt sem igazolja a demencia diagnózisát. Ehelyett az egészségügyi szolgáltató tesztek és vizsgálatok sorozatát fogja használni, melyek tartalmazzák:

– alapos kórtörténet
– gondos fizikai vizsga
– laboratóriumi vizsgálatok, beleértve a vérvizsgálatokat
– a tünetek áttekintése, beleértve a memória, a viselkedés és az agy működésének változását
– családtörténet

Az orvosok nagy fokú bizonyossággal megállapíthatják, hogy Ön vagy egy személy a demencia tüneteit tapasztalja-e. Előfordulhat azonban, hogy nem tudják meghatározni a demencia pontos típusát. Sok esetben a demencia típusok tünetei átfedik egymást. Ez megnehezíti a két típus megkülönböztetését.

Egyes egészségügyi szolgáltatók a típus meghatározása nélkül diagnosztizálják a demenciát. Ebben az esetben érdemes felkeresnie egy orvost, aki a demencia diagnosztizálására és kezelésére szakosodott. Ezeket az orvosokat neurológusoknak hívják.

Demencia kezelés

Két elsődleges kezelést alkalmaznak a demencia tüneteinek enyhítésére: gyógyszerek és nem gyógyszeres terápiák. Nem minden gyógyszer engedélyezett minden típusú demenciára, és egyetlen kezelés sem gyógyír.

A demencia gyógyszerei

Kétféle gyógyszert alkalmaznak az Alzheimer-kór tüneteinek kezelésére:

Kolinészteráz inhibitorok. Ezek a gyógyszerek növelik az acetilkolin nevű vegyszert. Ez a vegyszer elősegítheti az emlékek kialakulását és javíthatja az ítélőképességet. Ez késleltetheti az Alzheimer-kór súlyosbodó tüneteit is.

Memantin. Ezt a gyógyszert a kognitív és viselkedési tünetek megjelenésének késleltetésére használják mérsékelt vagy súlyos Alzheimer-kórban szenvedő embereknél. Lehet, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők hosszabb ideig fenntarthatják a normális mentális funkciókat.

Ez a két gyógyszer együtt is felírható. Mellékhatások jelentkezhetnek, ezért tudjon meg többet ezeknek a gyógyszereknek a lehetséges szövődményeiről.

Nem gyógyszeres terápiák

Ezek a terápiák segíthetnek a demencia tüneteinek csökkentésében és enyhíthetik a betegségek néhány kezelhető szövődményét. A demencia gyakori nem gyógyszeres kezelései a következők:

– Környezetének módosítása. A rendetlenség, a zaj és a túlzott ingerlés csökkentheti a fókuszt.
– Általános feladatok módosítása. Dolgozhat együtt egy terapeutával vagy más egészségügyi szolgáltatóval a mindennapi feladatok, például a zuhanyozás vagy az ápolás, kezelhető feladatokra bontásában.
– Foglalkozásterápia. Ezek a speciális egészségügyi szolgáltatók segíthetnek abban, hogy megtanulják biztonságosabbá tenni olyan feladatokat, mint a séta, a főzés és a vezetés.

A demencia megelőzése

Évtizedekig orvosok és kutatók úgy vélték, hogy a demenciát nem lehet megakadályozni vagy gyógyítani. Új kutatások szerint azonban nem biztos, hogy ez a helyzet. Egy 2017-es áttekintés szerint a demenciás esetek több mint egyharmada életmódbeli tényezők következménye lehet. A kutatók konkrétan kilenc kockázati tényezőt azonosítottak, amelyek növelhetik az ember esélyeit a demencia kialakulására.

A demencia kockázatai

– az oktatás hiánya
– középkorú hipertónia
– középkorú elhízás
– halláskárosodás
– cukorbetegség
– fizikai inaktivitás
– dohányzás
– társadalmi elkülönülés

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a kockázati tényezőknek a kezeléssel vagy beavatkozással történő célzása késleltetheti vagy esetleg megelőzheti a demencia egyes eseteit. A demencia-esetek várhatóan 2050-re majdnem megháromszorozódnak, de ma már lépéseket tehet a demencia megjelenésének késleltetése érdekében.

A demenciában szenvedők várható élettartama

A demenciában élő személyek a diagnózisuk megállapítását követően évekig élhetnek és élnek is. Úgy tűnhet, hogy a demencia nem halálos betegség. A késői stádiumú demenciát azonban terminálisnak tekintik.
Az orvosoknak és az egészségügyi szolgáltatóknak nehéz megjósolniuk a demenciában szenvedők várható élettartamát. Hasonlóképpen, azok a tényezők, amelyek befolyásolják a várható élettartamot, különböző hatással lehetnek az egyes emberek életének hosszára.

Mennyire gyakori a demencia?

Mintegy 10 százaléka az emberek 65 éves és 74 év és a 85 évnél idősebbek egynegyede valamilyen demenciában szenved.

Egyre több bizonyíték van arra is, hogy az életmódbeli tényezők hatékonyan csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát.
Ilyen tényezők lehetnek a rendszeres testmozgás és a társadalmi kapcsolatok fenntartása.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük