A csirkemáj kalória tartalma nagyon alacsony, makrótápanyag tekintetében a fehérje van jelen benne a legnagyobb mértékben.
Nem sok étel érdemelheti ki a szuperétel címet, azonban a csirkemáj biztosan ezek közé tartozik. Egykor népszerű és becses táplálékforrás volt az emberek számára, de sajnos jelen korunkban mellőzött élelmiszer lett belőle.
Ez sajnálatos, mert a csirkemáj fehérjében gazdag, alacsony kalóriatartalmú, továbbá tele van alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
100g csirkemáj kalória és tápanyag összetétele
Az egyik tápanyagban leggazdagabb élelmiszer a csirkemáj kalória tartalom szempontjából. Valójában a gyakrabban fogyasztott színhúsok táplálkozási szempontból szegényesek hozzá képest.
10dkg hátszín steak vagy bárányszelet több mint 200 kalóriát foglal magába, míg ugyanennyi csirkemáj, alig 120-at. Eközben minden egyes vitaminból és ásványi anyagból sokkal többet tartalmaz, mint akár egy bélszín steak vagy bárányszelet.
Csökkentett a kalóriabevitel esetében, a szervezet gyakran kimarad a létfontosságú táplálkozásból. Ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket válasszunk.
Nagyon sok élelmiszer tartalmaz kiváló minőségű fehérjét vagy vitaminokat, azonban egyetlen táplálék sem rendelkezik olyan sokféle tápanyaggal, mint a csirkemáj.
A csirkemáj ásványi anyag és vitamin tartalma
A legtöbb belsőséghez hasonlóan a csirkemáj is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek nagy része teljesen kielégíti a felnőtt szervezet napi szükségletét.
Valójában a csirkemáj több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:
- A-vitamin: 11078IU 369% – fontos a normál látáshoz, az immunrendszer működéséhez és a szaporodáshoz. Segíti az olyan szervek megfelelő működését is, mint a szív és a vesék.
- B-2 vitamin: 1,778mgg 127% – a riboflavin fontos a sejtek fejlődéséhez és működéséhez. Ezenkívül segít energiává alakítani az ételt.
- B-12 vitamin: 16,58µg 663% – segíti a vörösvértestek és a DNS képződését, továbbá részt vesz az egészséges agyműködésben is.
- B-9 vitamin: 588µg 294% – a folsav esszenciális tápanyag, amely szerepet játszik a sejtnövekedésben és a DNS képződésében.
- Réz 0,492mg 49,2% – kulcsként működik számos enzim aktiválásához, amelyek aztán segítenek szabályozni az energiatermelést, a vasanyagcserét és az agyműködést.
- Vas: 8,99mg 64,2% – vagy a menstruációs korban lévő nők 35%-a. A vas egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben. A májban lévő vas hem vas, a szervezet által legkönnyebben felszívódó.
A csirkemáj előnyös tulajdonságai
A máj az emberek és állatok létfontosságú szerve. Általában ez a legnagyobb belső szerv, és számos fontos funkciója van, többek között:
- az emésztett élelmiszer feldolgozása a bélből;
- glükóz, vas, vitaminok és más alapvető tápanyagok tárolása;
- a gyógyszerek és toxinok kiszűrése és eltávolítása a vérből.
A máj, más szervhúsokkal együtt, régen nagyon népszerű étel volt. A színhúsokat azonban manapság inkább előnyben részesítik a szervhúsokkal szemben. Függetlenül attól, hogy népszerűsége csökkent, tápanyagok tekintetében a máj az egyik leggazdagabb élelmiszer a bolygón.
Az emberek gyakran a gyümölcsökben és zöldségekben keresik a vitaminokat és ásványi anyagokat, de a máj tápanyagtartalmát tekintve messze felülmúlja őket. Egy kis mennyiségű máj jóval több mint 100%-át biztosítja számos alapvető tápanyag napi szükségletének. Előny még, hogy a csirkemáj kalória tartalma is alacsony, továbbá kiváló minőségű fehérjében gazdag.
A csirkemáj kiváló minőségű fehérjét biztosít
A fehérje az élet létfontosságú alkotóeleme, és szinte minden testrészben fellelhető. Szükség van rá a sejtek előállításához és javításához, valamint az élelmiszer energiává alakításához.
A csirkemáj közel 17%-a fehérjékből áll, ráadásul nagyon jó minőségű fehérje, mivel minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék alapvető építőkövei. Némely aminosavakat elő tud állítani a szervezet, de az esszenciális aminosavaknak muszáj élelmiszerekből állniuk.
A magas fehérjebevitelről kimutatták, hogy segít a fogyásban, mivel csökkenti az éhséget és az étvágyat. Ezenkívül a fehérjékről kiderült, hogy jobban csillapítják az éhséget, mint a zsír vagy a szénhidrát. Továbbá a magas fehérjebevitel felgyorsíthatja az anyagcserét, vagy a szervezete működéséhez felhasznált kalóriák számát. A magasabb anyagcsere azt jelenti, hogy több kalóriát használ fel a szervezet, ami hasznos lehet a fogyásban, különösen, ha csökkentett kalóriabevitellel párosul. Végül, a magas fehérjebevitel segíthet az izomépítésben és csökkentheti az izomveszteséget a fogyás közben.
A csirkemáj kalória tartalma alacsonyabb, mint a legtöbb húsnak
Kalóriára vetítve a csirkemáj az egyik legtápanyagban gazdagabb élelmiszer. Valójában a gyakrabban fogyasztott húsok táplálkozási szempontból szegényesek hozzá képest.
Főleg fogyásnál, ha csökkentjük a kalóriabevitelt, gyakran kimaradunk a létfontosságú táplálkozásból. Ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket válasszunk.
Nagyon sok élelmiszer kiváló minőségű fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrása, viszont egyetlen élelmiszerben sincs olyan sokféle vagy mennyiségű tápanyag, mint a csirkemájban.
Gyakori aggodalmak a májevéssel kapcsolatban
Sokan aggódnak a májevés miatt, és kíváncsiak, hogy az egészséges-e. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy a koleszterintartalma okoz-e problémát. Míg a máj magas koleszterinszinttel rendelkezik, ez a legtöbb ember számára nem jelent problémát.
Az emberek azt hitték, hogy az élelmiszerekben lévő koleszterin szívbetegséget okoz. Azonban az újabb kutatások kimutatták, hogy ez nem igaz az emberek többségére. A legtöbb szívbetegséggel összefüggő koleszterin magától termelődik a szervezetben, és ha magas koleszterintartalmú ételeket fogyasztunk, a testünk kevesebbet termel, hogy fenntartsa az egyensúlyt.
Úgy tűnik azonban, hogy a lakosság körülbelül egynegyede érzékenyebb az élelmiszerekben lévő koleszterinre. Ezeknél az embereknél a koleszterinben gazdag ételek fogyasztása növelheti a vér koleszterinszintjét.
Egy másik gyakori aggodalom a máj fogyasztásával kapcsolatban, hogy méreganyagokat tartalmaz. A máj azonban nem tárolja a méreganyagokat. Inkább az a feladata, hogy feldolgozza a méreganyagokat és biztonságossá tegye őket, vagy olyanná alakítsa át, ami biztonságosan eltávolítható a szervezetből. A májban lévő toxinok nem jelentenek problémát, és ezért nem szabad kerülni a fogyasztását.