Csirkemáj kalória tartalma és előnyös tulajdonságai

Csirkemáj kalória tartalma és jótékony hatásai

A csirkemáj kalória tartalma nagyon alacsony, makrótápanyag tekintetében a fehérje van jelen benne a legnagyobb mértékben.

Nem sok étel érdemelheti ki a szuperétel címet, azonban a csirkemáj biztosan ezek közé tartozik. Egykor népszerű és becses táplálékforrás volt az emberek számára, de sajnos jelen korunkban mellőzött élelmiszer lett belőle.

Ez sajnálatos, mert a csirkemáj fehérjében gazdag, alacsony kalóriatartalmú, továbbá tele van alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

100g csirkemáj kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
16,9g
0,7g
0g
4,8g
0g
119

Az egyik tápanyagban leggazdagabb élelmiszer a csirkemáj kalória tartalom szempontjából. Valójában a gyakrabban fogyasztott színhúsok táplálkozási szempontból szegényesek hozzá képest.

10dkg hátszín steak vagy bárányszelet több mint 200 kalóriát foglal magába, míg ugyanennyi csirkemáj, alig 120-at. Eközben minden egyes vitaminból és ásványi anyagból sokkal többet tartalmaz, mint akár egy bélszín steak vagy bárányszelet.

Csökkentett a kalóriabevitel esetében, a szervezet gyakran kimarad a létfontosságú táplálkozásból. Ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket válasszunk.

Nagyon sok élelmiszer tartalmaz kiváló minőségű fehérjét vagy vitaminokat, azonban egyetlen táplálék sem rendelkezik olyan sokféle tápanyaggal, mint a csirkemáj.

A csirkemáj ásványi anyag és vitamin tartalma

A legtöbb belsőséghez hasonlóan a csirkemáj is számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek nagy része teljesen kielégíti a felnőtt szervezet napi szükségletét.

Valójában a csirkemáj több számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • A-vitamin: 11078IU 369% – fontos a normál látáshoz, az immunrendszer működéséhez és a szaporodáshoz. Segíti az olyan szervek megfelelő működését is, mint a szív és a vesék.
  • B-2 vitamin: 1,778mgg 127% – a riboflavin fontos a sejtek fejlődéséhez és működéséhez. Ezenkívül segít energiává alakítani az ételt.
  • B-12 vitamin: 16,58µg 663% – segíti a vörösvértestek és a DNS képződését, továbbá részt vesz az egészséges agyműködésben is.
  • B-9 vitamin: 588µg 294% – a folsav esszenciális tápanyag, amely szerepet játszik a sejtnövekedésben és a DNS képződésében.
  • Réz 0,492mg 49,2% – kulcsként működik számos enzim aktiválásához, amelyek aztán segítenek szabályozni az energiatermelést, a vasanyagcserét és az agyműködést.
  • Vas: 8,99mg 64,2% – vagy a menstruációs korban lévő nők 35%-a. A vas egy másik nélkülözhetetlen tápanyag, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben. A májban lévő vas hem vas, a szervezet által legkönnyebben felszívódó.

A csirkemáj előnyös tulajdonságai

A máj az emberek és állatok létfontosságú szerve. Általában ez a legnagyobb belső szerv, és számos fontos funkciója van, többek között:

  • az emésztett élelmiszer feldolgozása a bélből;
  • glükóz, vas, vitaminok és más alapvető tápanyagok tárolása;
  • a gyógyszerek és toxinok kiszűrése és eltávolítása a vérből.

A máj, más szervhúsokkal együtt, régen nagyon népszerű étel volt. A színhúsokat azonban manapság inkább előnyben részesítik a szervhúsokkal szemben. Függetlenül attól, hogy népszerűsége csökkent, tápanyagok tekintetében a máj az egyik leggazdagabb élelmiszer a bolygón.

Az emberek gyakran a gyümölcsökben és zöldségekben keresik a vitaminokat és ásványi anyagokat, de a máj tápanyagtartalmát tekintve messze felülmúlja őket. Egy kis mennyiségű máj jóval több mint 100%-át biztosítja számos alapvető tápanyag napi szükségletének. Előny még, hogy a csirkemáj kalória tartalma is alacsony, továbbá kiváló minőségű fehérjében gazdag.

A csirkemáj kiváló minőségű fehérjét biztosít

A fehérje az élet létfontosságú alkotóeleme, és szinte minden testrészben fellelhető. Szükség van rá a sejtek előállításához és javításához, valamint az élelmiszer energiává alakításához.

A csirkemáj közel 17%-a fehérjékből áll, ráadásul nagyon jó minőségű fehérje, mivel minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék alapvető építőkövei. Némely aminosavakat elő tud állítani a szervezet, de az esszenciális aminosavaknak muszáj élelmiszerekből állniuk.

A magas fehérjebevitelről kimutatták, hogy segít a fogyásban, mivel csökkenti az éhséget és az étvágyat. Ezenkívül a fehérjékről kiderült, hogy jobban csillapítják az éhséget, mint a zsír vagy a szénhidrát. Továbbá a magas fehérjebevitel felgyorsíthatja az anyagcserét, vagy a szervezete működéséhez felhasznált kalóriák számát. A magasabb anyagcsere azt jelenti, hogy több kalóriát használ fel a szervezet, ami hasznos lehet a fogyásban, különösen, ha csökkentett kalóriabevitellel párosul. Végül, a magas fehérjebevitel segíthet az izomépítésben és csökkentheti az izomveszteséget a fogyás közben.

A csirkemáj kalória tartalma alacsonyabb, mint a legtöbb húsnak

Kalóriára vetítve a csirkemáj az egyik legtápanyagban gazdagabb élelmiszer. Valójában a gyakrabban fogyasztott húsok táplálkozási szempontból szegényesek hozzá képest.

Főleg fogyásnál, ha csökkentjük a kalóriabevitelt, gyakran kimaradunk a létfontosságú táplálkozásból. Ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket válasszunk.

Nagyon sok élelmiszer kiváló minőségű fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrása, viszont egyetlen élelmiszerben sincs olyan sokféle vagy mennyiségű tápanyag, mint a csirkemájban.

Gyakori aggodalmak a májevéssel kapcsolatban

Sokan aggódnak a májevés miatt, és kíváncsiak, hogy az egészséges-e. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy a koleszterintartalma okoz-e problémát. Míg a máj magas koleszterinszinttel rendelkezik, ez a legtöbb ember számára nem jelent problémát.

Az emberek azt hitték, hogy az élelmiszerekben lévő koleszterin szívbetegséget okoz. Azonban az újabb kutatások kimutatták, hogy ez nem igaz az emberek többségére. A legtöbb szívbetegséggel összefüggő koleszterin magától termelődik a szervezetben, és ha magas koleszterintartalmú ételeket fogyasztunk, a testünk kevesebbet termel, hogy fenntartsa az egyensúlyt.

Úgy tűnik azonban, hogy a lakosság körülbelül egynegyede érzékenyebb az élelmiszerekben lévő koleszterinre. Ezeknél az embereknél a koleszterinben gazdag ételek fogyasztása növelheti a vér koleszterinszintjét.

Egy másik gyakori aggodalom a máj fogyasztásával kapcsolatban, hogy méreganyagokat tartalmaz. A máj azonban nem tárolja a méreganyagokat. Inkább az a feladata, hogy feldolgozza a méreganyagokat és biztonságossá tegye őket, vagy olyanná alakítsa át, ami biztonságosan eltávolítható a szervezetből. A májban lévő toxinok nem jelentenek problémát, és ezért nem szabad kerülni a fogyasztását.