Conor McGregor UFC harcos

Conor McGregor UFC bajnok – MMA harcos

Név: Conor McGregor
Született: Dublin, Írország, 1988. július 14.
Magassága: 175cm
Versenysúlya: 77kg

Conor McGregor egy ír származású kevert harcművész (MMA harcos), az Ultimate Fighting Championsip (UFC) pehelysúlyú és könnyűsúlyú harcosa. Pehelysúlyú címét 2015. december 12-én szerezte meg Jose Aldo ellen, rekord idejű 13 másodperces első menetes KO-val. Könnyűsúlyú bajnoki címét Eddie Alvarez ellen szerezte meg 2016. november 13-án, második menetes TKO-val. Korábban az angol Cage Warriors szervezet pehely- és könnyűsúlyú bajnoka volt.

Conor McGregor fiatalkora

Conor McGregor a dublini Crumlinban született, Tony és Margaret McGregor gyermekeként. Két nővére van, Erin és Aoife.

Amikor Conor 12 éves volt, a “Crumlin Boxing Club”-nál kezdte meg bokszedzését Phil Sutcliffe edző vezetésével. Ebben az időszakban a futball iránti szenvedélye is kialakult, és egy helyi klubban játszott.

Alapfokú és középfokú végzettséget a Gaelcholáiste szakon végezte. Ugyanabban az időben nagyon rajongott a futball iránt, és Tallaghtban egyesületében játszott. Ezután átigazolt a „Lourdes Celtic Football Club” csapatába.

18 éves korában családja a dublini Lucanba költözött, ahol ír nyelvű iskolába járt. Itt ismerkedett meg a leendő UFC harcos Tom Egan-nel, és MMA edzésbe kezdtek.

MMA karrierje

Conor McGregor első profi MMA mérkőzését 19 évesen, 2008. március 8-án a Cage of Truth keretein belül vívta, ellenfele Gary Morris volt, akit a második menetben TKO-val legyőzött.
Az első harc után három évre elkezdte 14 meccsen át tartó veretlenségi sorozatát, mely 2016. március 15-ig tartott, amikor is középsúlyra váltott és vereséget szenvedett Nate Diaz ellen. Ez alatt az időszak alatt McGregor az egyik leggyorsabb kiütést produkálta az MMA történetében, mindössze 4 másodperc alatt fejezte be a meccset az Immortal Fighting Championship ír, rendezvényén.2012-ben McGregor elnyerte a Cage Warriors Fighting Championship pehely- és könnyűsúlyú övét, így ő lett az első profi ír MMA harcos aki két súlycsoportban is bajnok lett. Veretlenségi sorozata miatt, felfigyelt rá az európai MMA világa és később a legnagyobb MMA szervezete az UFC is.

UFC karrierje

Marcus Brimage

2013 februárjában a UFC bejelentette, hogy többmérkőzéses szerződést írt alá Conor McGregor-ral. Ezzel McGregor lett az UFC második ír származású MMA harcosa. 2013. április 6-án, mutatkozott be Marcus Brimage ellen. Első meccse sikerrel zárult, ellenfelét az első menet kezdete után alig egy perccel TKO-val győzte le. Ezzel elnyerve a rendezvény egyik különdíját: az éjszaka kiütése címet.

Max Holloway

2013. augusztus 17-én, a UFC Fight Night 26 rendezvényén Max Holloway ellen lépet ketrecbe. A mérkőzést egyhangú pontozással McGregor nyerte. Holloway elleni mérkőzése után kiderült, hogy McGregor-nak keresztszalag-szakadása volt a meccs alatt. Műtéti beavatkozásra volt szükség.

Diego Brandão

Következő mérkőzése 2014. július 19-én az UFC Fight Night 46-on Cole Miller ellen lett volna.[15] Azonban, Miller hüvelykujj sérülésre hivatkozva[16] lemondta a meccset, helyette Diego Brandão lett az ellenfele. McGregor ezt a mérkőzését első menetes TKO-val nyerte. Ezzel a győzelemmel megnyerte első “Az éjszaka teljesítménye” díjat.

Dustin Poirier

McGregor következő ellenfele Dustin Poirier lett, 2014. szeptember 27-én az UFC 178 rendezvényen. A vitatkozással és ellenségeskedéssel teli felvezetés után, McGregor első menetes TKO-val nyerte a mérkőzést, így az első ember lett aki KO/TKO-val győzte le Poirier-t. Ezzel sorozatban megszerezve második “Az éjszaka teljesítménye” bónusz díját.

Dennis Siver

2015. január 18-án a UFC Fight Night 59 rendezvényen McGregor ellenfele Dennis Siver volt. McGregor végig dominálta a meccset és az egyoldalú mérkőzés második menetében TKO-val nyert. Így elnyerve sorozatban a harmadik “Az éjszaka teljesítménye” bónusz díjat. A mérkőzést követően McGregor kiugrott a ketrecből és hergelni kezde az UFC akkor aktuális pehelysúlyú bajnokát José Aldo-t, akivel nem sokkal később össze is jött a címmeccs.

Chad Mendes

McGregor Aldoval verekedett volna, aki bordatörést szenvedett és így Chad Mendes ugrott be helyett az ideiglenes pehelysúlyú bajnokságra. Az esemény hivatalos látogatottsága, 16 019 volt, ami megdöntötte Nevadában a rekordot, míg a 7 200 000 dolláros bevétel megdöntötte az addigi MMA esemény rekordját az Egyesült Államokban. McGregor TKO-val nyerte meg a harcot a második menetben, é ezzel megnyerte az UFC ideiglenes pehelysúlyú bajnokságát.

José Aldo

A nagy eseményre, hogy McGregor Aldóval találkozik az UFC pehelysúlyú bajnokságán, 2015 december 12-én került sor. A mérlegeléskor McGregor és Aldo egyaránt elérte a 145 font súlyhatárt. McGregor az első menetben 13 másodperc alatt nyerte meg a küzdelmet, és megszerezte az “Éjszaka teljesítménye” bónuszt és egyesítette az UFC pehelysúlyú bajnoki címét.

Nate Diaz

Miután határozottan elverte Aldo-t, McGregor a könnyűsúlyú kategóriára váltott, és megpróbált az UFC első kettőssúlyú bajnoka lenni. McGregor könnyű küzdelemnek vette a Diaz elleni csatát.
2016 március 5-én a Diaz a küzdelem második menetében földre vitte McGregort és egy fojtással befejetze a harcot, amivel Conor McGregor elvesztette veretlenségi sorozatát.

Nate Diaz visszavágó

A visszavágót 2016 augusztus 20-án rendezték az UFC 202-nél Las Vegasban, ahol McGregor egyhangú pontozással nyerte meg a visszavágót. A viadal ismét elnyerte az “Éjszaka harca” címet. Az esemény megdöntötte az UFC 100 által korábban rekordként elért rekordot, amely az UFC történetének legmagasabb eladási díja volt, 1 650 000 dollár.

Eddie Alvarez

Szeptember 27-én hivatalosan is bejelentették, hogy McGregor következő mérkőzése Eddie Alvarez ellen lesz, UFC könnyűsúlyban november 12-én, az UFC 205-nél. McGregor a második menetben TKO-val legyőzte Alvarezt, és így megnyerte az UFC könnyűsúlyú bajnokságát, és ő lett az első UFC harcos, aki egyszerre két különböző súlycsoportban rendelkezik bajnoki címmel.

Khabib Nurmagomedov

Az UFC 223 április 7-i lezárása után McGregort inaktivitás miatt megfosztották a könnyűsúlyú bajnoki címétől.

2018 Augusztus 3-án bejelentették, hogy McGregor visszatér az UFC 229-be, és kihívja Khabib Nurmagomedovot az UFC könnyűsúlyú bajnokát október 6-án. McGregor a negyedik menetben foltás miatt elvesztette a harcot.

Donald Cerrone

Több mint egy év kihagyás után, McGregor egy könnyűsúlyú küzdelemben állt szembe Donald Cerroneval 2020. január 18-án az UFC 246-nál. Az első menetben 40 másodperc alatt technikai kiütéssel nyert. Ez a győzelem elnyerte az Éjszaka előadása díjat. A győzelem miatt McGregor volt az első UFC-harcos, aki a pehelysúlyban, a könnyűsúlyban és a középsúlyban bajnok lett.

Visszavonulás

2020. június 6-án McGregor a közösségi médiában bejelentette, hogy visszavonul a harcoktól.

Dustin Poirier visszavágó

A visszavonulásról szóló bejelentés ellenére McGregor hivatalosan aláírta, hogy Dustin Poirier-vel fog harca szállni a 2014-es UFC 257-es találkozó visszavágóján, 2021. január 24-én.

A második menet elején Poirier hatalmas energiákat mozgósított. A sokszoros lábrugás miatt megsérült McGregor lába. Az ír folytatta az első menetben megkezdett stratégiáját, ütésekkel sorozta ellenfelét. A sérült lába azonban jelentősen hátráltatta McGregort, aki a ketrecnek is támaszkodott, majd a menet felénél Poirier jobbkezese leterítette McGregort.

Conor McGregor díjai és rekordjai

UFC

– UFC pehelysúlyú, igeiglenes pehelysúlyú és könnyűsúlyú bajnoka
– Knockout of the Night (egyszeres)
– Performance of the Night (négyszeres)

Cage Warriors Fighting Championship

– CWFC pehelysúlyú és könnyűsúlyú bajnoka

World MMA Award díja

– 2015 The Charles ‘Mask’ Lewis Fighter of the Year (Az év harcosa)
– 2014-2015 International Fighter of the Year (Az év nemzetközi harcosa)

Sherdog / Combat Press

2014 Breakthrough Fighter of the Year (Az év feltörekvő harcosa)

MMA Insider

– 2013 Best UFC Newcomer (Legjobb UFC újonc)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük