Bárdosi Sándor birkózó és MMA harcos

Bárdosi Sándor birkózó és MMA harcos

Név: Bárdosi Sándor
Született: Budapest, 1977. április 29.
Magassága: 173cm
Sportág: birkózás, szumó, MMA

Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok és hétszeres magyar bajnok birkózó. Jelenleg saját akadémiáján birkózóedzőként tevékenykedik.

Bárdosi Sándor sport karrierje

Bárdosi Sándor pályafutása során több sportot is kipróbált, melyekben általában maradandó sikereket ért el.

Birkózás

A Budapesti Honvédban kezdte a birkózást, majd később a BVSC-ben folytatta. Első nagyobb sikere az 1993-as serdülő vb-n elért bronzérem volt a 70 kg-os súlycsoportban. Ugyanebben az évben a felnőtt csapatbajnokságon pedig ezüstérmet szerzett.

1995-ben, az ifjúsági Európa-bajnokságon kötöttfogásban aranyat-, szabadfogásban pedig ezüstérmet nyert, csapatban pedig harmadik helyen zárta a versenyt.

A 1996-os felnőtt országos bajnokságon negyedik-, csapatban bronzérmes volt.

A következő évben 85-kg-ban bronzérmes lett az ob-n, a junior világbajnokságon pedig aranyérmet nyert.

1998-ban ismét ob bronzérmes volt, de a következő esztendőben sikerült megszereznie egyéniben és csapatban is az első magyar bajnoki címét. A 2000-es év elején egy nemzetközi selejtezőn kivívta az olimpiai indulás lehetőségét, majd júniusban 85kg-ban nyert magyar bajnokságot.

Az olimpián a venezuelai Bartolozzi elleni győzelmével jutott be az elődöntőbe, ahol legyőzte a norvég Aanest. A döntőben Bárdosi Sándor ellenfele a világklasszis Yerlikaya volt, aki ellen bírói döntéssel szenvedett vereséget, így ezüstérmet nyert az olimpián.

Az olimpián

2001 és 2002-ben országos bajnok lett 85 kg-ban, nemzetközi szinten nem sikerült eredményt elérnie. 2004-ben ismét elnyerte a magyar bajnoki címet, az Európa bajnokságon pedig harmadik helyezést szerzett.

A Budapesten rendezett 2005-ös világbajnokságon a dobogó legalsó fokára állhatott, mely után már nem szerzett több érmet birkózásban.

Szumó

Miután abbahagyta a birkózást, a szumóban próbálta ki magát, nem kis sikerrel. A 2005-ben Visegrádon tartott Európa-bajnokságon-, majd az OB-n is aranyérmes lett 85 kg-ban. Sajnálatos módon a világbajnokságon egy győztes meccs közben lesérült és így visszalépett.

Felgyógyulása után győzött a 2007-es budapesti EB-n, majd a thaiföldi világbajnokságon. 2009 nyarán a nem olimpiai sportok világjátékán is a dobogó legfelső fokára állhatott, de a doppingtesztje pozitív lett, és megfosztották az aranyéremtől, továbbá két évre eltiltották.

MMA

A ketrecharcba 2008 februárjában kóstolt bele a Hungarian Top Team egyesület színeiben. Az első meccsét gyorsan megnyerte, majd augusztusban a brazil Jiu-Jitsu bajnok Dietz Gusztávval hozta össze a sors, akitől az első menetben lábfeszítéses vereséget szenvedett.

2009 januárjában Frank István ellen lépett szorítóba és az első menetben TKO-val nyerte a mérkőzést. Február 28-án a horvát Miroslav Scibrannal csapott össze, akit a kezdés után azonnal földre vitt és 67 másodperc után fojtással nyerte a mérkőzést. Augusztus 19-én a német Dean Loy elleni címmérkőzésen bizonyított egy első menetes győzelemmel, amivel elnyerte a WPKC szervezett Európa-bajnoki övét.

Ezután a versenyszerű sportot abbahagyta és jelenleg a saját maga alapította Bárdosi Sándor Küzdősport Akadémia elnöke és edzője.

Bárdosi Sándor felesége

2012 májusában, két és fél év együttélés után Bárdosi Sándor felesége lett Móri Ildikó fitneszedző. A pár azóta is boldog kapcsolatban él, két gyermekük született, Sándor (2014), és Maja (2017).

Bárdosi Sándor felesége, Móri Ildikó.

Díjai és elismerései

  • 1995 – Európa legeredményesebb sportolója különdíj és kiváló ifjúsági sportoló
  • 2000 – A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje; Az év magyar birkózója és az év felfedezettje; Bronz Széchenyi-emlékérem
  • 2001 – MOB Fair Play-díj
  • 2007 – Az év magyar szumózója