Artroszkópos térdműtét után dagadás

Artroszkópos térdműtét után dagadás

Az artroszkópia a problémák feltárásának és az ízületen belüli műtétnek a módja vágás nélkül. A kezelőorvos egy megvilágított csövet apró kamerával – úgynevezett artroszkóppal – és sebészeti eszközöket helyez a térdbe apró bemetszéseken keresztül. A műtét után több napig fáradtnak érezheti magát. Az artroszkópos térdműtét után dagadás alakulhat ki és a bőre más színű lehet a vágások (metszések) közelében. A duzzanat normális, és néhány napon belül elmúlik. Ha a lábát a szívénél magasabban tartja, az segít a duzzanat és a fájdalom csökkentésében.

Felépülés a műtétből

Valószínűleg körülbelül 6 hétre lesz szüksége a felépüléshez. Ha orvosa helyreállította a sérült szövetet, a helyreállítás tovább tart. Előfordulhat, hogy korlátoznia kell tevékenységét, amíg a térd ereje és mozgása vissza nem tér a normális szintre. Részt vehet egy fizikai rehabilitációs (rehab) programban, amely meggyorsíthatja a felépülést.

Lehetséges, hogy néhány napon belül visszatérhet az asztali munkához vagy a szokásos rutinjához. De ha fizikai munkát végez, néhány hét vagy néhány hónap is eltelhet, mire újra dolgozhat.

Hogyan gondoskodhat magáról otthon?
Pihenjen, ha fáradtnak érzi magát. Az elegendő alvás elősegíti a felépülést. Használjon párnákat, hogy a bokáját és a lábát a szív szintje fölé emelje.

Próbáljon meg minden nap sétálni, miután orvosa azt mondta, hogy megteheti. Kezdje azzal, hogy egy kicsit többet sétál, mint előző nap. Apránként növelje a gyaloglás számát és távolságát. A séta fokozza a véráramlást, és segít megelőzni a tüdőgyulladást és a székrekedést.

Amennyiben mankója van, orvosa megmondja Önnek, hogy milyen gyakran és mennyit mozgathatja a lábát és a térdét.

Amennyiben irodai munkája van, néhány nappal a műtét után visszatérhet dolgozni. Ha sokat emel, áll vagy sétál a munkahelyén, néhány héttől néhány hónapig is eltarthat, mire visszatérhet.

A műtét után 48-72 órával lezuhanyozhat, és a bemetszéseket szokásos szappannal és vízzel tisztíthatja. Ne fürödjön és ne áztassa a térdét, amíg orvosa azt nem mondja, hogy minden rendben van. Az artroszkópos térdműtét után dagadás ilyenkor normális lehet.

Étkezés

Általában maradhat a szokásos étrendjénél. Ha hányingere lenne, próbáljon ki alacsony zsírtartalmú ételeket, például rizst, sült csirkét, pirítóst és joghurtot. Igyon sok folyadékot, hacsak kezelőorvosa nem ellenzi.

Közvetlenül a műtét után észreveheti, hogy székletürítése nem szabályos. Próbálja meg elkerülni a székrekedést és a megerőltetést a bélmozgással. Érdemes minden nap rost-kiegészítőt szedni. Ha néhány nap után nem volt székletürítése, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy szedjen e enyhe hashajtót.

Az alábbi esetekben azonnal hívja orvosát az artroszkópos térműtét után

  • A lábai, vagy a lábujjai zsibbadnak vagy bizseregnek.
  • A lába hideg vagy sápadt, vagy megváltozik a színe.
  • Fájdalom jelentkezik a vádliban, a térd hátsó részén, a combban vagy az ágyékban.
  • Vörösség és duzzanat keletkezik a lábában, vagy az ágyékában.
  • Laza öltései vannak, vagy kinyílik a bemetszése.
  • Élénkvörös vér áztatta át a kötést a bemetszésen.
  • Artroszkópos térdműtét után dagadás nagy mértékű és melegség, vagy vörösség kiséri.
  • Vörös csíkok vezetnek a bemetszésekből.
  • Láz