Arnold Schwarzenegger érdekességek

Arnold Schwarzenegger érdekességek

Arnold Schwarzenegger az egyik leghíresebb színész és testépítő a világon. A 80-as és 90-es években, számos olyan sikeres akciófilmben volt a főszereplő, amelyeket a rajongók sosem felejtenek el.

Hosszú sportolói, színészi és politikus karriert töltött be. Ismertsége ellenére azonban sok érdekességek vannak róla, amit biztosan nem tudsz az osztrák tölgyről.

Golden Globe-ot nyert az egyik első szerepével

Schwarzenegger az 1970-es években egy tucatnyi mellékszerepet kapott, amikor színészi karrierjét kezdte építgetni. Egyik ilyen szerepek Joe Santo volt, Jeff Bridges Stay Hungry című filmjében.

Hercules New Yorkban

Olyan jelentős testsúlyt veszített a film miatt, ami majdnem véget vetett testépítő karrierjének, de teljesítményével elnyerte a Golden Globe díjat.

Arnold Schwarzenegger a legfiatalabb Mr. univerzum a történelemben

Mielőtt könyörtelen kiborgként utazott volna az időben, gazember varázslókkal és idegenekkel küzdött, Schwarzenegger bajnok testépítő volt. 20 éves korában megnyerte a Mr. Universe testépítő versenyt, és ezzel a valaha volt legfiatalabb győztes lett, amit azóta sem tudtak utána csinálni.

Arnold Schwarzenegger Mr. Universe

E rekordgyőzelem után sem ült nyugodtan a babérjain. Folytatta a versenyzést, és további négy alkalommal elnyerte a Mr. Universe-, és hét alkalommal a Mr. Olympia címet mielőtt 1980-ban 33 évesen visszavonult a testépítéstől.

Sikeres téglagyártó vállalkozó volt

Mielőtt legendás testépítővé és világhírű színésszé vált, már sikeres üzletember volt, egy kaliforniai téglagyártó vállalkozással.

Schwarzenegger 1968-ban kezdte el vállalkozását, amikor még csak 21 éves volt, és éppen az Egyesült Államokba költözött. Partnere a vállalkozásban Franco Columbo volt, a testépítő társ, akit Schwarzenegger végül megfosztott az összetett győzelemtől a Mr. Olympia versenyen. Az üzlet rendkívül sikeres volt, részben Schwarzenegger jól ismert üzleti hozzáértésének és az 1971-es San Fernando-i földrengést követő építőanyagok iránti kereslet növekedésének köszönhetően.

Kalifornia kormányzója volt

Három évtizedes Hollywoodban való szereplés után úgy döntött, hogy kipróbálja magát az otthonává vált Kalifornia állam irányításában. Ő volt az állam 38. kormányzója.

Arnold Schwarzenegger hatalmas, 1,3 millió szavazattal nyerte meg a választásokat. Szinte azonos különbséggel nyerte meg az újraválasztást. Eddig ő az egyetlen külföldön született kormányzó, akit kétszer is megválasztottak.

Nehéz gyermekkora volt

Schwarzenegger azon vágya, hogy önálló, és sikeres emberré váljon és elhagyja hazáját, Ausztriát, nagyban közre játszott az otthoni feszült hangulatú gyermekkora. Rettenetes kapcsolatban volt apjával, egy osztrák rendőrfőkapitánnyal, aki rendszeresen bántalmazta őt.

Apja fölényes természetének egy része annak tudható be, hogy nem hitte el, hogy Arnold a biológiai fia, ezzel előnyben részesítve Arnold bátyját, Meinhardot. Amikor Schwarzenegger végül elhagyta Ausztriát Amerikába, nem nézett vissza. Bár szoros kapcsolatot ápolt édesanyjával, nem vett részt apja temetésén, és testvére, Meinhard sem.

Eredetileg futballista volt

Bár mindig is sportos volt, nem azonnal vonzotta a súlyemelés. Hasonlóan sok testépítőhöz, Arnold Schwarzenegger is a focival kezdte a sportolást, főleg azért, hogy megpróbálja lenyűgözni mindentudó apját.

Futballedzője elvitte őt és csapatát néhány súlyzós edzésre a helyi tornaterembe, amikor Arnold 14 éves volt. Ettől a pillanattól kezdve Schwarzeneggert megfertőzte a testépítés és eladta a futballt.

Első filmje egy tábori klasszikus

Első próbálkozása a film világában a New York-i Hercules legendás B-kategóriás film (1969) címszerepe volt. A filmben Hercules unja az életet az Olümposzon, és New York-ba utazik, hogy medvével harcoljon a Central Parkban, és a maffiózókkal autós üldözésekbe vegyen részt egy szekérrel.

Ekkor csak nemrég tanult meg angolul, és akcentusa olyan erős volt, amiért a film producerei aggódtak, hogy senki sem fogja megérteni, ezért egy másik színész szinkronizálta a hangját.

Arnold Schwarzenegger 17 évesen lett versenyző testépítő

Schwarzenegger megszállottja volt teste kidolgozásának és alakításának. A helyi tornaterem hétvégenként nem volt nyitva, de képes volt betörni, hogy elvégezhesse a szombati és vasárnapi edzéseit. Fiatal tinédzserként több évig edzett így, mielőtt végül profi lett. Hivatalosan 17 évesen kezdte testépítő karrierjét.

Arnold Schwarzenegger testépítő

Segített unokaöccse gondozásában

Elidegenedett kapcsolatuk ellenére nem fordított hátat testvére családjának, amikor Meinhard testvére egy tragikus autóbalesetben életét vesztette. Fizette bátyja akkor 3 éves fiának (Patrick), ​​a taníttatását, és később támogatta az Amerikába való költözésben.

Patrick jogi diplomát szerzett a Dél-Kaliforniai Egyetem Jogi karán. A Sony Music-nál és a Los Angeles-i kerületi ügyészségen dolgozott. Azóta egy kaliforniai ügyvédi iroda partnere lett, és tanácsadója volt nagybátyjának.

Testépítő edzőjének családjával élt

Kevés szeretetet és támogatást talált saját családjában, de egyfajta helyettes családot talált, amikor testépítő edzőjének házába költözött Londonba. Edzője, Charles Bennett volt, amikor első Mr. Universe versenyére készült. Bár ezen a versenyen nem nyert, Bennett látott benne potenciált, és felajánlotta, hogy költözzön hozzá, mivel Arnold Schwarzenegger családja mindig is szegény volt, ezért következésképpen nem volt pénze fizetni a szobáért és az ellátásért, amíg edzett.

Nincstelenül költözött Amerikába

Rendkívül szegényen nőtt fel a háború utáni Ausztriában. Valójában még mindig emlékszik, amikor a családja megvásárolta az első hűtőszekrényüket, mert ez nagyon jelentős esemény volt. Elhatározta azonban, hogy megvalósítja álmát, miszerint sikeres színész lesz Amerikában.

Mindössze 21 éves korában költözött Amerikába. Alig beszélt angolul, és pénze is alig volt. A kaliforniai Gold’s Gym-ben kezdett edzeni, hogy felkészüljön a Mr. Olympia versenyre.

Túl hosszú és zavaros volt a neve

Arnold Schwarzenegger gyakorlatilag mindennel szemben ment, amikor színészi karrierjét megkezdte. Azt mondták neki, hogy a teste túl izmos, az akcentusa túl erős, és a neve is zavaros volt ahhoz, hogy valaha is sikeres legyen.

Arnold Schwarzenegger ragadozó

Az első néhány szerepében, köztük a New York-i Herculesben, Schwarzeneggert tulajdonképpen „Arnold Strong” -nak nevezték. Gyorsan eldobta a sajtos álnevet, és ragaszkodott a valódi nevének használatához, ami helyes döntésnek bizonyult, mivel az egyik legismertebb név lett az egész világon.

Első nagy sikere egy dokumentumfilm volt

Arnold Schwarzenegger első nagy sikere a Pumping Iron című dokumentumfilm volt, amely dokumentálta több testépítő edzését az 1975-ös Mr. Olympia versenyre. A dokumentumfilm figyelemre méltó, hogy belső képet adott a testépítő versenyzők világáról. A filmben többek között szerepelt a jövőbeli Incredible Hulk- sztár, Lou Ferrigno is.

Annak ellenére, hogy állítólag dokumentumfilm volt, a film valójában több elemet dramatizált, hogy felépítse a versengést Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno között. Valójában a film lényegében egyfajta gazemberként állította be Arnold Schwarzeneggert, miszerint technikailag karrierje során először alakított rosszfiút.

Két leghíresebb szerepe

Az 1980-as évek közönsége kedvet kapott az akciófilmek iránt, másfél évtizedes testépítés és színészi fejlődés után Arnold Schwarzenegger készen állt a kasszasikerre. A Conan a barbár című filmje 1982-ben jelent meg, amelyben könyörtelen barbárként kardot hajlított és lengett ellenségei között.

Arnold Schwarzenegger terminator

Az 1984-es év vitathatatlanul karrierjének legfontosabb éve volt, mivel akkor jelent meg A Terminátor című ikonikus film első része, amely szupersztárrá tette.

Nem ő volt a Terminátorra az első választás

Úgy tűnik, most nehéz elhinni, de nem Arnold Schwarzenegger volt James Cameron első választása a Terminátor című film főszerepére. Cameron eredetileg olyan valakit szeretett volna, aki normális és átlagos testalkatú , és eltűnhet a tömegben. Lance Henrikson volt a kiszemelt, aki később az androidos püspököt játszotta Cameron Aliens filmjében.

Mint tudjuk Cameron meggondolta magát, miután találkozott Arnolddal, és rájött, hogy remek megállíthatatlan gyilkos robotot fog készíteni belőle.

Filmjei meghaladták a 4 milliárd dolláros bevételt

Schwarzenegger a világ egyik legnagyobb sztárja volt a 80-as és 90-es években, és olyan akciófilmekben szerepelt, mint a Predator, a Kommandó, A menekülő ember, a Total Recall és a Végképp eltörölni. Mindent elmondva, filmjei bevételei világszerte meghaladták a 4 milliárd dollárt.

Arnold Schwarzenegger karrierjének legnagyobb anyagi sikere a Terminator 2 volt, amely igazi mega sztárrá tette. A Terminator 2 félmilliárd dollár bevételt jelentett a mozijegyekből. 1991 legnagyobb sikerfilmje volt, és ma is az egyik legjobb akciófilmnek számít.

A meditációt gyakorolja

Annak ellenére, hogy hatalmas filmsztár volt, mind fizikailag, mind termetileg, korábban szorongásoktól szenvedett. Szerencsére a színész transzcendentális meditációval megtalálta a módját annak kezelésére. A meditáció ezen formája magában foglalja a csendes ülést és a mantrának nevezett hang megismétlését 15-20 percig, naponta kétszer.

Szerinte a szorongás korábban domináns erő volt életében. Ma már a mediáció segít neki rendezni a dolgokat, így tudja logikusan és egészséges módon kezelni őket.

Környezetvédő

Ami meglepetést okozhat egyeseknek, figyelembe véve a képernyőn megjelenő robbanásokat és önkényes pusztításokat, Schwarzenegger szókimondó környezetvédő. Kalifornia kormányzói posztja alatt aláírta az ország első üvegházhatású gáz-kibocsátási felső határát, a 2006. évi globális felmelegedési megoldásokról szóló törvényt.

Jól ismert affinitással áll az óriási terepjárók vezetésére, de lépéseket tett annak érdekében, hogy járműveit környezetbarátabbá tegye. Mindkét Hummerét úgy alakíttatta át, hogy azok ne normál üzemanyaggal működjenek, hanem hidrogénnel, és bioüzemanyaggal.

Díjnyertes újságírót vett feleségül

Arnold Schwarzenegger felesége, Maria Shriver Peabody-díjas újságírónő volt, aki John F. Kennedy unokahúga. A pár az 1970-es évek végén ismerkedett meg, és végül 1986-ban házasodtak össze, melyből négy gyermekük született.

Arnold Schwarzenegger felesége

Shriver és Schwarzi 25 évig voltak házasok. Még Arnold 1993-as Utolsó akcióhős című akció-vígjátékában is feltűnik, saját magának egy kitalált változatát játssza. Végül a házaspár 2011-ben vált el, miután Schwarzenegger elismerte, hogy gyereke született a volt házvezetőnőjétől.

Valóságos terminátor volt forgatás közben

A Sci-Fi klasszikusának forgatása közben a valóságban is terminátorként viselkedett. Abban a jelenetben, amikor a Terminator átüt az autó ablakán, hogy ellopja a járművet, a rendező csak annyit mondott neki, hogy „akció”, és nagyon gyorsan elvégezték a jelenetet.

Arnold Schwarzenegger terminator 2

Arnold csak később tudta meg, hogy nem volt engedélyük arra, hogy filmet forgassanak az utcán, ezért Cameron a lehető leggyorsabban próbálta elkészíteni a felvételt.

Nem akarta kimondani visszajövök szót

Amikor a Terminátor egy gyanútlan őrmesternek azt mondta: „Visszajövök”, miután autóval áttörte a rendőrség falát, senki sem gondolta, hogy a jelenet ikonikussá válik.

Arnold azonban kezdetben nem akarta ezt mondani, mivel a hangsúlya megnehezítette az „én” szó kimondását, ezért azt akarta mondani, hogy „visszatérek”. Úgy érezte, ez is értelmesebb a karaktere számára.

A tiltakozás ellenére James Cameron nem volt hajlandó megváltoztatni a szöveget. Arnold a lehető legjobban átadta, és ez a védjegyévé vált.

Hasonló cikkek