Agyrázkódás tünetei és jelei

Agyrázkódás tünetei és jelei

Az agyrázkódás egy traumás agyi sérülés, mely a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt következik be. A legtöbb fejsérülés nem súlyos, de orvosi segítséget kell kérni, amennyiben fejsérülést követően bármilyen tünet tapasztalható. Az agyrázkódás tünetei sokfélék lehetnek, lefolyása pedig lehet átmeneti, de akár néhány hétig is eltarthat.

Az emberi agy egy puha szerv, melyet az agyfolyadék és a kemény koponyacsont véd a sérülésektől. Alapesetben az agyfolyadéknak az a feladata, hogy megakadályozza a koponyához való ütődését az agynak. Amennyiben a testet, vagy a fejet hirtelen nagy erejű ütés éri, az agyat a agyfolyadék nem tudja kellően megvédeni a sérüléstől. Az ilyen trauma hatására átmeneti zavar keletkezhet az agy működésében.

Az agyrázkódás leggyakrabban esés, verekedés, járművel történő baleset és játszótéri sérülés esetén következik be. Gyakran előfordul továbbá a keményebb küzdősportoknál, vagy a nagy sebességgel járó mozgásformáknál, mint a síelés, snowboardozás és jégkorong.

Agyrázkódás tünetei

Miután a fejet ütés éri, az agy működésében zavar áll be, akár még rövidebb ideig tartó eszméletvesztés is tapasztalható. Nem minden esetben könnyű dolog megállapítani, hogy valakinek agyrázkódása van, ugyanis nincsenek egyértelműen és könnyen kimutatható jelei, és a koponya-CT-vizsgálaton sem fedezhető fel eltérés. Az agyrázkódás diagnózisát neurológus szakorvos tudja biztosan felállítani.

Az agyrázkódás tünetei nem minden embernél járnak eszméletvesztéssel. Amennyiben agyrázkódás veszélye áll fenn, a sérültnek azonnal abba kell hagyni minden fizikai és erős mentális aktivitást igénylő tevékenységeket. Ha nem várja meg, míg az agy ismét normálisan tud funkcionálni, súlyos agysérülés is előfordulhat.

Az agyrázkódás tünetei igen széles skálán mozoghatnak. Az egyén reakcióitól függően lehetnek enyhék, de akár súlyosak is, melyek tarthatnak több napig, vagy néhány esetben akár hetekig is. Akármilyen enyhének is tünnek a tünetek, ajánlatos orvosi segítség igénybevétele, mivel komolyabb probléma is lehet a háttérben.

Az agyrázkódás figyelmeztető tünetei

 • A sérült nem tud visszaemlékezni arra, mi történt a baleset után.
 • Teljes eszméletvesztés.
 • Zavart viselkedés, ugyanaz a kérdés folyamatos ismételgetése, koncentráció hiánya.
 • Látászavar, szédülés, fülcsengés, fejfájás.
 • Aluszékonyság.
 • A sérült képtelen felállni, járni, egyensúlyproblémái vannak.

Az agyrázkódás gyerekeknél más tünetekkel jelentkezhet, mivel gyakori, hogy nem tudnak még beszámolni a fejfájásról, a zavartságról, vagy az érzészavarról. Ezen tünetek helyett étvágytalanná válnak, megváltoznak az alvási szokásaik, nyűgösek lesznek és elvesztik érdeklődésüket az addigi kedvenc játékaik iránt. Nagyobb gyereknél az is figyelmeztető jel lehet, ha romlik az iskolai teljesítményük.

Megtörténhet, hogy az agyrázkódás súlyosabb következményekkel jár. Az ismétlődő-, valamint a súlyos agyrázkódás (amely 10 percnél hosszabb eszméletvesztéssel jár) más, komoly sérüléssel is járhat, ami akár műtéti beavatkozást igényelhet a hosszú távú mozgási-, illetve beszédzavarok elkerülése céljából.

Agyrázkódást követő szindróma

Az agyrázkódás követő szindróma jelentkezése is előfordulhat néhány súlyosabb esetben, melynek tünetei elhúzódhatnak akár hetekig is. Ezek a tünetek a következőkből állnak:

 • Változás a koncentrációs képességben, gondolkodásban.
 • Állandósult fejfájás, látászavar.
 • Megváltozott alvási szokások: a sérült nem tud aludni, vagy éppen túlzottan aluszékonnyá válik.
 • A korábbi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
 • Megváltozott viselkedés: A sérült minden ok nélkül szorong, vagy dühös.
 • Szédülés, fejfájás és koordinációs problémák.
 • Szexuális vágyban bekövetkező változás.

Diagnózis felállítása

Amennyiben az orvos úgy véli, hogy a sérültnek agyrázkódása van, néhány egyszerű kérdéssel próbálja az agyműködést ellenőrizni, mint például: „Hogy hívják?”. Ezután az egyensúlyt, a reflexeket és a koordinációs készségeket vizsgálja. Súlyosabb esetekben elrendelhet röntgen, MRI- vagy CT-vizsgálatot, annak megállapítására, hogy hol van a sérülés pontos helye, milyen annak jellege és mekkora területet érint.

Agyrázkódás kezelése

Az agyrázkódás elsődleges és legfontosabb kezelése a sérült nyugalmának biztosítása és megfigyelése. Fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a szabad légutak biztosítása, mivel az agyrázkódást elszenvedett betegek gyakran hánynak.

Fontos, hogy a beteg a lehetőségekhez képest minél többet aludjon és pihenjen. Emellett fájdalomcsillapító gyógyszerek és az ütés helyének jeges borogatása is segíthet.

Néhány napig vagy hétig tartózkodni kell a gépjárművezetéstől, az alkoholfogyasztástól és olyan jellegű tevékenységektől, melyek ismét agyrázkódást okozhatnak, a másodlagos agysérülés elkerülése érdekében.

Néhányan az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál akár hetekig is elhúzódhatnak a tünetek. Ebben az esetben általában a sérülés komolyabb. Ha a beteg állapota nem javul folyamatosan, vagy esetleg romlik, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!