A meztelen alvás előnyei

A meztelen alvás előnyei

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a meztelen alvás számos módon javíthatja az egészséget és a jólétet, beleértve a gyorsabb elalvást, a kapcsolat javítását és a reproduktív egészség előmozdítását.

Jelenleg nincs sok tudományos kutatás a meztelen alvás hatásairól, sem megbízható adatok arról, hogy az az emberek hány százaléka alszik meztelenül. Egyes tanulmányok azonban betekintést nyújtanak a meztelenül alvás lehetséges előnyeibe.

A Betegségmegelőzési Központ szerint a felnőtteknek legalább hét órát kell aludniuk minden éjjel, de a felnőttek egyharmada alszik ennél kevesebbet. Az alváshiány komoly probléma, mivel negatív hatással lehet az egészségre. Például az alváshiány növeli a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát, egyéb problémák mellett.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a meztelen alvás során gyorsabban elalszanak, és tovább tudnak aludni. A kutatók azonban közvetlenül nem tanulmányozták a meztelenül alvás lehetséges előnyeit. Ha a meztelenül alvás segít elérni az ajánlott hét-kilenc óra alvást minden éjszaka, akkor érdemes megpróbálni. A kutatások szerint a meztelenül alvás potenciálisan pozitív hatással lehet a reproduktív egészségre, a partnerrel való kapcsolatra és az önbecsülésre.

Potenciálisan javított alvás

Testünket a cirkadián ritmusunk szabályozza, amely a nap folyamán a fűtési és hűtési mintákon keresztül halad. Ahogy a nap végén kezdjük fáradtnak érezni magunkat, a melatonintermelésünk fokozódik, és a testhőmérsékletünk csökken. Ez a testhőmérséklet-csökkenés egész éjszaka folytatódik.

Az optimális szobahőmérséklet az alváshoz 18 fok között mozog, mely kulcsfontosságú a jó alváshoz. Az éjszakai túlmelegedés zavarja az alvást. Emiatt egyesek úgy vélik, hogy a meztelen alvás segíthet a szervezetnek gyorsabban elérni a hűvösebb maghőmérsékletet, és elősegítheti a jobb alvást. A kutatók azonban nem vizsgálták közvetlenül a meztelen alvás alvásra gyakorolt ​​hatását.

Ha úgy dönt, hogy meztelenül alszik, gondoskodjon kényelmes ágyneműről. A meleghez hasonlóan a hideg is negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét. A kutatók azt találták, hogy azok, akik félmeztelenül aludtak, fogékonyabbak voltak a környezeti hőmérséklet változásaira, hacsak nincs megfelelő ágytakarójuk, amelyet egész éjszaka használhattak, nehogy túl hideg legyen.

Hüvelyi egészség

A meztelenül alvás megakadályozhatja a Candida élesztőgombák virágzását a hüvelyben. A Candida túlszaporodása gombás fertőzést okoz, amely begyulladhat a hüvely nyálkahártyáján, fájdalmat és viszketést okozva.

A gombás fertőzések kockázatát gyakran növeli a nem megfelelő légáramlás, általában a szűk vagy szintetikus fehérnemű miatt. A szűk vagy rosszul illeszkedő fehérnemű elkerülése alvás közben hozzájárulhat a hüvely általános egészségi állapotához.

Bőr egészsége

Az alvás hatással lehet a bőr egészségére és megjelenésére. Ha fáradt, és nem alszik eleget, a bőre hajlamosabb a ráncok kialakulására, lógásra, duzzanatokra és sötét karikákra a szem alatt. A késleltetett vagy csökkent alvás hatással van a bőr sebgyógyító képességére is, mint a vágások vagy hólyagok.

Ha a meztelenül alvás segít jobban aludni, akkor ez javítja a bőr egészségét is. A több alvás időt hagy bőrének regenerálódni és helyreállítani a sebeket, így a legjobb megjelenést és közérzetet biztosít. Ennek ellenére még nem végeztek tanulmányokat arról, hogy a meztelen alvás milyen hatással van a bőrre.

Férfi termékenység

A meztelenül alvás pozitívan befolyásolhatja a férfiak termékenységét, bár ezt közvetlenül nem vizsgálták. A kutatások azt sugallják, hogy szorosan illeszkedő fehérneműt kell viselni, ami növeli a herezacskó hőmérsékletét, ami csökkentheti a spermiumok vitalitását és számát. Emiatt a boxer viselése a szűkebb alsóneművel szemben befolyásolhatja a spermiumok koncentrációját a férfiaknál. Ezenkívül bizonyíték van arra, hogy a herezacskó hűtése közvetlenül befolyásolja a spermiumok egészségét és a mozgékonyság.

A meztelenül alvás segíthet hűvösebben tartani a testhőmérsékletet. Bár a meztelenül alvással kapcsolatos kutatásokra van szükség ahhoz, hogy érvényes következtetéseket vonjunk le, a korábbi kutatások azt sugallják, hogy a meztelenül alváshoz kapcsolódó lehűlés javíthatja a spermiumok egészségét.

Kapcsolatok és önbecsülés

Ha meztelenül alszik a partnere mellett, fokozhatja a kiteljesedés érzését és a párok közötti kapcsolatot. Azok a partnerek, akik időt töltenek bőrkontaktussal, nagyobb valószínűséggel érzik magukat stresszesnek és közelebb a partnerükhöz. A bőrrel érintkezve felszabadul az oxitocin hormon, amely egy jó közérzet hormon, amely elősegíti a biztonság és a szeretet érzését, miközben csökkenti a szorongást.

Amellett, hogy csökkenti a stresszt, a partnerrel való meztelen alvás segíthet abban, hogy jól érezze magát a testében. A mások mellett meztelenül eltöltött idő növeli az önbecsülést és pozitív testképet.

Mit kell fontolóra venni, mielőtt meztelenül alszik

Íme néhány dolog, amit meg kell fontolnia, mielőtt átváltana a meztelen alvásra:

  • Győződjön meg róla, hogy van több lepedője, mert előfordulhat, hogy gyakrabban kell cserélni a lepedőket.
  • Vásároljon több kényelmes és meleg ágynemű garnitúrát, hogy ne fázzon éjszaka.
  • Fontolja meg a zuhanyozást lefekvés előtt, hogy az ágynemű hosszabb ideig tiszta maradjon.
  • Ha alvajáró, érdemes legalább fehérneműben aludni, különösen, ha olyan szobatársakkal vagy családtagokkal él, akikkel nem szeretne meztelenül találkozni.